Panevėžio ligoninės vadovas kasdien skambina į Ukrainą

Respublikinės Panevėžio ligoninės direktorius ukrainietis Ivanas Dorošas dabar kasdien telefonu kalbasi su Ukrainoje gyvenančiais savo giminėmis. Vakarų Ukrainos mieste Lucke gyvena I.Dorošo dvi seserys ir brolis.

Daugiau nuotraukų (1)

Virginija Petrauskienė

Feb 20, 2014, 7:04 PM, atnaujinta Feb 16, 2018, 2:11 AM

„Šiandien tik prieš porą valandų telefonu kalbėjausi su viena savo seserimi. Ji sakė, kad mieste nuotaikos nekokios – vyrauja chaosas ir nežinomybė. Žmonės jaučiasi nesaugūs. Tiek esantys vienoje, tiek kitoje barikadų pusėje. Pavyzdžiui, milicijos pareigūnai. Jie turi vykdyti valdžios nurodymus, nesvarbu, ką patys apie tai manytų“, – ketvirtadienio pavakare kalbėjo I.Dorošas.

Gydytojas pasakojo, kad sukilusiuose Ukrainos vakaruose esančiame jo gimtajame Lucke, kaip ir Kijeve, pristatyta barikadų.  Luckas pustuštis, gyventojai be reikalo neina iš namų. Paklaustas, ar miesto gyventojai eina į darbą, I.Dorošas sakė girdėjęs, kad dirba ne visi.

„Viena mano sesuo medikė, tai ji dirba. O kita – ne, mat jos darbas susijęs su prekyba. Prekyba šiuo metu sustojusi“, – sakė I.Dorošas.

Puikiai lietuviškai kalbantis Panevėžio ligoninės vadovas pasakojo, kad gimtąją Ukrainą paliko 1976 metais. Tuomet atvyko į Lietuvą studijuoti medicinos. Čia ir pasiliko. Tačiau nuolat palaiko ryšius su savo artimaisiais, gyvenančiais Lucke.

Į klausimą, ar jo artimieji neplanuoja iš Ukrainoje esančios karo veiksmų zonos bent kuriam laikui atvykti į Lietuvą, I.Dorošas atsakė: „Jie visi turi galimybę čia atvažiuoti, tačiau jos net nesvarsto, nežada bėgti iš savo sukilusios šalies kaip žiurkės iš skęstančio laivo.“

I.Dorošas sakė girdėjęs apie kai kurių mūsų šalies politikų kreipimąsi į visų Lietuvos miestų ligonines padėti sužeistiems Maidano didvyriams ir priimti juos gydytis.

„Vyriausybė skyrė ligoninėms papildomų lėšų, kurių užtektų gydyti iki 10 sužeistųjų iš Ukrainos. Tačiau žinant, kad šiuo metu biudžetas yra ribotas, kviečiu visas, ypač didžiąsias, šalies ligonines parodyti iniciatyvą ir palaikyti Ukrainą padedant  sužeistiems taikiems jos laisvės gynėjams, priimant daugiau sužeistųjų ir skiriant lėšų jiems gydyti iš savo biudžetų“, – taip Seimo TS–LDK frakcijos narys Antanas Matulas kreipėsi į ligoninių vadovus.

I.Dorošas tvirtino, kad Panevėžio ligoninė yra respublikinio lygmens gydymo įstaiga ir vykdo Sveikatos apsaugos ministerijos sprendimus.

„Jei bus toks ministerijos sprendimas ir poreikis, ieškosime savo įstaigoje lėšų, kad galėtume priimti pas save sužeistųjų iš Ukrainos. Mūsų ligoninėje yra 1000 vietų, o nuolat gydoma per 700 ligonių. Turime stiprią traumatologijos, chirurgijos bazę, Akių ligų skyrių. Pas mus dirba aukštos kvalifikacijos specialistai, mūsų gydymo įstaiga būtų pajėgi pasirūpinti sužeistaisiais“, – sakė Panevėžio ligoninės vadovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.