P.Gražulio žygiai prieš gėjus - jau įamžinti eilėse

Inteligentai – tipiški pataikūnai

Daugiau nuotraukų (1)

Dalia Gudavičiūtė

Feb 26, 2014, 3:39 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 10:05 PM

Eilėraštis buvo perskaitytas savaitgalį Knygų mugėje kaip itin retai lietuvių literatūroje aptinkamo socialumo pavyzdys.

„Maldos už teisingą reprodukciją" stilius parodijuoja garsiąją Eduardo Mieželaičio poemą „Žmogus".

Eilėraščio herojus Petras Uola vaizduojamas kaip antžmogis, nemokamai kalbantis su Dievais pagal planą „Šeima", laikantis savo valstybės turtu ir dėvintis brangų kostiumą, per kurio siūles plyšta pyktis. Jis kalba pirmuoju asmeniu.

Inteligentai – tipiški pataikūnai

Posmelis apie tai, kaip pragaro ordos nešė jį nukryžiuoti Petrui Gražuliui pasirodė „visai nieko". Išgirdęs iš žurnalistės apie Knygų mugėje pristatytą eilėraštį Seimo narys nutraukė teniso treniruotę ir paprašė perskaityti.

Politikas iš karto suprato, kad eilėraštis - parodija. Politikas aiškino, kad Knygų mugėje jo šalininkų lankosi nedaug, todėl ten skaitytame eilėraštyje jis negalėjo būti pavaizduotas teigiamai.

„Tai - bandymas pasityčioti iš manęs. Suprantu, kad niekada nebus taip, kad visi gerbs tavo nuomonę. Inteligentija visada pataikavo, tai - jos bruožas. Anksčiau - sovietams, dabar - Europai. Moralę išsaugos tik paprasti žmonės", - sakė P.Gražulis.

Įkvėpė politiko klonai

Pristatydama eilėraštį knygų mugėje L.Kreivytė pasakojo apie popierinius P.Gražulio portretus be akių, kuriais per gėjų eitynes buvo prisidengę jo šalininkai. Šie P.Gražulio „klonai" įkvėpė parašyti eilėraštį.

Eilėraštyje Gražulio pavardė neminima, tik vardas.

L.Kreivytė paaiškino, kad Petras Uola - savo nuomonę kaip dievišką tiesą transliuojančio politiko tipas, kovojantis su paties susikurtais demonais ir skaldantis visuomenę. Tai - bet kokio homofobo paminklas.

Socialumą vadino pilietiškumu

Menotyrininkė Solveiga Daugirdaitė pabrėžė, kad šiuo metu Lietuvoje vyrauja supratimas, kad menas neturi būti socialus. Lietuvių autorių kūriniuose dominuoja filosofija, įsigilinimas į save. Manoma, kad socialiai angažuotas kūrinys negali būti meniškas.

Meno socialumo samprata sukompromituota visoje Rytų Europoje. Tai - Sovietų Sąjungos politikos pasekmė.

Sovietų Sąjungoje meno socialumas buvo pavadintas pilietiškumu ir buvo privalomas kiekvienam meno kūriniui.

Politikas meno kūriniuose

Anksčiau fotomenininko Sauliaus Paukščio parodoje buvo eksponuojamos odinės trumpikės, neva priklausiusios P.Gražuliui, o jo atvaizdas buvo piešiamas ant miesto pastatų sienų su užrašu: „Kiek tavyje Gražulio?"

P.Gražulio žiniomis, apie jį yra parašyta labai gražių eilėraščių. Vieną eilėraštį jis atsiuntė su prierašu: „Siunčiu jums tikrą meno kūrinį". Eilėraštis prasideda žodžiais: „Jau pasaulio pabaiga, kuo pavirto mūs tauta?"

Malda už teisingą reprodukciją

Laima Keivytė

aš esu Petras Uola mano šlaunys spaudžia Žemės rutulį su Aukščiausiu kalbu nemokamai – planas „Šeima“ – nesvarbu kad du vyrai aš esu Petras Uola – pastatykite man bažnyčią! kad stovėtų per amžius neapykantos vertikalė pastatykit man, vyrai! aš esu Petras Uola – valstybės turtas brangiu

kostiumu pyktis plyšta per siūles – pastatykit man! aš esu Petras Uola – grožio kaukė kiaurom akim moterys, nešiojančios

mano veidą susilauks palikuonių aš esu Petras Uola pasidauginęs tūkstančiais

klonų reprodukcija svarbiau už meilę – pastatykite man! aš esu Petras Uola nors gal tik šaligatvis, apspjaudytas pydarų Pragaro ordos nešė mane nukryžiuot bet paleido namo nenuplakę – niekada neatleisiu aš esu Petras Uola numestas žirgui po kojų pastatykit mane pastatykite man – vardan tos!

O štai P.Gražulio redakcijai atsiųstas jo nuomone, nuostabus eilėraštis.

Jau pasaulio pabaiga, Kuo pavirto mūs Tauta. Taip pakrybęs orientyras - Nežinai, boba čia ar vyras. *** Dar Maskva mūs nepaleido, Pedofilais mūs užleido. Taip parodė savo pirštą, Kad dar mūsų nepamiršta. ***

Ir aukštuomenė pakvaišo, Pedofilai jiems nemaišo. Netgi pritaria, juos gina, Demokratija vadina *** Durniai juokias iš Gražulio, Skaudžiai plaka jį liežuviais, Stengias purvais jį drabstyti, Pedofilų pasamdyti. *** Net valdžia tokia pakrypus, Ne į tuos medžius sulipus, Orientacija kitokia, O iš jų arkliai net juokias. *** Skundžias - mergos jų neveikia, Jiems stipresnio kaifo reikia. Dar potenciją jiems kelią, Net sunku ištart, - VAIKELIAI. *** Ir iš kur toks iškrypimas, Ir iš kur tokie kadrai čia imas? Kokios motinos juos gimdo? Gal alum ne pienu girdo. *** Tik tokiems čia gera, Greitai auga jų dvarai. Kai jie sąžinės neturi, Vien tik savo naudos žiuri. *** Tu tokia maža TĖVYNE, Kaip iškęsi tą kankynę. Kaip pakelsi savo TAUTĄ - Tokia sutryptą, sugriautą. *** Kaip pabodusius implantus Tu išspyrei okupantus. Dabar DULKINA savi, O išspirt jų negali. *** Okupantai tai dar nieko, Jie mus DULKINO iš priekio. Kai iš užpakalio varo, LIETUVĖLE, nieko gero. *** Į akis - kaip angelai, Už akių tikri velniai. Viena ranka glosto, glaudžia, Kita špygą rodo liaudžiai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.