Prezidento rinkimų įstatymas keliaus į Konstitucinį teismą

Partijos „Tvarka ir teisingumas“ pirmininkas Prezidentas Rolandas Paksas su Seimo pirmininke Loreta Graužiniene antradienį aptarė galimybę inicijuoti Seimo nutarimą kreiptis į Konstitucinį teismą ištirti, ar Prezidento rinkimų įstatymo 2 straipsnio 2 dalies nuostatos sutinka su Lietuvos respublikos konstitucija.

R.Paksas su L.Graužiniene aptarė galimybę inicijuoti Seimo nutarimą kreiptis į Konstitucinį teismą.<br>D,Umbraso nuotr.
R.Paksas su L.Graužiniene aptarė galimybę inicijuoti Seimo nutarimą kreiptis į Konstitucinį teismą.<br>D,Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 5, 2014, 3:46 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 4:50 PM

Rolandas Paksas pareiškė, kad nutarimo projektas dėl kreipimosi į Konstitucinį teismą artimiausiu metu bus įregistruotas Seimo posėdžių sekretoriate ir pateiktas Seimo valdybai įtraukti į kovo 10 dieną prasidedančios Seimo pavasario sesijos pirmojo plenarinio posėdžio darbotvarkę. Europos žmogaus teisių teismui konstatavus, kad Lietuvos teisėje įtvirtintas „nuolatinis ir negrįžtamas draudimas“ asmeniui, kurį Seimas apkaltos proceso tvarka pašalino iš pareigų ar panaikino jo Seimo nario mandatą yra neproporcingas ir todėl neatitinka Žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių apsaugos konvencijos Pirmojo protokolo 3 straipsnio (teisė į laisvus rinkimus) turinio, atsirado nesuderinamumas tarp Lietuvos respublikos konstitucijos ir šios konvencijos.

Teisės ekspertų nuomone, Respublikos prezidento rinkimų įstatymo 2 straipsnio 2 dalis galimai prieštarauja Lietuvos respublikos konstitucijos 7 straipsnio 1 daliai, 56 straipsnio 2 daliai, 78 straipsnio 1 daliai, 138 straipsnio 3 daliai, Lietuvos respublikos konstitucinio akto „Dėl Lietuvos respublikos narystės Europos sąjungoje 2 daliai, todėl negali būti taikoma sprendžiant kandidatų į Respublikos rrezidentus registracijos klausimus.

Prezidento rinkimų įstatymo 2 straipsnio 2 dalies galiojimą taip pat galimai paneigia Lietuvos respublikos konstitucinio teismo 2012 metų rugsėjo 5 dienos nutarimas „Dėl Lietuvos respublikos seimo rinkimų įstatymo 2 straipsnio 5 dalies (2012 metų kovo 22 dienos redakcija) atitikties Lietuvos respublikos konstitucijai ir Lietuvos respublikos konstitucinio teismo 2014 metų sausio 24 dienos nutarime „Dėl Lietuvos respublikos konstitucijos 125 straipsnio pakeitimo įstatymo, Lietuvos respublikos seimo statuto 170 straipsnio (2012 metų kovo 15 dienos redakcija) atitikties Lietuvos respublikos konstitucijai“ suformuluota nacionalinių ir Lietuvos valstybės ratifikuotų tarptautinių sutarčių bei Europos sąjungos teisės aktų santykio doktrina.

Partijos „Tvarka ir teisingumas“ informacijos centras

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.