Nuo meningokoko mirusio paauglio šeimai - kompensacija

Nuo žaibiškos meningokokinės

Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

2014-03-05 14:29, atnaujinta 2018-02-15 16:54

Civilinę bylą dėl turtinės ir neturtinės žalos atlyginimo išnagrinėjo Vilniaus apygardos teismas ir pirmadienį paskelbė poliklinikai nepalankų sprendimą, konstatuodamas, kad medikė nebuvo rūpestinga susirgusiam paaugliui.

2011 metų spalio 4 dieną sostinėje gyvenantys Penkauskai pastebėjo, kad susirgo jų 15-metis sūnus. Jis karščiavo ir vėmė. Tėvai pasikonsultavo su gydytoja, ji pasakė, kad tai yra paprasta infekcija, pasiūlė į namus kviesti budinčią gydytoją. Apie pietus baigusi darbą, gydytoja berniuką aplankė ir jokių simptomų pavojingų žmogaus gyvybei nenurodė. Medikė patarė gerti temperatūrą mažinančius vaistus, pasakė, kad sūnui gali būti paprasta virusinė infekcija.

Paauglio būklė negerėjo - šokinėjo temperatūra, jis karščiavo ir vėmė. Paskui visam kūnui pasidengus mėlynoms dėmėms, vakare tėvai iškvietė greitąją pagalbą.

„Kodėl jūs dar ne ligoninėje - juk aš įtariau meningokoką“, - gydytojos žodžius prisiminė tėvai.

15- metis buvo nuvežtas į Vaikų ligoninę Santariškėse, kur 01.10 val. mirė.

Audito metu nustatyta, kad gydytoja namie pacientą lankė nesilaikydama nustatytos tvarkos.

„Atsakovas iš pradžių elgėsi aplaidžiai, pažeisdamas teisės aktų reikalavimus, nesiėmė priemonių tinkamai įvertinti ligonio būklės spalio 4 dienos rytą ir neužtikrino gydytojo iškvietimo į namus. Tokie atsakovo neteisėti veiksmai, neteisėtas neveikimas, lėmė netinkamą sveikatos priežiūros paslaugų teikimą ir mirtį“, - rašoma teismo sprendime.

Taip pat konstatuota, kad Centro poliklinikos gydytoja nepilnai apžiūrėjo susirgusį paauglį, nepilnai aprašė sveikatos būklę ir nesiėmė būtinų papildomų priemonių nustatyti susirgimo diagnozę, atmestinai apžiūrėjo paciento kūną, neįvertino kojoje atsiradusios mėlynos spalvos dėmelės, būdingos meningokokinei infekcijai. Ji taip pat nevertino kitų susirgimo požymių - šokinėjančios temperatūros, vėmimo ir karščiavimo bei kitų simptomų, kurie rodė, kad vaikas susirgo meningokokine infekcija.

Gydytoja tik kitą dieną užpildė ambulatorinę kortelę apie susirgusįjį, nors tvarka reikalauja, kad ji būtų pildoma tą pačią dieną.

Tėvų skundą iš pradžių nagrinėjo Pacientų sveikatai padarytos žalos nustatymo komisija, 2012 metais ji nusprendė, kad žala nebuvo padaryta.

Teismas mirusio paauglio tėvams priteisė po 25 tūkst. litų, brolio netekusiai seseriai - 10 tūkst. litų neturtinės žalos. Centro poliklinika Penkauskams taip pat turės atlyginti daugiau nei 8 tūkst. litų turtinės žalos.

Vilniaus apygardos teismo sprendimas per 30 dienų gali būti skundžiamas Lietuvos apeliaciniam teismui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.