Vilnius ir Londonas smerkia Rusijos invaziją

Lietuvos ir Lenkijos prezidentai ragina surengti NATO konsultacijas

Mitingas prie Rusijos ambasados Lietuvoje.<br>AP nuotr.
Mitingas prie Rusijos ambasados Lietuvoje.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, ELTA ir lrytas.lt inf.

Mar 2, 2014, 12:02 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 7:22 PM

Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė ir Didžiosios Britanijos premjeras Davidas Cameronas sekmadienį griežtai pasmerkė Rusijos agresijos aktus Ukrainoje, pranešė prezidentės spaudos tarnyba po jų pokalbio telefonu. 

„Lietuvos vadovė ir Jungtinės Karalystės premjeras griežtai pasmerkė Rusijos agresijos aktus Ukrainoje, pabrėždami, kad tarptautinė bendruomenė turi mobilizuotis ir ieškoti bendrų sprendimų bei išeičių iš šios grėsmingos situacijos“, - teigiama Vilniuje išplatintame pranešime spaudai. 

D.Grybauskaitė taip pat perspėjo, kad Rusijos kariniai veiksmai Ukrainoje kelia grėsmę viso regiono saugumui. 

„Tai, kas vyksta prie ES išorinių sienų yra nepateisinama ir gali turėti rimtų pasekmių viso regiono saugumui bei įtakos Europos ateičiai, todėl būtina kaip galima greičiau sustabdyti dirbtinį konflikto eskalavimą ir užkirsti kelią karinės jėgos panaudojimui“, - pranešime spaudai teigė prezidentė. 

D.Grybauskaitė pabrėžė, kad Europos Sąjunga (ES) ir NATO “turi pasiųsti aiškų signalą, kad visi, taip pat ir Rusija, privalo gerbti tarptautinius įsipareigojimus ir jų laikytis“. 

Ukraina sekmadienį ėmė mobilizuotis karui, o Vašingtonas pagrasino ekonomiškai izoliuoti Rusiją, kai prezidentas Vladimiras Putinas paskelbė turintis teisę įsiveržti į kaimyninę šalį, taip sukurdamas didžiausią Maskvos konfrontaciją su Vakarais nuo Šaltojo karo laikų. 

Lietuvos ir Lenkijos prezidentai ragina surengti NATO konsultacijas

Tuo metu Lietuvos ir Lenkijos prezidentai ragina surengti NATO 4 straipsnio konsultacijas, nes Rusijos veiksmai kelia grėsmę viso regiono saugumui, pranešė Prezidentūra. 

Sekmadienį telefonu kalbėję prezidentė Dalia Grybauskaitė ir Lenkijos prezidentas Bronislowas Komorowskis sutarė, kad Rusijos veiksmai Aljanso pasienyje kelia pavojų viso regiono saugumui. 

Todėl abiejų valstybių prezidentai pasisako, jog būtų nedelsiant surengtos NATO  konsultacijos pagal Šiaurės Atlanto sutarties 4 –ąjį straipsnį.  

Šiaurės Atlanto sutarties 4 - asis straipsnis numato NATO sąjungininkų konsultacijas, kai bent vienas iš jų mano, kad yra kilusi grėsmė jo teritoriniam vientisumui, politinei nepriklausomybei arba saugumui. 

Abiejų šalių vadovai išreiškė susirūpinimą dėl Rusijos dalinių kovinės parengties NATO pasienyje. 

Lenkijos prezidentūra sekmadienį pranešė, jog Lenkijos vadovas B.Komorowskis taip pat savaitgalį padėtį Kryme bei būtinybę šaukti NATO konsultacijas telefonu aptarė ir su Latvijos bei Estijos prezidentais. 

D.Grybauskaitė pabrėžė, kad Ukrainos teritorinis vientisumas yra esminė sąlyga tarptautiniam saugumui. 

Pasak prezidentės, visos pusės privalo gerbti tarptautines sutartis ir sprendimo iš susiklosčiusios padėties turi ieškoti tik taikaus dialogo būdu. 

Sekmadienį dėl padėties Kryme NATO Generalinis sekretorius Andersas Foghas Rasmussenas sušaukė neeilinį visų 28 aljanso narių ambasadorių pasitarimą. 

„Sekmadienį generalinio sekretoriaus sušauktas susitikimas nėra 4 - ojo straipsnio susitikimas. Generalinis sekretorius pagal savo prerogatyvą pats priėmė sprendimą sušaukti Šiaurės Atlanto Tarybos posėdį“, - sekmadienį pranešė NATO Spaudos tarnyba. 

Pirmadienį Briuselyje įvyks Europos Sąjungos užsienio reikalų ministrų susitikimas.

Šalies vadovai aptars padėtį Ukrainoje 

Lietuva griežtai smerkia ir protestuoja prieš Rusijos invaziją į Ukrainos teritorijos dalis bei jų okupaciją ir reikalauja nedelsiant nutraukti agresiją, pareiškė Lietuvos užsienio reikalų ministerija (URM). 

„Rusijos veiksmai prieš Ukrainos suverenumą pavojingai eskaluoja padėtį ir pakerta taiką ir stabilumą visame regione. Todėl kartu su savo artima sąjungininke Lenkija Lietuva apsisprendė inicijuoti konsultacijas NATO dėl šio klausimo, remiantis Vašingtono sutarties 4-uoju straipsniu“ - rašoma URM sekmadienį išplatintame pareiškime. 

Tarptautinė bendrija ir jos institucijos raginamos vieningai remti Ukrainos suverenumą, nepriklausomybę ir teritorinį vientisumą, taip pat ginti fundamentalius tarptautinės teisės principus, kuriuos įkūnija JT chartija, Helsinkio Baigiamasis aktas ir kiti tarptautiniai susitarimai. 

„Lietuva sveikina Ukrainos vyriausybės sprendimą atnaujinti pasirengimą parafuoti Asociacijos susitarimą su Europos Sąjunga, tvirtai remia siekį kuo skubiau įgyvendinti šį parafavimą“, - teigiama pareiškime. 

Vilnius ragina ES nares ir institucijas parengti visapusišką paramos paketą Ukrainai, „kuris apimtų reikšmingą finansinę paramą, paramą specifiniams projektams, ekspertų konsultacijas dėl reformų proceso ir humanitarinę pagalbą“. 

Nurodoma ir Lietuvos parama siekiui tiek iš ES, tiek iš Ukrainos pusės paspartinti pastangas įgyvendinti ES vizų režimo liberalizavimo veiksmų planą Ukrainai, taip pat - pastangas siekti sparčios pažangos įgyvendinant bevizį režimą tiems Ukrainos piliečiams, kurie į Šengeno sritį vyksta trumpalaikių kelionių.

Padėtį Ukrainoje aptars su britų premjeru 

Lietuvos prezidentė D.Grybauskaitė sekmadienį situaciją Ukrainoje aptars su Didžiosios Britanijos premjeru D.Cameronu. 

Apie planuojamą pokalbį pranešė Britanijos vyriausybė. Prezidentės spaudos tarnyba patvirtino, kad toks pokalbis planuojamas sekmadienio vakarą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.