Referendumas turi įvykti

Tokia yra logiška Vyriausios rinkimo komisijos sprendimo išdava. Šaukštai – po pietų. Bet koks bandymas vengti referendumo sutelks gatvę, o jos manipuliatoriams suteiks auksinę galimybę kalti sau politinį kapitalą. Ir pastovią galimybę laikyti visuomenę įtampoje. Todėl, jeigu norime sudaryti sąlygas kraštutinių radikalų vienijimuisi, galios telkimui, išsisukime nuo referendumo.

Daugiau nuotraukų (1)

Arkadijus Vinokuras

Feb 24, 2014, 1:21 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 11:58 PM

Julius Panka šį kartą yra teisus teigdamas, kad VRK galėjo stabdyti referendumą pačioje pradžioje, tik pateikus prašymą. Buvo galima kreiptis į Konstitucinį teismą su užklausimu. Kodėl VRK šito nedarė? Apetitas auga bevalgant, kaip sakoma. Jau ketinama rengti referendumą prieš euro įvedimą.

Čia reikėtų pasakyti; „Ką aš sakiau?“. Anot naujo referendumo šalininkų, Romualdo Ozolo: „Dabartinis euro įvedimo projektas yra dar vienas prievartos prieš lietuvių tautą aktas“.

Anoniminis komentatorius išverčia R.Ozolą į jam suprantamą kalbą: „Įsivesti eurą, tai tas pat kas į namus įsivesti homoseksualą“. Suvokiate, kas vyksta? Ukraina kovoja už laisvę ir sąjungą su Europa, o mūsiškiai nacionalistai atvirkščiai. Gal todėl jų nesimato nei žodžiu, nei fiziškai Maidano rėmimo akcijose?

Mitas apie Briuselio puolimą prieš Lietuvą ir savojo politinio elito išdavystę įgauna apokaliptinius bruožus: „Lietuva pavojuje!“. Uždaros nuo pasaulio tautos puoselėtojai atrado savęs populiarinimo aukso gyslą. Nors be jokių problemų galima siekti stabdyti euro įvedimą be jokio iš piršto laužto patoso. Tiesiog priešininkams teikiant rimtus argumentus. Nes tauta, visuomenė, valstybė nėra jokiame pavojuje. Tai kam toks spalvų tirštinimas ir kas tie spalvų tirštintojai?

Tereikia pasižiūrėti į apokaliptinės prieš ES nukreiptą „filosofijos“ išpažinėjų idėjų šaltinius. Jie yra Rusijoje. Taip, girdžiu, „vėl ta rusiška korta, sąmokslo teorija“ sakys referendumo šalininkai ir ypač jų manipuliatoriai.

Bet kaip besisuksi, vienišos, neutralios, uždaros, savarankiškos ekonomiškai Lietuvos neįmanoma idėja mūsų geopolitiniame kontekste tinka agresyviajai Rusijai. Kaip sako rusų politikos ekspertas, JAV Hudson Institute bendradarbis, solidarumo su Maidanu komiteto Rusijoje organizatorius Andrejus Piontkovskis: „Po Gruzijos, Ukraina, po Ukrainos – Baltijos valstybės“. Taigi, bet kokia suirutė naudinga.

Ar būtina atsisakyti teisės naudoti demokratija teikiamais privalumais ginti savo poziciją, kuri, iš pirmo žvilgsnio gal ir naudinga valstybės priešams? Ne. Tačiau dezinformacijos, šmeižto, melo, neapykantos skatinimo valstybei – taip.

Tad kaip ir kokiais kanalais manipuliuojama tam tikra lengvai įtakojama dalis Lietuvos gyventojų verkiančiu už Lietuvą, bet praryjančių nukreiptą prieš laisvą Lietuvą propagandą? Tos propagandos vienas šaltinių yra Rusijos tinklapis „Vserosijskaja političeskaja partija“. Ši partija proteguoja „dieviškosios Rusijos“ imperializmą bei dėkoja V. Putinui už nuožmų karą prieš „vietinius liberalus“.

Anot pačių šio tinklapio leidėjų, jų paslaugomis naudojasi trys lietuviški tinklapiai skatinantys protestus prieš žemės pardavimą užsieniečiams bei už 100 tūkst. parašų idėją referendumui inicijuoti. Šie tinklapiai skatina primityvią neišsilavinusio žmogaus baimę ir pavydą kitokiam, dažniausiam sėkmingai gyvenimu einančiam kaimynui, sąmoningai painioja demokratijos sąvoką.

