Gavęs N.Puteikio žinutę rinkėjas kreipėsi į policiją

„Norėjau paprašyti pagalbos“, – taip prasideda į prezidento rinkimų startą stojusio Naglio Puteikio žinutė, kurią gavęs vilnietis kreipėsi į policiją, rašo „Lietuvos rytas“.

Daugiau nuotraukų (1)

Dalia Gudavičiūtė

Mar 5, 2014, 6:55 AM, atnaujinta Feb 15, 2018, 5:23 PM

Perskaitęs Seimo nario žinutę savo telefone vilnietis Svajūnas K. (pavardė redakcijai žinoma) net nesuabejojo, kad kaliniai iš Marijampolės ar Pravieniškių pataisos namų taip bando išvilioti jo banko sąskaitos numerį ir kodus apsimetę N.Puteikiu, kuris esą pakliuvo į nelaimę ir prašo pagalbos.

Vilnietis nedelsdamas pasiskundė policijai telefonu 112. Bet atsiliepusi darbuotoja jam paaiškino, kad tokie pranešimai šios tarnybos nedomina.

Tuomet Svajūnas K. kreipėsi „Lietuvos rytą“, ragindamas perspėti apie naują piktadarių planą išvilioti iš patiklių piliečių jų sąskaitų numerius ir kodus.

Pasirodo, vyras nebuvo girdėjęs apie galimybę pasirašyti paremiant pretendentą į prezidentus per elektroninės bankininkystės sistemą.

Tai sužinojęs iš „Lietuvos ryto“ vilnietis dar kelis kartus perskaitė savo mobiliajame telefone gautą N.Puteikio žinutę, kurioje – maždaug 60 žodžių. Bet vis tiek nesuprato, kodėl ten neminimi prezidento rinkimai, Rinkimų komisija, galimybė pasirašyti už kandidatą, o tik prašoma pagalbos ir raginama surašyti jo banko sąskaitos kodus.

Liepė pasirašinėti ranka

Pats N.Puteikis paaiškino, kad dėl žinutės kaltas Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkas Zenonas Vaigauskas.

Politikas į jį kreipėsi norėdamas atkreipti dėmesį į sunkumus, su kuriais susiduria norintys pasirašyti už pretendentą į prezidentus per vieną skandinavų banką.

Pasirodo, dešimtys sutrikusių žmonių skambino N.Puteikiui klausdami, kaip balsuoti per tą banką: mat įėjus į savo elektroninę sąskaitą ir pareiškus norą pasirašyti už politiką, pasirodydavo sąrašas, kuris vyresnio amžiaus žmones suglumindavo.

„Pasakykite savo senukams, tegu pasirašo ranka“, – esą atsakiusi greta Z.Vaigausko buvusi VRK darbuotoja.

„Ponia, Vakaruose ištarusi tokius žodžius čia jau nebedirbtumėte“, – atsakęs N.Puteikis ir gera valia išėjęs iš Vyriausiosios rinkimų komisijos būstinės.

„Mūsų politikai važiuoja į Ukrainą ir kalba apie demokratiją, o tuo pat metu VRK niekina ir žemina vyresnius žmones“, – „Lietuvos rytui“ skundėsi Seimo narys.

N.Puteikis turėjo neribotų pokalbių ir žinučių planą, todėl pats parašė ilgą SMS žinutės tekstą ir jį išsiuntė 3 tūkst. žmonių. Jis tikino esąs pasirengęs atsiprašyti vilniečio, kurį jo žinutė suklaidino ar išgąsdino.

„Gal N.Puteikis ir apsižodžiavo su viena darbuotoja“, – bandė prisiminti Z.Vaigauskas.

Naujokams gali būti klaidu

VRK vadovo nuomone, pirmą kartą naudojantis elektronine bankininkyste tame skandinavų banke gal ir sunkoka rasti, kaip remti pretendentą į kandidatus, bet tiems, kurie nuolat naudojasi šiomis paslaugomis, neturėtų būti klaidu.

Z.Vaigauskas pabrėžė, jog elektroninė bankininkystė yra saugus būdas pasirašyti už politiką, o bankų klientų sąskaitų kodai tikrai nepakliūva į VRK sistemą.

Skundžiasi dėl mažų langelių

Dėl sunkumų rasti langelį, leidžiantį pasirašyti už pretendentą į prezidentus, Vyriausiajai rinkimų komisijai skundėsi ir asmuo, atstovaujantis Jonui Lašiniui. Už pastarąjį elektroniniu būdu pasirašė mažiausiai rėmėjų – tik 22.

Taip pat skundžiamasi, kad per maži langeliai, ant kurių reikia pataikyti pažymėti.

Pasirašo ir už kelis

Vieno prekybos centro darbuotojai kreipėsi į VRK sunerimę, kad tas pats parašų rinkėjas siūlo pasirašyti iš karto už du kandidatus.

„Įstatymas to nedraudžia, bet reiškinys keistokas“, – stebėjosi Z.Vaigauskas.

Rinkimų prievaizdui nusibodo gandai, kad tie patys rinkėjai iš karto pasirašo už visus dvylika pretendentų į prezidentus, todėl jis nutarė tai patikrinti.

Z.Vaigausko skaičiavimai rodo, kad maždaug kas ketvirtas pilietis (iš viso – 10 634) pasirašė tik už vieną politiką, 2067 – už du, 669 – už tris.

Visus 12 pretendentų savo parašais parėmė du gyventojai, 11 – aštuoni, 10 – trylika žmonių.

Internetu pasirašo tūkstančiai rėmėjų

* Kovo 4 d. duomenimis, dabartinė šalies vadovė Dalia Grybauskaitė elektroniniu būdu buvo surinkusi 8 tūkst. 700 rėmėjų parašų.

* Toliau rikiavosi verslininkas Vladas Lašas (2662), europarlamentaras socialdemokratas Zigmantas Balčytis (1918), Vilniaus meras Arūnas Zuokas (1704), N.Puteikis (1343).

* Beje, vakar pasirodė informacija, kad A.Zuoko rinkimų štabas jau surinko reikiamą skaičių – 20 tūkst. rėmėjų parašų, kurie dabar yra tikrinami.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.