Rusija perbraižo žemėlapius, Vakarai – patys kalti

Kad Rusija prie V.Putino tapo imperialistine valstybe žinome. Invazija į Ukrainą - taip pat nieko naujo. Padniestrė Moldovoje, Kalnų Karabachas Azerbaidžane, Pietų Osetija Gruzijoje.

Daugiau nuotraukų (1)

Arkadijus Vinokuras

Mar 3, 2014, 11:32 AM, atnaujinta Feb 15, 2018, 6:44 PM

Apetitas kyla bevalgant, ir jis didės, kol tie, kurie turėtų reaguoti veiksmais, o ne žodžiais – paralyžiuoja save nesuprantamais „Rusijos interesų supratimo“ svaičiojimais. Beje, nesuprantamas ir mūsų premjero tylėjimas.

Sako, niekas nenori karo. Tikrai. Išskyrus Rusiją. Kol kiti karo nenori, Rusija artėja prie ES sienų vis agresyvesnė, labiau apsiginklavusi. Ar galima išvengti karo su Rusija? Galima. Pakartojus 1938 metų Miuncheno susitarimą su Hitleriu, kuris nuo jo apetito ir - nuo karo, pasaulio neišgelbėjo. V. Putinas eina tuo pačiu keliu. Nes pagrįstai įsitikinęs, kad niekas jam per nagus liniuote netrenks.

Kad V.Putleris (putinas-hitleris) išpažįsta fašizmą niekam su sveiku protu įrodinėti nereikia. Štai Rusija Krymui vadovauti paskyrė vos tik 3 procentais Krymo žmonių vertintas rusofilas fašistas Aksionovas. Tai reiškia ne ką kitą, kad Rusija prie Putlerio tapo fašistine valstybe. Todėl nenuostabu, kad iškėlęs Rusijos vėliavą ant Charkovo merijos stogo vaikėzas iš Rusijos pozuoja savo tinklapyje apsirėdęs nacistinės Vokietijos SS karininko uniforma.

Kas stabdo mūsų aljansą nuo kišimosi į Ukrainos krizę? Taip, Ukraina nėra nei NATO, nei ES narė. Ukrainoje milijonai rusų kilmės ukrainiečių. Nežinoma, kuri dalis ir kiek remia naująją Ukrainos vyriausybę. Nežinia, ar Ukrainos karinės pajėgos yra lojalios naujajai valdžiai. Pilietinio karo grėsmė akivaizdi. Ukrainos šiandieninė vyriausybė vengia bet kokių veiksmų, kuriuos rusai traktuotų kaip provokaciją, o tai reiškia, kad rusai patys gali imtis bet kokių priemonių.

Tampa aišku, kad Kryme jie nesustos. V.Putinas gavo savojo parlamento mandatą veikti kaip tinkamas. Tam ir buvo reikalingos neskelbtos karinės pratybos. Be to, JAV pasidavė rusams Sirijoje, pasidavė Gruzijoje, pasiduos ir Ukrainoje. Todėl JAV ir ES nebėra rimtas atgrasomasis veiksnys.

Kokių priemonių galėtų imtis ES ir JAV neskelbiant Rusijai karo? Nes nereaguoti negalima. Mes, Baltijos valstybės, Lenkija, Suomija, Švedija tai puikiai žinome. Nes jokia reakcija yra niekas kita, kaip žalia šviesa rusams ruoštis dar vienai jiems pelningai avantiūrai: susigrąžinti Baltijos valstybes.

Veiksmingiausios priemonės būtų ekonominė Rusijos blokada. Galima sustabdyti naftos ir dujų importą į ES valstybes, nutraukti eksportą į Rusiją, įšaldyti visų Rusijos valdančiųjų, tame tarpe ir V.Putino chuntą remiančių oligarchų sąskaitas, uždrausti Rusijos avialinijoms skrydžius virš Europos. Traukinių ir laivų judėjimą per Europą.

Ekonominė blokada, sienų uždarymas paliestų eilinio ruso gyvenimą. Vakarietiška politika „paprasti žmonės neturi pajusti konflikto pasekmių....“ yra niekas kita, kaip išsisukinėjimas. Eiliniai rusai turi pajusti Vakarų atsakymą. Taip, patriotiniais sumetimais juos konsoliduos, bet kalba vyksta apie mūsų laisves, o ne tų, kurie ir taip jų praktiškai nebeturi.

