Geriau pastatas nei pinigai

Švč.Nekaltosios Mergelės Marijos tarnaičių kongregacijai už pastatus Panevėžyje ketinama atiduoti dalį namo sostinės Pylimo gatvėje. Mat šalies valdžia, mokėdama kompensacijas, įklimpo į skolas.

Seserims pastate Pylimo gatvėje atiteks 195 kvadratinių metrų patalpos.<br>M.Kulbio nuotr.
Seserims pastate Pylimo gatvėje atiteks 195 kvadratinių metrų patalpos.<br>M.Kulbio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas

Mar 2, 2014, 3:12 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 7:14 PM

Marijos tarnaičių kongregacijos seserims Vilniuje atiteks dalis Pylimo gatvės 36-uoju numeriu pažymėto pastato. Sovietmečiu jame buvo įsikūrusi kariams skirta parduotuvė, žargonu vadinta „vojentorgu“. Šiuo metu čia veikia kelios parduotuvės, įvairios įstaigos. Seserims bus skirtos 195 kvadratinių metrų patalpos. Apie tai rašo dienraštis „Lietuvos rytas“.

Pastatas Pylimo gatvėje kongregacijai atiduodamas dėl to, kad Panevėžyje, Aldonos gatvėje, esančiuose pastatuose, į kuriuos nuosavybės teises prašė atkurti seserys, įsikūrusi mokykla.

Atiduoti pastato dalį Vilniuje nuspręsta dėl to, kad seserims nereikėtų mokėti kompensacijos pinigais už nekilnojamąjį turtą.

Mat vien Vilniaus arkivyskupijai savivaldybė dar nesumokėjo 22 mln. 153 tūkst. litų kompensacijų už kitus išperkamus pastatus. Daugiausia kainuos Aušros Vartų gatvės 23-iuoju ir 27-uoju numeriais pažymėti statiniai.

Nors jau sumokėjo per 6 mln. litų, savivaldybei už juos dar teks pakloti 6 mln. 828 tūkst. litų kompensaciją. Viename pastatų veikia Antano Vienuolio pagrindinė mokykla, kitame – Miesto medicinos centras.

Savivaldybė už išperkamus pastatus nesumokėjo kompensacijų ne tik Vilniaus arkivyskupijai, bet ir Lietuvos stačiatikių arkivyskupijai. Jai teks sumokėti 1 mln. 204 tūkst. litų.

Lietuvos karaimų religinė bendruomenė tikisi gauti 221 tūkst. litų, o Vilniaus evangelikų liuteronų bažnyčia – 565 tūkst. litų kompensaciją.

Bendruomenė įsikūrusi Pavilnyje

Marijos tarnaičių kongregacija įkurta 1878 metais Lenkijoje. Seserys skleidžia religines žinias tarp vaikų ir jaunimo, dalyvauja Bažnyčios sielovados veikloje.

Iki karo seserys įsteigė ir sėkmingai dirbo mergaičių amatų ir namų ruošos mokyklose, globos namuose bei vaikų prieglaudose. Sovietų valdžia nacionalizavo vienuolijai priklausančius pastatus, seseris išvarė iš nuosavų namų, atleido iš įstaigų.

Todėl daug seserų pradėjo dirbti vargonininkėmis, procesijų vadovėmis, slapta ruošė vaikus, jaunimą ir suaugusiuosius sakramentams, organizavo katalikiškus renginius.

Vilniuje šios kongregacijos seserys įsikūrusios Švariojoje gatvėje Pavilnyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.