Aptriušusi Kryžių kalno koplyčia turistams akių jau nebadys?

Kryžių kalno papėdėje stovinti griuvena nė iš tolo neprimena čia prieš dvidešimt metų, ruošiantis popiežiaus Jono Pauliaus II vizitui, pastatytos koplyčios.

Daugiau nuotraukų (1)

Ričardas Vitkus

Feb 24, 2014, 2:46 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 11:50 PM

Nors Kryžių kalno koplyčia dar prieš pustrečių metų buvo įtraukta į kultūros paveldo vertybių registrą, tačiau toks formalumas nieko nepakeitė – aptriušęs pastatas darko šios sakralinės vietos vaizdą.

Kol į paveldo vertybių sąrašą įtrauktais objektais pasirūpinti privalanti centrinė valdžia tik skėsčioja rankomis ir skundžiasi lėšų trūkumu, pirmą žingsnį žengė Šiaulių rajono valdžia – iš deficitinio rajono biudžeto Kryžių kalno koplyčiai rekonstruoti šiemet nusprendė skirti 35 tūkstančius litų.

„Tai mažas, bet labai reikšmingas žingsnis, kuris galbūt išjudins problemos sprendimą iš mirties taško“, – komentuodamas šį Šiaulių rajono valdžios sprendimą portalui lrytas.lt sakė Kryžių kalno koplyčią suprojektavęs architektas Algimantas Jukna.

Likusią pinigų dalį koplyčios rekonstrukcijai architektas tikisi surinkti iš verslininkų ir paprastų žmonių. Kryžių kalno koplyčios rekonstrukcijai reikia nuo 170 tūkst. iki 230 tūkstančių litų.

Įrašė į Kultūros paveldo vertybių registrą

Koplyčia, kurioje 1993 metais šv. Mišias aukojo Kryžių kalne apsilankęs popiežius, buvo statoma kaip laikinas statinys.

Tačiau ir po popiežiaus vizito likusi stovėti koplyčia netruko tapti Kryžių kalno kraštovaizdžio dalimi.

Tačiau sutrešus medinėms koplyčios grindims ir kilus pavojui aplinkiniams susižeisti buvo nuspręsta koplyčią nugriauti. 2011 metais Vyriausybė statiniui nugriauti skyrė 15 tūkstančių litų.

Statiniui nugriauti pasipriešino ir tikintieji, ir jo autorius architektas A.Jukna.

Lemiamą žodį tarė paveldosaugininkai, kurie apžiūrėję koplyčią nusprendė, jog ji turi būti įrašyta į Kultūros paveldo vertybių registrą.

Vietoj pinigų – neigiamas atsakymas

Architektas A.Jukna netruko paruošti koplyčios projektą ir gauti rekonstrukcijai reikalingus leidimus. Tačiau statinio rekonstrukcija iki šiol taip ir neprasidėta dėl lėšų stygiaus.

„Į Vyriausybę kreipęsi Šiaulių rajono meras ir Šiaulių vyskupas E.Bartulis gavo atsakymą, kad skirti pinigų Kryžių kalno koplyčios rekonstrukcijai nėra galimybės. Man tokia Vyriausybės pozicija atrodo mažų mažiausiai keista.

Aukšti valdininkai tik ir kalba apie šalies įvaizdžio kėlimą, tačiau nesugeba rasti kelių šimtų tūkstančių litų, kad įvaizdis nebūtų menkinamas.

Kryžių kalne kasmet apsilanko per 100 tūkstančių užsienio turistų, kurie akivaizdžiai mato, kaip mes „rūpinamės“ savo paveldu“, – karčių žodžių negailėjo A.Jukna.

Paruošė kelis rekonstrukcijos projektus

Pasak Kryžių kalno koplyčią suprojektavusio architekto, statiniui rekonstruoti prireiks apie 170 tūkstančių litų.

„Koplyčios karkaso būklė gera. Tereikia pakeisti stogo bei grindų dangą, apkalti koplyčią dailylentėmis. Už šią pinigų sumą būtų sutvarkyta ir aplinka bei koplyčios apšvietimas.

Norint išvengti skersvėjų koplyčią reikėtų įstiklinti. Esu parengęs ir tokį koplyčios rekonstrukcijos variantą. Tačiau pastato įstiklinimas rekonstrukcijos kainą pakeltų 50–60 tūkstančių litų“, – portalui lrytas.lt sakė A.Jukna.

Pasak architekto, gavus pinigų koplyčią būtų galima rekonstruoti per pusantro mėnesio.

„Būtų simboliška, kad koplyčią, kurioje šv. Mišias aukojo popiežius Jonas Pauliaus II, pavyktų rekonstruoti šiais jo kanonizavimo (paskelbimo šventuoju) metais“, – vylėsi A.Jukna.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: iniciatyvos „4 milijonų Lietuva“ pristatymas