Politinės priemonės: Jungtinės Tautos pasmerkia Rusijos neteisėtą karą prieš Rusijai jokios karinės grėsmės nekeliančią suverenią valstybę. Rusija šalinama iš visų svarbiausių tarptautinių institucijų, tame tarpe iš ESBO. Didžiojo Aštuoneto ir Pasaulio prekybos organizacijos. Turkija pagrasintų ginti saviškius Kryme. Vidurio rytų NSV valstybės turėtų sunerimti dėl savo suvereniteto. Galiausiai, JAV galėtų pradėti karinius veiksmus Sirijoje. Ten Rusijos bazių likti neturėtų.

Ar V.Putinas nori konfrontacijos su Vakarais ir Rytais? Priklausys nuo jo banditiškos aplinkos interesų saugumo. Kol jie nesijaus įspausti į kampą tiesioginę šio žodžio prasme pačių Rusijos žmonių, tiesioginės konfrontacijos su Vakarais jis vengs. Net ir Vakarų ekonominės blokados atveju.

Ar imsis ES ir JAV rimtų politinių ir ekonominių bei finansinių priemonių prieš Rusiją? Tokių, kurios parodytų V. Putinui, kad žaidimas baigiasi ir jo veiksmai sulauks rimto atsako? Ne jo labui, mūsų labui. Viena, kai politikas mano, kad jo sprendimai bei veiksmai negraso gyvybiniams kaimyno interesams, o visai kita, kaip puikiai žino, kad taip yra.

Tokiu atveju veikia visai kiti politinių ir karinių veiksmų sprendimų priėmimo psichologiniai vektoriai. Rusijos Federacijos tarybos pirmininkė V.Matvijenko neveltui pareiškė, jog NATO ir JAV, kitaip negu Rusija, neturi jokio pagrindo siųsti savo ginkluotąsias pajėgas į Ukrainą. „Kokiu pagrindu? Mes veikiame griežtai laikydamiesi įstatymų ir konstitucijos. Kad būtų panaudota tokia kraštutinė priemonė, reikia turėti pagrindą”,- sakė ji. Štai čia ir visa tiesiai pasauliui prieš akis kuriamo absurdo teatro esmė: „Rusija turi prigimtinę teisę gintis ar ginti savo piliečius bet kur. Todėl turite sutikti su tokia teisėta nuostata.“.

Sutikus su šia nuostata, nei viena posovietinė valstybė, kokia ji nepriklausoma nebūtų ar kokiose sąjungose ar organizacijose nedalyvautų, nėra apsaugota nuo karinės invazijos dėl neva pažeidžiamų rusų, dažniausiai rusų žmogaus teisių. O, kad jas „pažeistų“, kaip matome Ukrainoje, daug nereikia. Taigi, kad Rusija taip nebaudžiamai perrašinėja žemėlapius, ES ir JAV pačios kaltos.

Norite pasiklausyti eilinį ES biurokrato nieko nereiškiantį pareiškimą? Prašau. Europos Tarybos generalinis sekretorius Thorbjornas Jaglandas: „Tai didelį nerimą keliantis faktas. Raginu visas šalis kurstyti padėtį. Įtampa regione jau dabar labai didelė. Būtina gerbti Ukrainos teritorinį vientisumą ir vykdyti tarptautinius įsipareigojimus“.

Taigi, antraip nei ES valdantieji, mes žinom kur link žengia nestabdoma Rusija. Tik kokia mums čia Lietuvoje iš to žinojimo nauda? To žinojimo, kurį nešėme ant savo pečių penkiasdešimt metų. Dabar nelaimė ištiko Ukrainą. Matysime, kiek naujoji vyriausybė sugebės konsoliduoti kritinę dalį tautos. Svarbiausia, parodyti Rusijai savo pasiruošimą gintis.

Kruvinas karas su slavais - per daug ir pačiam V.Putinui apžioti. Ar jis siekia pakartoti Stalino Holodomorą? Tai būtų tragedija visiems. Net ir tiems, kurie mano, kad Rusija per daug skurdi ir nusigėrusi, kad keltų pavojų.

Anot JAV gyvenančio aktyviai socialiniuose tinkluose pasisakančio Vlado Maželio, „Taip manantys nesuvokia Rusijos valstybės esmės. Rusija visada buvo nuskurdusi ir prasigėrusi. Ir visada pavojinga“.

Šiandien Vakarai turi imtis skausmingų (ir sau taip pat) priemonių idant sustabdyti putiniškąjį blogį. Kitaip tas blogis pasibels į visų mūsų duris neišskiriant nei JAV, nei ES biurokratų. Gyvybiškai pavojingų klaidų Vakarų demokratinei civilizacijai negalime sau leisti pakartoti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: iniciatyvą balsuoti už dvigubą pilietybę VRK kaltina agitavimu