Pasienyje įvažiavimo iš Baltarusijos laukia tūkstantis vilkikų

Pastarosiomis savaitėmis padidėjo krovininio transporto eilės pasienio punktuose. Pokyčius lėmė vilkikų bakuose įvežamo degalų kiekio deklaravimas. Šios naujovės pradėtos taikyti vasario viduryje. Dėl to pailgėjo muitinės patikros laikas, o pareigūnams padaugėjo darbo. Dėl to nemenkai pyksta kilometrinėse eilėse laukiantys vilkikų vairuotojai.

Daugiau nuotraukų (1)

Evelina Valiuškevičiūtė

2014-03-02 16:37, atnaujinta 2018-02-15 19:09

Anot vežėjų atstovų, dėl kuro deklaravimo beveik trečdaliu sumažėjo pasienio postų pralaidumas. Sekmadienį įvažiavimo į Lietuvą laukė net 1240 vilkikų. Baltarusijos duomenimis, eilėse stovi 50 vilkikų daugiau.

Tai nėra įprastas skaičius savaitgalio metu. Daugiau nei tūkstantis vilkikų laukė pasienio kelio postuose Medininkuose, Šalčininkuose, Lavoriškėse ir Raigarde. 

Prie Lavoriškių pasienio posto daugiau nei penkių kilometrų eilėje laukia 300 suknvežimių. Lavoriškių posto budėtojas pripažino, kad tokia ilga eilė nėra įprasta. Dažniausiai eilė siekia du, o kartais tris kilometrus.

„Per parą mano vyras pajudėjo tik du kilometrus. Prie pasienio jis atvažiavo šeštadienį devintą valandą ryte. Stovi praktiškai vienoje vietoje iki šiol ir kaip suprantu eilėje dar stovės iki rytojaus“, – portalui lrytas.lt sakė vieno iš vilkikų vairuotojo žmona Žana Sokolova. Jos vyras pasienio eilėje stovi iš Lavoriškėse.

Vilkikų vairuotojai tarpusavyje bendrauja per racijas. Anot Ž.Sokolovos, vairuotojai yra pikti. Galima paskaičiuoti, kad 300 vilkikų vilkstinė yra ilgesnė nei 5 kilometrai. Kadangi vieno vilkiko ilgis yra maždaug 25 metrai, sunkvežimių eilė gali driektis net 7 kilometrus.

„Juokinga – daugiau nei penkių kilometrų eilė, kurioje per parą pavažiuoji tik du kilometrus. Prieš Naujuosius metus, kai padidėja eilės yra normalu, tačiau dabar absurdiška – vilkikas važiuoja be krovinio, bet laukti reikia paromis“, - kalbėjo vilkiko vairuotojo žmona.

Iš Lietuvos pusės situacija geresnė. Sekmadienį Lavoriškėse iš Lietuvos pusės laukė apie šimtas vilkikų. Per valandą praleidžiama apie 10 - 15 sunkvežimių. „Darbų sparta priklauso ir nuo mūsų ir nuo baltarusių muitininkų. Jeigu neturime kur leisti (Užpildytos aikštelės. - Red.), tai laukiame kol atsiras vietos“, – sakė Lavoriškių pasienio kontrolės punkto budėtojas.

Pralaidumas sumažėjo trečdaliu

Lietuvos nacionalinės vežėjų automobiliais asociacijos „Linava“ atstovas spaudai Gytis Vincevičius teigė, kad pasienio pravažumas yra sumažėjęs trečdaliu.

„Situaciją pasienyje stebime jau keletą savaičių. Buvo tokia situacija, kad prie Medininkų iš Baltarusijos pusės buvo nusidriekusi net 15 kilometrų eilė“, - sakė G.Vincevičius. Reiškia, eilėje laukė apie 500 - 600 sunkvežimių. 

Anot jo, savaitgaliais pasienio postuose turi laukti šimtai vilkikų. Vilkikai į rytų pusę važiuoja savaitės pradžioje, o grįžta savaitgalį.

Sekmadienį 15 val. ties Šalčininkų pasienio postu, laukė 320 sunkvežimių ir 30 lengvųjų automobilių.

Medininkų pasienio poste laukė 270 sunkvežimių ir 20 automobilių. Raigardo pasienio poste – 350 vilkikų.

„Gerokai virš tūkstančio vilkikų lūkuriuoja įvažiavime į mūsų šalį. Jie tikrai sugaišta net ne parą, o dvi. Eilės didelės, o pralaidumas nėra pats geriausias“, - sakė G.Vincevičius.

Anot jo, vienas iš būdų sumažinti eiles – padidinti pasienyje dirbančių pareigūnų skaičių ir plėsti pačių pasienio postų pralaidumo galimybes. 

„Pernai Vyriausybė buvo numačiusi 170 mln. litų pasienio postų plėtrai. Tikimės, kad tie pinigai bus skiriami ne tik pačių mažiausių, bet ir didžiausių pasienių postų – Medininkų, Lavoriškių, Šalčininkų – plėtrai“, - sakė jis.

Anot G.Vincevičiaus, didžiausia problema – fizinio pralaidumo didinimo klausimas. 

„Mes nematome problemos, kad griežtinama kontrolė. Tik jai reikia tinkamai pasiruošti“, - sakė G.Vincevičius.

Vežėjai dėl prastovų patiria didelių nuostolių. Vidutiniškai per mėnesį dingsta viena savaitė, kai vežėjai galėtų dirbti, tačiau reikia stovėti eilėse. Todėl vietoje keturių vežimų, per mėnesį padaromi tik trys.

„Atitinkamai mažėja ir vežėjų pajamos. Pasienio pralaidumo klausimą iškėlėme jau prieš keletą metų“, - pažymėjo „Linavos“ atstovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.