„Tvarkiečiai“ žada inicijuoti Z.Vaigausko atstatydinimą

Prezidento rinkimai vyks gegužės 11 dieną.

Ketvirtadienį „tvarkiečiai“ įregistruos Seimo nutarimo projektą atleisti Z.Vaigauską iš pareigų.<br>J.Stacevičiaus nuotrauka iš archyvo
Ketvirtadienį „tvarkiečiai“ įregistruos Seimo nutarimo projektą atleisti Z.Vaigauską iš pareigų.<br>J.Stacevičiaus nuotrauka iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Mar 5, 2014, 4:11 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 4:46 PM

Partijos pirmininkas europarlamentaras Rolandas Paksas pavedė Seimo „tvarkiečių“ seniūnui Petrui Gražuliui parengti ir Seimo posėdžių sekretoriate įregistruoti tai numatančius teisės aktų projektus, pranešė partija.

P.Gražulis patvirtino, kad ketvirtadienį įregistruos Seimo nutarimo projektą atleisti Z.Vaigauską iš pareigų.

Anot „tvarkiečių“, VRK pirmininkas nuo pareigų turi būti nušalintas „dėl tendencingų viešų pasisakymų, politinio šališkumo bei prasto komisijos darbo organizavimo“.

P.Gražulis vylėsi, kad jų iniciatyvą palaikys opozicijoje esantys konservatoriai ir liberalai, nes jie dar praėjusiame Seime balsavo už Z.Vaigausko atleidimą iš pareigų.

„Tikimės, kad mūsų iniciatyvą palaikys ir koalicijos partneriai, su jais aptarsime tai politinės tarybos posėdyje“, - BNS sakė P.Gražulis.

VRK šeštadienį balsų dauguma atsisakė R.Paksą registruoti pretendentu būti kandidatu prezidento rinkimuose ir išduoti parašų rinkimo lapus.

Šį sprendimą VRK grindė Prezidento rinkimų įstatymo nuostata, kad prezidentu negali būti renkamas šiurkščiai pažeidęs Konstituciją ar sulaužęs priesaiką asmuo, kurį Seimas apkaltos proceso tvarka pašalino iš einamų pareigų. R.Paksas iš prezidento pareigų buvo pašalintas per apkaltą 2004 metais.

Norint panaikinti draudimą kandidatuoti po apkaltos, reikia keisti Konstituciją. Seime buvo pradėta procedūra dėl atitinkamos Konstitucijos pataisos priėmimo, tačiau ji nebaigta.

Europos Žmogaus Teisių Teismas yra konstatavęs, kad dabartinis draudimas iki gyvos galvos dalyvauti Seimo rinkimuose iš prezidento pareigų atstatydintam R. Paksui yra neproporcingas.

R.Paksas 2004 metų balandį per apkaltos procedūrą buvo pašalintas iš prezidento pareigų. Konstitucinis Teismas pripažino, kad jis sulaužė priesaiką ir šiurkščiai pažeidė Konstituciją, kai išimties tvarka savo finansiniam rėmėjui Jurijui Borisovui suteikė Lietuvos pilietybę.

Prezidento rinkimai vyks gegužės 11 dieną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.