M.Lukšienės premija - LEU dėstytojai M.Barkauskaitei

Švietimo ir mokslo ministerijos įsteigta Meilės Lukšienės premija skirta Lietuvos edukologijos universiteto (LEU) Edukologijos katedros profesorei Marijonai Barkauskaitei. Ji apdovanota už viso gyvenimo mokslinę ir praktinę veiklą.

Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Feb 28, 2014, 12:59 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 8:32 PM

„Įspūdingas prof. M.Barkauskaitės dėmesys pedagogiškai ir psichologiškai itin sudėtingam paauglystės amžiaus tarpsniui, jos pateikiamos įžvalgos ir išvados yra universalios ir gali padėti sprendžiant šiuolaikines mokymo turinio bei metodikos problemas. Pastarųjų metų straipsniuose prof. M.Barkauskaitė subtiliai tyrinėjo M.Lukšienės humanistinės laikysenos kilmę, prielaidas, atskleidė jos „tvariųjų vertybių“ ištakas.

Mokslininkė taip pat labai tiesiogiai prisideda prie buvusios bendražygės M.Lukšienės įamžinimo: sudarė jos darbų bibliografiją, Lietuvos edukologijos universitete įsteigė jos vardo auditoriją, perkėlė biblioteką“, – teigiama premijos komisijos sprendime.

Kandidatūras premijai gauti galėjo siūlyti aukštųjų mokyklų senatai, akademinės tarybos, mokslinių tyrimų institutų mokslo tarybos, mokslininkų asociacijos.

Premija siekiama įvertinti Lietuvoje vykdytų ir vykdomų habilituotos daktarės M.Lukšienės mokslinio palikimo, mokslininkės iškeltų esminių Lietuvos kultūros ir švietimo orientacijos klausimų – nacionalumo ir universalumo santykio, kultūrinės savimonės ugdymo, kultūrinės tradicijos tęstinumo ir modernizavimo, humaniškumo, demokratiškumo praktinio įsitvirtinimo valstybės, tautos gyvenimo realybėje, kultūroje tyrimų laimėjimus.

Premijos dydis – 120 bazinės socialinės išmokos dydžių, arba 15,6 tūkst. litų. Ji bus skiriama kas ketveri metai.

Švietimo ir mokslo ministerija premiją įsteigė mokslininkams, aukštųjų mokyklų dėstytojams už ryškiausius edukologijos, kultūrologijos ir lituanistikos mokslo darbus, taip pat ir už reikšmingą viso gyvenimo mokslinę veiklą.

Ministerija 2010 metais taip pat yra įsteigusi M.Lukšienės premiją pedagogams (ne vyresniems nei 35 m.) už demokratiškumo, bendruomeniškumo, pilietiškumo, tautiškumo, humanizmo ir kūrybiškumo idėjų įgyvendinimą ir sklaidą, kuri teikiama kasmet.

M.Lukšienė (1913 – 2009) – lietuvių literatūros tyrėja, pedagogė, edukologė, humanitarinių mokslų daktarė, habilituota socialinių mokslų daktarė, Lietuvos švietimo reformos pradininkė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.