Vyriausybė sieks didinti šalies apsaugos finansavimą

Vykstant neramumams Ukrainoje, šalies valdžia susimąstė apie galimas grėsmes Lietuvai ir išlaidų

Pasak finansų ministro R.Šadžiaus, Vyriausybėje yra iškeltas tikslas didinti šalies gynybos finansavimą.<br>J.Stacevičiaus nuotr. iš archyvo
Pasak finansų ministro R.Šadžiaus, Vyriausybėje yra iškeltas tikslas didinti šalies gynybos finansavimą.<br>J.Stacevičiaus nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Mar 3, 2014, 11:54 AM, atnaujinta Feb 15, 2018, 6:44 PM

Pasak finansų ministro Rimanto Šadžiaus, Vyriausybėje yra iškeltas tikslas didinti šalies gynybos finansavimą. Nors, pasak jo, Lietuva greičiausiai nepasieks 2 proc. nuo Bendrojo vidaus produkto (BVP) ribos, kuri yra rekomenduotina NATO šalims narėms.

„Manau, kad turime siekti to. Vyriausybė yra užsibrėžusi didinti tą dalį nuo BVP, kuri yra skiriama krašto apsaugai. Šiais metais suplanavome apytiksliai 0,78 proc. Tai yra visiškai mažai, palyginus su tuo 2 proc. tikslu, kurio NATO šalys narės turi siekti“, - teigė R.Šadžius.

Anot ministro, yra „absoliučiai nerealu, kad Lietuva pasiektų šį 2 proc. tikslą artimiausiu laikotarpiu“.

„Tačiau man yra tekę kalbėti su NATO Generaliniu sekretoriumi Andersas Foghas Rasmussenas šia tema keletą kartų. Mudu sutarėme, jog tai, kad procentas nebemažėja, jau yra pirmas geras ženklas. Tą procentą pamažu reikia didinti“, - sakė R.Šadžius.

Pasak finansų ministro, jeigu Lietuvoje gerai veiktų mokesčių sistema, galima būtų skirti daugiau pinigų valstybės apsaugai. Tačiau prie to, R.Šadžiaus teigimu, turi prisidėti ne tik politikai, bet ir visuomenė.

„Galimybių ribų nėra. Jeigu mes gerai surinktume mokesčius, kurie Lietuvoje yra įtvirtinti įstatymais, su tais pačiais tarifais, ir šešėlinė ekonomika susitrauktų, o svarbiausia, visuomenė netoleruotų šešėlinių reiškinių, nepirktų kontrabandinių cigarečių, vengtų piltis kontrabandinį kurą, manau, kad daug problemų galėtume išspręsti ir krašto apsaugos finansavimo lygį taip pat galėtume pakelti“, - sakė R.Šadžius.

Jis pateikė Estijos pavyzdį, kur šešėlinė ekonomika yra „pabalnota“, ir susidaro galimybė krašto apsaugai skirti 2 proc. nuo BPV.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.