Palei Lietuvos sienas patruliuoja nauji Rusijos karo pilotai

Kol viso pasaulio dėmesys nukreiptas į Rusijos agresiją prieš Ukrainą, Baltarusijoje tyliai pasikeitė Rusijos kovinių naikintuvų pamainos. Rusijos koviniai naikintuvai nuo pernai gruodžio pagal NATO oro policijos pavyzdį patruliuoja virš Baltarusijos teritorijos palei Lietuvos sienas.

Rusijos naikintuvai Su-27.<br>RIA/„Scanpix“ nuotr.
Rusijos naikintuvai Su-27.<br>RIA/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 5, 2014, 7:10 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 4:38 PM

Kaip trečiadienį pranešė portalas belvpo.com, Baranovičių (Bresto sritis) karinėje bazėje tarnybą jau pradėjo antroji Rusijos karo lakūnų pamaina. Šią informaciją patvirtino ir Baltarusijos gynybos ministerijoje.

Pranešama, kad Baltarusijoje tarnybą su savo technika pradėjo karo lakūnai iš Rusijos vakarų karinės apygardos. Rusijos karo lėktuvų patruliavimas virš Baltarusijos teritorijos įvardijamas kaip bendra Sąjunginės valstybės oro erdvės apsauga, kuriant vieningą oro gynybos sistemą.

Rusijos karo lėktuvai Baltarusijoje patruliuoti pradėjo pernai gruodį. Pirmąją pamainą sudarė keturi naikintuvai Su-27, permesti iš Karelijos. Kartu su orlaiviais į Baltarusiją buvo perdislokuoti ir šeši karo pilotai bei 22 techninio aptarnavimo specialistai.

Pranešdama apie Rusijos karo pilotų pamainų pasikeitimą Baltarusijos žiniasklaida skelbia, kad pirmoji pamaina labai gerai pasirodė, taip pat ir per kovinės parengties patikrinimą, kurį buvo įsakęs surengti Baltarusijos prezidentas.

Rusijos naikintuvams pradėjus patruliuoti palei Lietuvos sienas buvo neslepiama, kad Baltarusijos oro erdvės apsauga organizuojama NATO oro policijos virš Baltijos šalių pavyzdžiu. Neslepiama, kad iki metų pabaigos naikintuvų skaičių padidinus iki šešių, įkūrus karinę komendantūrą, jau 2015 m. Baltarusijos teritorijoje gali atsirasti pilnai funkcionuojanti Rusijos aviacijos bazė.

Įgyvendinant Rusijos ir Baltarusijos sutartį dėl bendros oro erdvės apsaugos, šių metų pradžioje Baltarusijai turėjo būti perduoti ir keturi zenitiniai raketų kompleksai S-300.

Rusijos naikintuvai Baltarusijoje atsirado po to, kai pernai kaimyninė šalis galutiniai atsisakė dar iš sovietmečio paveldėtų savo naikintuvų Su-27. Ekspertai praėjusių metų pabaigoje atkreipė dėmesį į tai, kad Baltarusijai šių orlaivių eksploatavimas kainavo gana brangiai, o pasibaigus skraidymo valandų resursams, šalis tiesiog neturėjo pinigų kapitaliniam naikintuvų remontui.

Į Baltarusiją siunčiami Rusijos naikintuvai Su-27 pradėti gaminti dar sovietmečiu, tačiau nepaisant to, tai yra gana manevringi ketvirtos kartos orlaiviai. Metų pradžioje JAV kariams pradėjus patruliuoti virš Baltijos šalių su naikintuvais F-15 C „Eagle“, Baltarusijos žiniasklaidoje net pasirodė analitinių straipsnių, įvairiais parametrais lyginančių abiejų orlaivių kovines savybes. Buvo pripažinta, kad jėgos maždaug lygios.

Analitikai tąkart pažymėjo, kad atvira konfrontacija ore tarp Rusijos ir JAV karo pilotų sunkiai tikėtina, tačiau patruliuodami palei valstybių sienas, vienas į kitą per atstumą jie tikrai galės pasižvalgyti.

Beje, būtent rusiškas naikintuvas Su-27 prieš aštuonerius metus sudužo Lietuvos teritorijoje. 2005 m. rugsėjo 15 d. Šakių rajone nukrito Rusijos piloto majoro Valerijaus Trojanovo valdomas orlaivis. Lėktuvas skrido iš Sankt Peterburgo į Kaliningrado sritį. Virš Lietuvos pasibaigus degalams lėktuvas nukrito, pilotas katapultavosi. Rusija vėliau teisinosi, kad lėktuvas virš Lietuvos atsirado pilotui pasiklydus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.