J.Olekas: „Gerai, kad neturime naikintuvų“

Krašto apsaugos ministras Juozas Olekas džiaugiasi, kad Lietuva neturi savo naikintuvų, todėl Lietuvos ir kitų Baltijos šalių oro erdvę iš Šiaulių saugo kitų NATO valstybių pajėgos.

Lietuvos pramonininkų konfederacijos prezidiumo posėdis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Lietuvos pramonininkų konfederacijos prezidiumo posėdis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

2014-03-04 10:36, atnaujinta 2018-02-15 17:59

Ministras daro prielaidą, kad Lietuvai turint bent keliasdešimt karių iš užsienio galime jaustis saugesni, nes juos nužudžius NATO neabejotinai stotų į karą ir mus gintų.

Esą jei Lietuva turėtų savo naikintuvus, juos Rusija ar kitas agresorius sunaikintų, ir viskas tuo greičiausiai baigtųsi. Visai kitaip istorija rutuliotųsi, jei priešas turėtų sunaikinti JAV ar kitų valstybių naikintuvus, kurie dislokuoti Lietuvoje.

Bendraudamas su Lietuvos pramonininkų konfederacijos vadovais ministras antradienį taip dėstė galimą Lietuvos užpuolimo ir NATO pagalbos įvykių eigą: „Pirmą karo veiksmą padarys, kad sunaikintų pagalbą iš oro ir stiprybę iš oro. Tai pirmiausia sunaikins amerikiečių naikintuvus ir jų pilotus. Taigi tada tikimybė, kad tai neatsitiktų, arba, jei atsitiktų ir čia atsirastų daugiau amerikiečių, yra gerokai didesnė, nei čia žūtų keletas Lietuvos pilotų arba keletas Lietuvos karių.“ 

J.Olekas teigė, kad spėlionės, jog šiuo metu Europa stovi ant trečiojo pasaulinio karo slenksčio, yra pagrįstos. Esą iki karo trūksta labai mažai. Jis pastebėjo, kad Rusija daro viską, kad susigrąžintų buvusias Sovietų Sąjungos teritorijas, ir niekas nežino, kas bus užėmus Krymą.

Jis džiaugėsi, kad Ukraina kartu su Europos Sąjunga konfliktą bando išspręsti taikiai, susilaiko nuo provokacijų, tačiau priminė, kad panašus scenarijus gali baigtis ir liūdnai – Lietuva irgi buvo užimta Sovietų Sąjungos be šūvio, o laukta pagalba iš Vakarų prieš daugiau kaip 70 metų taip ir neatėjo.

Ministras pramonininkams pripažino, kad Europos Sąjungos ir NATO valstybėms nelengva susitarti dėl sankcijų Rusijai, nes įvairios šalys turi skirtingų interesų.

„Jei mes griebsimės sankcijų, jie atsakys tuo pačiu, ir jūsų verslas nukentės“, – priminė ministras ir pripažino, kad rasti visiems tinkantį sprendimą bus sunku.

Socialdemokratų kandidatas į prezidentus Zigmantas Balčytis pramoninkams teigė, kad Lietuva privalo stiprinti savo politinį svorį NATO ir ES, nusibrėžti naują tikslą, kad būtų padidintas valstybės saugumas.

Jis ragino baigti konfliktavimą su Lenkija dėl pavardžių rašymo ir kitų dalykų, nes pašliję santykiai su kaimynais gadina verslo galimybes, nedidina mūsų saugumo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.