Šiuose trijose tinklapiuose puikuojasi TJS pirmininkas J.Panka ir P.Šliužas. Pastarojo idėja apie valstybinį žemės kooperatyvą remiasi rusiškaisiais šaltiniais. Kaip ir gatvinė demokratijos idėja. Pavyzdžiui, Seimo ir Konstitucinio teismo panaikinimas.

Bandydama nukenksminti „tautininkų“ minuojamą atsakingų partijų likimo valiai paliktą „žemeeelę“, prezidentė puola naudotis pavojingai dviprasmišku šūkiu „Lietuvos žemė turi priklausyti Lietuvos žmonėms“. Ar būtina naudotis tokiu pigiu žargonu? Nemanau, kad būtina leistis į gatvės lygį bandant perimti iniciatyvą iš tos pačios gatvės ir jų manipuliatorių.

Bet, tai jau kažkokia išminavimo politika, pavėluota ir visgi reikalinga. Jau geriau tiek nei nieko. Reikia konstatuoti, kad iniciatyvą perėmė prezidentė. Socialdemokratai, konservatoriai ir liberalai taip pat turėtų reaguoti ir kuo greičiau pradėti intensyvią aiškinamąją kampaniją. „Ir elgtis jautriai“„, priduria prezidentė.

Kalbėjimas su piliečiais yra būtinas. Dabar gi referendumo stabdymas būtų rimta propagandinė klaida. Taip, neramu, kai toks kiekis visuomenės pasisako ir prieš eurą. Bet, kai kalba vyksta apie grėsmę teisėtai disponuoti savo žeme, kai girdisi sapaliojimai apie kooperatyvinius kolchozus, apie „gatvės parlamentą valdysiantį visus ir viską “ ir jeigu reikės, prievartos pagalba (P.Šliužo gąsdinimas agromaidanu), sunku patikėti, kad sąmoningi žmonės nereaguos prieš.

Ypač turintys nekilnojamą turą, nuosavą bet kokios paskirties žemę. Uždaros komunistinės Šiaurės Korėjos tipo idėjai pasipriešins studentai, emigrantai, siunčiantys į Lietuvą po keturis milijardus litų per metus. Jau nekalbant apie ES reakciją bei galimas sunkias sankcijas.

Prieš Lietuvą nukreipta tautininkų istorija tęsiasi. Juk po 1926 m. gruodžio 17 d. perversmo jau po keturių mėnesių 1927 m. balandžio 12 d. iki 1939 m. kovo 28 d. tautininkai vieni formavo Vyriausybes. Kuo ši tautininkų diktatūra baigėsi? Nei vienu iššautu šūviu ir sovietine diktatūra. R.Ozolas, nekalbant apie istoriką J.Panka, iš tos istorijos niekaip nepasimokė. Sąmoningai?

Pabaigsiu šią apžvalgą vieno skaitytojo Zygimanto Zabietos nuomone (tekstas netaisytas): „Kokiose iliuzijose reikia gyventi, kad grasiname agromaidanais Lietuvoje? Esame viena sėkmingiausių šalių iš Vilniaus 10-tuko. Lietuvos ekonomikos augimas sparčiausias nei bet kurios kitos regiono valstybės. Bedarbystė normalizuota, pagal jaunimo nedarbą daugiau nei dvigubai lenkiame Graikiją, Ispaniją, lenkiam dar bent 15 ES valstybių. Šiemet atlyginimų augimas 5%. Kitais metais įsivedinėjam eurą! Su euru atlyginimai augs iki 7%! Šalyje užsienio investicijos ir eksportas auga stabiliai ir lenkia augimo tempais visą Europą.

Vis daugiau ir daugiau žmonių yra laimingi! Lietuvoje Maidano negali būti. Revoliucija vyksta tada, kada pirmieji į gatvę išeina studentai - nei vienas racionaliai mąstantis jaunas žmogus nepasirašė už referendumą. Atsibuskit.”.

Kai kurie jau atbunda. VRK pirmininkas Z.Vaigauskas teigia, kad žmonės jau pradėjo atšaukinėti savo parašus padėtus po reikalavimu rengti referendumą. Taigi, būtinas pastovus aiškinimas.

Galiausiai, tegul istorija parodo, ar skaitytojas teisus. Laikas pasitikėti savo pastoviai dalyvaujančiais visų lygmenų rinkimuose piliečiais. Jie į gatves neina. Jie negrasina susidorojimu. Tai reiškia, kad dauguma pasitiki sistema, nors ir girgždančia, bet riedančia valstybei ir jos atvirą visuomenę išpažįstantiems naudinga linkme.

Todėl referendumui ir turi būti atvertas kelias. Tai - kelias į politinių aferistų žlugimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.