Lietuva uždraudė atvykti V.Janukovyčiui

Pasikalbėjo su J.Bidenu

Dar pernai vasarį V.Janukovyčius viešėjo Vilniuje.<br>M.Kulbio nuotr.
Dar pernai vasarį V.Janukovyčius viešėjo Vilniuje.<br>M.Kulbio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Mar 4, 2014, 3:02 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 5:47 PM

Užsienio reikalų ministerija Migracijos departamentui antradienį pateikė 18 asmenų sąrašą, kuriems bus taikomos Lietuvos sankcijos – draudimas atvykti į šalį.

Ministras Linas Linkevičius BNS sakė, kad šis sąrašas nėra baigtinis.

„Sąraše yra V.Janukovyčius, visa buvusi vadovybė, jėgos struktūrų vadovai. Sąrašas nėra baigtinis, jis plėsis. Sąraše yra 18 žmonių, kurie atsakingi už buvusią saugumo situaciją ir kurių veiksmai atvedė į tai, kas atsitiko Kijeve“, - teigė ministras.

Prieš prezidentą V.Janukovyčių nukreiptiems protestams praeitą mėnesį peraugus į susirėmimus, Kijeve žuvo beveik 100 žmonių, daug jų Kijevo gatvėse nušovė snaiperiai. V.Janukovyčius iš Ukrainos pabėgo į Rusiją.

ES taip pat grasina bendromis sankcijomis V.Janukovyčiui ir jo bendražygiams, bet asmenų sąrašo rengimas įstrigo Austrija, Šveicarija ir Lichtenšteinas praeitą penktadienį įšaldė V.Janukovyčiaus ir jo bendražygių bankų sąskaitas.

L.Linkevičius anksčiau sakė, kad smurtu kaltinami asmenys Lietuvoje sąskaitų neturėjo.

Pasikalbėjo su J.Bidenu

Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė antradienį su Jungtinių Valstijų viceprezidentu Josephu Bidenu aptarė padėtį Ukrainoje ir svarstė siūlymą į Krymą siųsti tarptautinę stebėtojų misiją.

„Prezidentė pabrėžė, kad šiuo metu visos tarptautinės bendruomenės dėmesys yra nukreiptas į Krymą, o Vakarų šalys glaudžiai bendradarbiauja derindamos savo poziciją ir veiksmus. Pasak prezidentės, Lietuva remia pasiūlymą į Krymą siųsti tarptautinę stebėtojų misiją ir yra pasiruošusi pati tokioje misijoje dalyvauti“, - teigiama Prezidentūros pranešime.

Per pokalbį aptartos Ukrainoje susiklosčiusios situacijos keliamos grėsmės regiono saugumui, derinta Lietuvos ir JAV pozicija dėl vieningo atsako į Ukrainos krizę, taip pat aptartos saugumo stiprinimo priemonės Baltijos regione.

D.Grybauskaitė užsiminė ir apie Rusijos karines pratybas prie NATO sienos. Pasak jos, šios pratybos akylai stebimos.

Prezidentė ir JAV viceprezidentas taip pat kalbėjo apie Lietuvos ir Lenkijos kreipimąsi NATO konsultacijoms pagal Šiaurės Atlanto sutarties 4-ąjį straipsnį. Sutarta, kad esant būtinybei, saugumas NATO šalyse narėse bus stiprinamas.

Rusijos prezidentas V.Putinas savaitgalį paskelbė galįs įvesti Rusijos kariuomenę į Krymą ir Rytų Ukrainą, siekdamas apginti rusakalbių gyventojų teises. Krymą jau faktiškai kontroliuoja Rusijos pajėgos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.