Gimtadienį prezidentė D.Grybauskaitė šventė kepdama blynus

Lietuvos liaudies buities muziejuje Rumšiškėse (Kaišiadorių r.) šeštadienį šėlo Užgavėnių persirengėliai. Lašininį stipriu maišo kirčiu nuo statinės nuvertė Kanapinis. Buvo sudeginta Morė.

Daugiau nuotraukų (1)

Iveta Skliutaitė

Mar 1, 2014, 5:14 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 7:41 PM

Šįmet Užgavėnės Rumšiškėse švenčiamos pirmąją pavasario dieną, kai lauke pliusinė temperatūra, todėl velniai, raganos, būrėjos, giltinės, ožiai, arkliai ir kiti Užgavėnių personažai vietoj įprastos Užgavėnių saknduotės „Žiema, žiema, bėk iš kiemo“ šaukė „Žiema, žiema, nesugrįžk“.

Įvairių šalies regionų buities tradicijas atspindinčiose sodybose ir pakelėse vyko koncertai. Žmonės buvo kviečiami dalyvauti loterijose, smagiuose Užgavėnių žaidimuose ir koncertuose, kurie vyko kone prie kiekvieno namo.

Persirengėliai taip pat turėjo progos pasivažinėti arklių traukiamais vežimais, pajodinėti.

Daugelis atvykusiųjų iš anksto buvo pasirūpinę svarbiausiu šventės atributu – Užgavėnių kauke. Tie, kurie į muziejų atvyko be kaukės, ją galėjo įsigyti tiesiai iš Kaukių parodos arba pasigaminti patys specialiai šiai dienai įkurtose Kaukių dirbtuvėlėse.

Užgavėnių dalyviams pavyko ne tik smagiai padūkti, bet ir iki soties prisivalgyti.

Kai kuriems persirengėliams tradicinio Užgavėnių valgio – miltinių blynų pavyko gauti ne tik iš tikrų kepėjų, bet ir kovo 1 dieną 58-ąjį gimtadienį švenčiančios Lietuvos Respublikos prezidentės Dalios Grybauskaitės rankų.

Po pietų Užgavėnių šventėje pasirodžiusi šalies vadovė atvyko nešina pintine saldainių, kuriuos dalijo mažiausiems šventės dalyviams.

Su persirengėliais ir visais šventės dalyviais daug bendravusi prezidentė neatsispyrė kvietimui užsirišti prijuostę, stoti prie keptuvės ir kepti blynus.

„Lauko sąlygomis blynų kepti dažnai netenka, todėl nežinau, ar pavyks“, – pildma į keptuvę tešlą neslėpė D.Grybauskaitė.

Pačios iškeptais blynais šalies vadovė vaišino visus pageidaujančius. Ji ragino sočiai prisivalgyti prieš ilgą ir sekinančią Gavėnią. Paragauti blynų išdrįso ir pati.

Prezidentė pasakojo, jog kepti ir valgyti blynus pamėgo studijų laikais. Skaniausi jai blynai su silke.

Iš Rumšiškių šalies vadovė išvažiavo ne tuščiomis. Dovanų ji gavo knygą, rūkytų dešrų ir raganos kaukę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.