Pabėgėliams iš Sirijos Lietuvoje gražu, bet šalta

Vilniuje jie kol kas – keturiese. Sirai tėvas, dvi jaunutės dukros ir vyresnėlės sužadėtinis vakar iš Turkijos specialiu lėktuvu atvyko į Zoknių oro uostą Evangelikų liuteronų bažnyčios kvietimu. Jaukiuose globos namuose Vokiečių gatvėje besiglaudžianti šeimyna atvyko čia ne visa. Tėvynėje Sirijoje liko jų mama ir dvi seserys. Vyriausiasis brolis jau porą metų gyvena Švedijoje.

Daugiau nuotraukų (1)

Liucija Lenkauskaitė

Feb 27, 2014, 4:44 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 9:13 PM

Portalo lrytas.lt paklausti, ar neramumų draskomoje šalyje likę jų šeimos nariai irgi žada atvykti į Lietuvą, laužyta anglų kalba šie sutartinai atsakė, kad ne: „Atvykti čia  labai brangu. Pasisekė, kad kelionė mums nekainavo. Tačiau kada išvysime mamą su sesėmis, dar nežinome...“.

Jaunėlė šešiolikos metų Ruba teigė lankysianti čia mokyklą. „Tačiau iš pradžių pramoksime lietuvių kalbos“, – paaiškino jos 21 metų sesuo Liliana, spausdama savo devyneriais metais vyresnio sužadėtinio Saado ranką. Šeimos galva, merginų tėvas Riadas, kuriam beveik penkiasdešimt, visą laiką tylėjo nuleidęs akis, tačiau kartais jo veidą nušviesdavo šypsena.

„Lietuvoje mums kol kas patinka, tik šalta. O Sirijoje karšta“, – teigė šeimyna. Iš šiaurės rytų miesto Al Hasakos jie lėktuvu pasiekė sostinę Damaską. Iš ten automobiliu jie važiavo iki Libano, iš kurio jau skrido iki Turkijos – čia  juos ir pasiėmė lietuvių karinis lėktuvas.

Visi sirai atrodo sveiki, pailsėję ir gerai nusiteikę. „Eisime apžiūrėti miesto“, – teigė Liliana ir mūsų su fotografu pasiteiravo, ar čia veikia internetas. Jos išmaniajame telefone viskas buvo suraityta arabiškai, tad įvesti globos namų adresą buvo kiek keblu.

Pasiteiravus, ką  mano apie Sirijos lyderį Basharą al-Assadą, šeima dėl kalbos barjero iš pradžių nesuprato, ko teiravomės. Patikslinus klausimą, ar Sirijos prezidentas yra geras, ar blogas prezidentas, jie sutartinai atsakė, kad B.al-Assadas – geras, netgi labai geras žmogus. „Problemų kelia aplink jį esantys žmonės“, – teigė jie ir žemėlapyje mums rodė miestus, kuriuose vyksta neramumai.

„Mūsų mieste, Al Hasakoje, problemų nėra. Mes esame Sirijos ortodoksai. Basharas yra šiitas (B.al-Assadas priklauso alavitų religinei bendruomenei, kuri yra islamo šiitų atšaka. – Red.) ir neturėjo problemų su krikščionimis. Tačiau prieš mus yra nusiteikę sunitai, kurie ir kelia neramumus Sirijoje“, – jau surimtėję portalui teigė sirai.

Šeima teigė neplanuojanti grįžti  į tėvynę. „Grįšime nebent tada, kada Sirijoje bus gerai“, – šypsojosi jie. Sirai Lietuvoje taip pat tikisi susirasti darbą.

Sirijoje per pilietinį karą jau žuvo jau daugiau kaip 130 tūkst. žmonių. Konfliktas prasidėjo 2011 metų kovą, kai prezidentas B. al Assadas ėmė griežtai slopinti prieš jį nukreiptus protestus, tuo paskatindamas ginkluotą pasipriešinimą. Į pilietinį karą abejose pusėse vėliau įsitraukė užsienio kovotojai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.