R.Paksas rinks parašus ir be leidimo

Rinkimų prievaizdų sprendimas neregistruoti Rolando Pakso pretendentu į prezidentus nenuslopino europarlamentaro ir jo šalininkų entuziazmo, rašo „Lietuvos rytas“.

Pašalintas prezidentas R.Paksas kartkartėmis vis rodo pergalės ženklą.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Pašalintas prezidentas R.Paksas kartkartėmis vis rodo pergalės ženklą.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Tadas Ignatavičius

Mar 4, 2014, 7:02 AM, atnaujinta Feb 15, 2018, 6:11 PM

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) išbrokuotas partijos „Tvarka ir teisingumas“ vedlys rinkimų prievaizdus vakar apskundė Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui (LVAT). Jis skundą turėtų išnagrinėti per tris dienas.

Bet R.Pakso komanda svarsto galimybę nelaukti teismo sprendimo ir žada pradėti simbolinę šį politiką remiančių rinkėjų parašų medžioklę. Tai „Lietuvos rytui“ patvirtino „tvarkiečių“ rinkimų štabo vadovas Kęstas Komskis.

Šis politikas drąsinosi, kad teismo sprendimas bus palankus R.Paksui. Bet neatmetama, kad LVAT gali kreiptis į Konstitucinį teismą, kuris esą irgi neturėtų delsti priimti sprendimo.

Viliasi, kad dar suspės

„Svarstoma, kad R.Pakso likimas turėtų paaiškėti iki kovo 10-ąją prasidėsiančios Seimo pavasario sesijos, kurioje galėtų būti skubiai priimami reikiami įstatymų pakeitimai.

Tokiu atveju dar užtektų laiko surinkti parašus. Tai padaryti mums nebūtų sunku. Todėl teorinių galimybių suspėti dar yra“, – galimą įvykių scenarijų dėstė K.Komskis.

Bet teismams palikus galioti komisijos sprendimą, „tvarkiečiai“ neturėtų netgi teorinių galimybių iškelti kito savo kandidato. Mat politinės kampanijos dalyvių registravimas jau baigėsi.

Sprendimas pasiteisina?

Anot K.Komskio, partijos kongresui atmetus pasiūlymą registruoti atsarginį kandidatą į prezidentus, pavyzdžiui, aplinkos ministrą Valentiną Mazuronį, jokie kiti galimi variantai nebuvo svarstomi.

„Vieną kartą išloši, kitą kartą praloši. Dar labai neaišku, kas čia duos daugiau naudos. Nugalėti Dalią Grybauskaitę šiandien būtų sudėtinga bet kuriam žaidėjui, bet sprendimas kelti R.Paksą jau dabar naudingas partijai ir jos reitingams“, – paklaustas, ar nesigailima atsisakius atsarginio varianto, svarstė rinkimų štabo vadovas.

Tiesa, K.Komskis prognozavo, kad neleidus R.Paksui dalyvauti rinkimuose, europarlamentaro populiarumas ims smukti: „Bet jeigu būtų leidę, aš manau, R.Pakso reitingai ir toliau būtų augę.“

Seimo „tvarkiečių“ frakcijos seniūnas Petras Gražulis atskleidė dar vieną brandinamą sumanymą, jei R.Paksui nebus leista dalyvauti rinkimuose: „Galbūt paremsime kokį kitą kandidatą arba raginsime rinkėjus biuleteniuose išbraukti visas kandidatūras ir ranka įrašyti R.Pakso pavardę.“

Komisija užkirto kelią

VRK šeštadienį balsų dauguma R.Paksui, 2004 metais pašalintam iš prezidento posto apkaltos būdu, atsisakė išduoti parašų rinkimo lapus. Už tokį sprendimą buvo dešimt komisijos narių, prieš – keturi.

Rinkimų prievaizdų teigimu, norint panaikinti asmeniui draudimą kandidatuoti po apkaltos, reikėtų pakeisti Konstituciją. Seime buvo pradėta jos keitimo procedūra, tačiau nebuvo baigta.

Iš pirmų lūpų

Algis Krupavičius

Politologas

„Istorija tęsiasi ir kol kas niekas dar nesibaigė, bet, vienaip ar kitaip, atrodo, kad šiuose rinkimuose R.Paksui galimybių dalyvauti beveik nėra. Turėtų įvykti stebuklas, kad situacija pasikeistų.

Kita vertus, ši situacija bus aptarinėjama visuomenėje, viešojoje erdvėje ir artėjant Europos Parlamento rinkimams toks dėmesys tiek partijai, tiek pačiam R.Paksui bus teigiamas dalykas.“ (ELTA)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.