Kaune bręsta valdžios perversmas (papildyta)

Ketvirtadienį vyksiančiame Kauno savivaldybės tarybos posėdyje neturėtų būti nuobodu. Jau užregistruoti sprendimų projektai iš postų išversti net tris aukščiausios miesto valdžios atstovus.

Daugiau nuotraukų (1)

Nerijus Povilaitis, Artūras Jančys

Feb 26, 2014, 11:59 AM, atnaujinta Feb 15, 2018, 10:20 PM

Opozicija panoro iš pareigų pašalinti valdančiosios koalicijos deleguotą savivaldybės administracijos direktorių Dainių Ratkelį. Pakeisti konservatorių remiamą valdininką pageidauja verslininko ir politiko Visvaldo Matijošaičio suburta „Vieningo Kauno“ frakcija, prie šios iniciatyvos prisidėjo ir liberalai.

Iškilo grėsmė sąjungai tarp konservatorių daugumos, kurios priešakyje – meras Andrius Kupčinskas, ir socialdemokratų, kurių frakcijos seniūnas Valys Venslovas šiuo metu sėdi areštinėje, jam pareikšti kaltinimai paėmus kyšį. Atsakydamas į opozicijos išpuolį prieš konservatorių D.Ratkelį, meras A.Kupčinskas užregistravo pasiūlymo projektą iš postų pašalinti du įtakingus socialdemokratus – administracijos direktoriaus pavaduotoją  Steponą Vaičikauską ir vicemerą Vasilijų Popovą. Pastarasis liūdnai išgarsėjo, kai į darbą rytą atėjo visiškai girtas.

Savivaldybės užkulisiuose kalbama, kad silpnybe svaigalams pasižymi ir kitas Kauno socialdemokratas, V.Popovo kolega Kauno savivaldybėje.

Nežino, kuo nusikalto

„Vieningo Kauno“ nemalonę užsitraukęs D.Ratkelis lrytas.lt žurnalistui sakė pernelyg neišgyvenantis dėl siūlomo sprendimo jį atleisti iš darbo.

„Tai politinis postas. Eidamas dirbti šio darbo žinojau, kad bet kurią akimirką galiu būti atleistas“, – sakė D.Ratkelis.

Administracijos direktorius negalėjo pasakyti, kuo neįtiko opozicijai.

„Iki šiol manęs niekas niekuo nekaltina ir nenurodo, kad ką nors būčiau blogai padaręs. Pastarąjį kartą gavau „Vieningo Kauno“ paklausimą apie valdomą turtą. Atsakėme, kiek kartų per ne vienus metus padidėjo už jo nuomą gautas pelnas. Gal tie skaičiai ką nors supykdė?.. Kai kaltinimai nepareiškiami tiesiai į akis, lieka tik spėlioti“, – svarstė D.Ratkelis.

Kauno meras A.Kupčinskas pripažino, jog iniciatyva atstatydinti koalicijos partnerių socialdemokratų atstovus kilo tada, kai keli šios frakcijos nariai pasirašė nepasitikėjimą D.Ratkeliu.

„Analogiškai mes taip pat priversti imtis profilaktinių veiksmų, patikrinti, ar šie du politikai dar turi pasitikėjimą“, – sakė A.Kupčinskas.

Prieš ketvirtadienio rytą vyksiantį tarybos posėdį šaukiamas valdančiosios koalicijos susirinkimas. Meras pripažino, kad jame bus aptariama susidariusi situacija, ieškoma galimų sprendimo būdų.

Kaltina nesuvaldžius korupcijos

Opozicijos išplatintame pranešime teigiama, jog  D.Ratkelio atstatydinimas – atsakomoji reakcija į įsigalėjusį chaosą ir korupciją savivaldybės įmonėse. Tarybos nariams taip pat užkliuvo nuolat augančios savivaldybės administracijos išlaikymo išlaidos ir blogėjanti miesto ūkinė situacija.

