Kauno politikai nenori stoti į eilę darbo biržoje

Miesto meras A.Kupčinskas šią savaitę aiškiai parodė, kas groja pirmuoju

Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Karaliūnas

2014-02-28 12:29, atnaujinta 2018-02-15 20:35

Po metų įvyksiančių tarybų rinkimų laukimo rimtį suardė frakcijos „Vieningas Kaunas“ atstovai, kurie pareiškė nepasitikėjimą savivaldybės administracijos direktoriumi konservatoriumi D.Ratkeliu. Aukštą postą užimančiam tarnautojui priekaištauta neva jis visiškai nevaldo situacijos savivaldybės įmonėse, kurias krečia kyšininkavimo ir korupcijos skandalai.

Frakcijos „Vieningas Kaunas“ atstovus galima suprasti – opozicijoje esantys politikai pasitaikius net menkiausiai progai stengiasi įkąsti valdantiesiems. Tai normalu ir net sveika. Tačiau po nepasitikėjimo tekstu atsiradęs valdančiajai koalicijai priklausančios Socialdemokratų partijos atstovo Kauno vicemero V.Popovo parašas jau visiškai prasilenkia su sveika nuovoka. Negi tik dabar pasireiškė politiko pagirios?

Kauno meras A.Kupčinskas neliko skolingas – jis pateikė pasiūlymą tarybai balsuoti dėl nepasitikėjimo pačiu V.Popovu ir jo bendrapartiečiu, administracijos direktoriaus pavaduotoju S.Vaičikausku. Meras net neslėpė, kad taip pasielgė kerštaudamas už V.Popovo parašą po nepasitikėjimo administracijos direktoriumi D.Ratkeliu tekstu.

Besiblaškantis vicemeras paskutinę akimirką atšaukė savo parašą, tačiau tai padarė per vėlai – traukinys jau buvo pajudėjęs. Tarybos nariai atsisakė net svarstyti klausimus dėl D.Ratkelio ir S.Vaičikausko atleidimo iš pareigų, o V.Popovo kėdė stipriai susiūbavo – šis klausimas buvo įtrauktas į tarybos dienotvarkę. Jam pritarė ir didžioji dalis konservatorių.

Paprašius 5 minučių pertraukos, kuri tęsėsi maždaug pusvalandį, padėtis smarkiai pasikeitė – po pakartotinio balsavimo V.Popovui leista dirbti. Jam turbūt buvo paaiškinta: dar vienas toks išsišokimas ir galėsi varstyti Darbo biržos duris.

Aišku, lankytis Darbo biržoje nepalyginti garbingiau negu Specialiųjų tyrimų tarnyboje, o su šios įstaigos darbuotojais spėjo susipažinti jau du šios kadencijos Socialdemokratų frakcijos atstovai. Vienas jų – neseniai įkliuvęs bendrovės „Kauno vandenys“ technikos direktorius V.Venslovas.

Galima neabejoti, kad nuo šiol socialdemokratai bus patys paklusniausi koalicijos nariai. Galbūt ištikimesni už „Jaunosios Lietuvos“ atstovus, kuriuos vienas tarybos narys taikliai pavadino visų besiformuojančių koalicijų pereinamuoju prizu.

Neįsižeidė „jaunalietuviai“, turbūt neįsižeis ir socialdemokratai. Juk svarbiausias tikslas – nenutolti nuo valdžios ir gauti padorų postą sau ar partijos bendražygiamas. Argi ne taip?

Itin „sąžiningai“ tokiomis galimybėmis naudojasi partijos „Tvarka ir teisingumas“ atstovai. Žūtbūt norėdami išlaikyti savivaldybės valdomą bendrovę „Autrolis“ savo rankose, jie įmonės direktoriaus pavaduotoju įdarbino odontologą.

Nesvarbu, ką jis išmano apie keleivių vežimą troleibusu, svarbiausia – savas žmogus.

Sunku paaiškinti, kodėl Kauno meras A.Kupčinskas niekada rimtai net nemėgino sutramdyti „tvarkiečių“. Gal privengia aršiosios A.Ručienės, o gal nenori įskaudinti jautriosios L.Kekienės?

Vienintelis paaukotas „tvarkietis“ buvo savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas V.Molis, kurio sprendimai A.Kupčinskui sukėlė neregėtą pyktį.

Meras taip pat prisibijo Liberalų ir centro frakcijos atstovų, nors kartais sunku suvokti, ar jie priklauso valdančiajai koalicijai, ar opozicijai. Turbūt erzinti miesto tarybos mohikanus – buvusį Kauno merą A.Garbaravičių ir T.Barštį – būtų tiesiog neprotingai drąsu. Kita vertus, šie nereiškia bent jau aiškiai matomų užgaidų.

Artėjantys savivaldybių tarybų rinkimai turėtų dar paspartinti bičiulių ir partijos bendražygių aprūpinimą patraukliais postais. Itin akylai tokių vietų žvalgosi politikai, kurie laukdami rinkėjų sprendimo jaučiasi nelabai tvirtai.

Šis bandymas ką nors keisti miesto valdžioje jau turbūt buvo paskutinis šios tarybos kadencijos metu. Norintieji permainų neturi galių kažką pakeisti, o politikos sunkiasvoriai nebenori teptis rankų: iki rinkimų liko per mažai laiko ir neverta gadintis nervų.

Turbūt tokia padėtis nėra blogiausia: per likusius metus niekam nepavyks mieste nuversti kalnų.

„Laikinoji sostinė“ ˙

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.