Vaikus į pražūtį stumia natūralia gyvensena susižavėję tėvai

Gydytojai skambina pavojaus varpais – natūralia gyvensena susižavėję tėvai net ir sunkiomis ligomis sergančius vaikus patiki žolininkams arba šarlatanams. Be to, į medikų rankas patenka vis daugiau žaliavalgystės išsekintų kūdikių.

Profesorius V.Usonis: „Ar nepasitikėdami mūsų gydymu, ar turėdami kokių nors kitokių planų tėvai savo vaikams taiko protu nesuvokiamus metodus.“
Profesorius V.Usonis: „Ar nepasitikėdami mūsų gydymu, ar turėdami kokių nors kitokių planų tėvai savo vaikams taiko protu nesuvokiamus metodus.“
Daugiau nuotraukų (1)

Danutė Jonušienė

Mar 1, 2014, 2:27 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 7:45 PM

Šalies pediatrai sako, kad pavojingos tendencijos prasidėjo tada, kai tėvai pradėjo atsisakyti skiepyti savo vaikus. Apie tai rašo „Lietuvos rytas“.

Dabar vis dažniau į Vaikų ligoninę atvykstančius tėvus tenka įtikinėti, kad leistų gydyti vaikus vaistais.

Argumentai – lyg į sieną

Vilniaus universiteto vaikų ligoninės medikai suka galvą, kaip pas juos atvežtą sunkia onkologine liga sergantį paauglį ir jo šeimą įtikinti, kad norint sėkmingai kovoti su vėžiu reikia atsisakyti vegetarizmo. Kol kas visi gydytojų įtikinėjimai atsitrenkia lyg į sieną.

Pasak sostinės medikų, šalyje populiarėjant vegetarizmui ir žaliavalgystei į ligoninę plūsta tokios gyvensenos išsekinti vaikai.

Kaip „Lietuvos ryto“ televizijai sakė Vaikų ligoninės Onkohematologijos skyriaus vedėja Lina Ragelienė, tokių vaikų skaičius ypač auga dėl netinkamos mitybos: „Labai dažnai netinkamai maitinami kūdikiai. Kartais iki trejų metų vaikai gauna tik motinos pieno ir daugiau nieko.

Jie kenčia nuo mažakraujystės, tarp tokių vaikų pasitaiko nemažai vegetarų, kurie negauna jokių papildų, B grupės vitaminų, jiems trūksta geležies, pasitaiko ir žaliavalgių vaikų.“

Vaikus nori gydyti be vaistų

Ne ką mažiau rūpesčių medikams kelia tėvų susižavėjimas natūralia gyvensena ir atsisakymas gydyti vaikus antibiotikais. Neretai jie iš viso trenkia ligoninės durimis.

Pediatrijos centro direktorius profesorius Vytautas Usonis pripažino, kad tokio elgesio priežasčių gali būti įvairių: „Ar nepasitikėdami mūsų gydymu, ar turėdami kokių nors kitokių planų jie taiko protu nesuvokiamus metodus. Dažnai tai būna vadinamoji natūrali medicina. Dėl jos vaikai patenka į ligoninę būdami kur kas sunkesnės būklės.“

Pasitaiko atvejų, kai tėvai atsisako tam tikrų gydymo metodų vien dėl to, kad tai draudžia įvairių sektų išpažįstamas tikėjimas.

Kūdikis mirė nuo kokliušo

Pastaraisiais metais kaip ant mielių auga sunkiai sergančių ir neskiepyti vaikų skaičius.

Medikai prognozuoja, kad jei ateityje Lietuvoje vis daugės neskiepytų vaikų, šaliai grės įvairių ligų protrūkiai. Daugiau nei prieš metus šalyje nuo kokliušo mirė keturių mėnesių kūdikis.

„Tai neįsivaizduojamas dalykas – XXI amžiuje Europos Sąjungos šalyje vaikas miršta nuo ligos, kuri patikimai valdoma skiepais.

Šis vaikas gimė šeimoje, kurioje propaguojamas vadinamasis natūralus gyvenimo būdas. Jis nebuvo skiepytas nė viena vakcina“, – apgailestavo V.Usonis.

Sulaukia daugybės skundų

Homeopatai neneigia, kad tradicine medicina nusivylę tėvai vis dažniau ima varstyti jų duris.

Gydytoja homeopatė Daiva Jakubonienė tikino, kad tai tėvų teisė, nes esą tik jie gali nuspręsti, kaip elgtis su savo vaiku: kokiu būdu gimdyti, kaip jį nuo mažumės auginti, kaip maitinti.

Vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus tarnyba per metus sulaukia kelių dešimčių skundų dėl tėvų sprendimo atsisakyti vaiko gydymo. Įtarę, kad toks elgesys gali kelti pavojų vaiko sveikatai ar gyvybei, į tarnybą kreipiasi medikai arba šeimos artimieji.

„Sakykime, vaikui dar antra vėžio stadija, kuri galėtų būti sėkmingai įveikta, tačiau tėvai nusprendžia nutraukti gydymą, pasirenka ekstrasensus, žolinius preparatus, kurie iš tikrųjų nėra skirti gydyti.

Vėliau jie sugrįžta su vaiku į tą pačią ligoninę, kai vėžys būna ketvirtos stadijos. O tada jau būna sudėtinga išgelbėti gyvybę“, – pasakojo vaiko teisių apsaugos kontrolierė Edita Žiobienė.

Nors šalies įstatymai numato, kad pavojų savo vaikų sveikatai sukėlę tėvai gali atsidurti teisme, tokių atvejų Lietuvoje kol kas nebuvo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.