„Kyšininkavimo skandalas savivaldybės įmonėje „Kauno vandenys“ – tik ledkalnio viršūnė. Iki šiol nei miesto meras, nei savivaldybės administracijos direktorius nesiėmė jokių veiksmų, užtikrinančių profesionalų ir skaidrų savivaldybės turto valdymą. Negalime taikstytis su tokia situacija ir miesto vadovų abejingumu", – teigė Kauno miesto tarybos „Vieningo Kauno“ frakcijos atstovas V.Matijošaitis.

Kauno miesto vadovai kaltinami ir tuo, jog nesiėmė ryžtingų veiksmų nei po kyšininkavimo skandalų, susijusių su savivaldybės įstaiga „Automobilių stovėjimo aikštelės“ ir Kauno komunalinio ir butų ūkio įmone. Taip pat neatsakyti visi klausimai, susiję su savivaldybės įmonių „Kauno gatvių apšvietimas“ ir „Kauno vandenys“ viešaisiais pirkimais bei pasirašytomis taikos sutartimis su bendrove „Kamesta“.

„Nuolat keliame klausimą dėl įmonių valdymo depolitizavimo, ekspertų įtraukimo į valdybas, tačiau mero ir jo komandos nejaudina nei nuolatiniai korupcijos skandalai, nei prastėjantys įmonių veiklos rezultatai. Įmonėse toliau šeimininkauja ten įdarbinti valdančiosios koalicijos politikai ir jų partijų bičiuliai“, – sakė Liberalų sąjūdžio frakcijos atstovas Rimantas Mikaitis.

Lrytas.lt primena, jog neseniai Kauno valdžią sukrėtė dar vienas korupcijos skandalas. Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pareigūnai sulaikė korupcija įtariamą Kauno socialdemokratų lyderį, miesto tarybos narį ir frakcijos seniūną Valį Venslovą. Šiuo metu dienas už grotų leidžiantis politikas pastaruoju laiku dirbo savivaldybės kontroliuojamoje bendrovėje „Kauno vandenys“ technikos direktoriumi. STT sulaikė dar kelis „Kauno vandenų“ darbuotojus, tačiau jiems pavyko išvengti suėmimo, prokurorai skyrė švelnesnes kardomąsias priemones.

Ieško naujų sąjungininkų? Braškančią Kauno valdžios koaliciją bandoma stiprinti ieškant pamainos siūbuojantiems socialdemokratams. Portalo lrytas.lt duomenimis, konservatoriai gali ištiesti ranką dabar opozicijoje esantiems frakcijos „Dirbam Kaunui“ politikams. Tai nėra gausi frakcija, ją sudaro anksčiau nuo socialdemokratų atskilę miesto tarybos nariai Gintautas Labanauskas, Artūras Orlauskas, Antanina Medvedevienė, tačiau jos balsai, susidarius pusiausvyrai, ketvirtadienį gali lemti vicemero V.Popovo, administracijos direktoriaus pavaduotojo S.Vaičekausko ir net koalicijos likimą. Frakcijos „Dirbam Kaunui“ seniūnas G.Labanauskas per spaudos konferenciją trečiadienį teigė esąs pasirengęs remti merą, jeigu bus priimti miestui naudingi sprendimai. „Pavyzdžiui, mes pritarėme Kauno miesto biudžetui. Bet oficialaus kvietimo į koaliciją nesame gavę. Jei gausime, svarstysime“, – nuo tiesaus atsakymo išsisuko politikas. Sprendžiant iš G.Labanausko žodžių, jis vis dėlto linkęs tarybos posėdyje ketvirtadienį pritarti mero A.Kupčinsko siūlymui atimti šiltas kėdes iš dviejų socialdemokratų. „Taip, administracijos direktorius D.Ratkelis padarė klaidų, bet dar daugiau miestui kenkė jo pavaduotojas ir vicemeras“, – tvirtino frakcijos  „Dirbam Kaunui“ seniūnas. Bet socialdemokratai dar turi vilties išlikti prie Kauno valdžios stalo: koaliciją su konservatoriais stipriai remia Seimo narė, LSDP Kauno skyriaus pirmininkė Orinta Leiputė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.