Susitikime dėl Ukrainos – apie kariuomenės budrumą

Lietuva yra saugesnė, nei buvo

D.Grybauskaitė pirmadienį susitiko su krašto apsaugos ministru, kariuomenės vadu ir premjeru.<br>R.Dačkaus nuotr. (president.lt)
D.Grybauskaitė pirmadienį susitiko su krašto apsaugos ministru, kariuomenės vadu ir premjeru.<br>R.Dačkaus nuotr. (president.lt)
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

2014-03-03 09:42, atnaujinta 2018-02-15 18:52

„Koordinuojame savo veiksmus su NATO, Lietuva, kaip ir kitos Baltijos šalys bei Lenkija, yra pasirengusi visiems netikėtumams. Visos priemonės yra užtikrintos, daromos pagal procedūras. (...) Viskas kontroliuojama, esame savimi pasitikintys, žinome, ką daryti bet kurioje situacijoje, o Ukrainai visada esame pasirengę padėti tiek, kiek leis mūsų jėgos ir pajėgos koordinuojant savo veiksmus su visomis ES ir NATO šalimis narėmis“, – pirmadienį po susitikimo su krašto apsaugos ministru, kariuomenės vadu, premjeru, Seimo komitetų vadovais sakė D.Grybauskaitė.

Valstybės vadovė susitikimą pavadino darbiniu ir sakė, kad jų gali būti ir ateityje tiek, kiek reikės.

Po susitikimo komentarus žiniasklaidai teikę Lietuvos prezidentė ir krašto apsaugos ministras nedetalizavo, koks šiuo metu yra Lietuvos kariuomenės budrumas.

„Toks, kokio reikia šios dienos situacijai“, – sakė krašto apsaugos ministras Juozas Olekas.

Prezidentė D.Grybauskaitė atkreipė dėmesį, kad Lietuva yra užsitikrinusi NATO gynybos planus, kurie yra ne tik teoriniai, bet ir išbandyti pratybų metu.

Bendrąją situaciją valstybės vadovė įvertino kaip svarbią ir pažymėjo, kad Lietuva prisijungia prie valstybių, kurios kategoriškai pasmerkė Rusijos karinius veiksmus ir intervenciją į Ukrainą.

Prezidentė neatmetė, kad, atsižvelgiant į situaciją, kitų metų krašto apsaugos biudžetą gali būti svarstoma didinti daugiau nei šešiais procentais, kaip buvo planuota anksčiau.

„Gyvenimas koreguoja daugelį dalykų ir politinių sprendimų, be jokios abejonės, ši situacija dar kartą pabrėžia, kad regiono saugumas yra labai svarbus ir tai yra ir mūsų, kaip NATO narių, atsakomybė. Manau, kad tikėtini tam tikri pokyčiai“, – sakė D.Grybauskaitė.

Prezidentė sakė ketinanti pirmadienį su JAV atstovais aptarti, kaip reikėtų reaguoti, jeigu karinių veiksmų eskalacija Kryme didėtų.

„Dėl priemonių, kurias galėtų taikyti tiek ES, tiek NATO, dar diskutuojama. Mes stebime, kaip baigsis padidinta parengtis ir pratybos šalia mūsų sienų. Jeigu jos, kaip suplanuota, baigsis iki šiandienos, mes priimsime sprendimus. Jeigu to neįvyks, atsakomosios priemonės bus adekvačios. Esame nusiteikę rimtai stebėti situaciją“, – sakė D.Grybauskaitė.

Prezidentė ankstyvu pavadino sankcijų Rusijai klausimą, tačiau pažymėjo, kad „visos priemonės, kurios būtinos, bus priimtos, jeigu toks poreikis bus ateityje“.

Rusijos žiniasklaidos pranešimus, kad Ukrainos smogikai neva buvo rengiami Lietuvoje ir Lenkijoje, Lietuvos prezidentė įvertino kaip propagandą.

„Tokie pareigūnai Lietuvoje nebuvo rengiami. Mes tik priėmėme sužeistuosius gydytis Lietuvoje. Visa propaganda, kuri yra Rusijos viešojoje erdvėje, rodo labai vienašališką informacijos pateikimą. Pavyzdžiui, Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos posėdyje beveik visi ambasadoriai pasisakė prieš Rusijos veiksmus, o Rusijos televizijos rodė tik savo ambasadoriaus pareiškimą ir nieko daugiau. Mes matome labai atvirą vienašališką propagandą, kuri yra nukreipta tiesiogiai prieš Vakarus, nesibodint prikurti įvairiausių dalykų, kad pateisintų savo antivakarietišką isteriją“, – sakė D.Grybauskaitė.

Kaip jau skelbta, Rusijos Federacijos Taryba, neeiliniame posėdyje svarsčiusi prezidento Vladimiro Putino kreipimąsi, šeštadienį pritarė ginkluotųjų pajėgų įvedimui į Ukrainos teritoriją. Rusijos prezidentas šeštadienį kreipėsi į aukštuosius parlamento rūmus – Federacijos Tarybą – pritarimo „panaudoti Ukrainos teritorijoje Rusijos ginkluotąsias pajėgas dėl šioje šalyje susiklosčiusios nepaprastosios situacijos ir kilusios grėsmės Rusijos piliečių gyvybei“.

Lietuvos krašto apsaugos ministras teigė tikįs, kad yra galimybė, kad dabartinė situacija Ukrainoje gali išsispręsti be papildomo kraujo praliejimo.

Netrukus po šių pranešimų Ukrainoje paskelbta visuotinė mobilizacija. Ukrainos kariškiams siunčiami šaukimai į karinius komisariatus, čia jų laukiama sekmadienio rytą, patvirtino Andrijus Parubijus.

Šeštadienio vakarą Ukrainos nacionalinio saugumo ir gynybos taryba nurodė Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms pereiti į aukščiausio lygio kovinę parengtį ir užtikrinti oro uostų, atominių jėgainių ir kitų strateginių objektų saugumą.

Pirmadienį Europos Sąjungos užsienio reikalų taryba renkasi į neeilinį posėdį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.