Seimo pirmininkė grasina prezidentei apkalta

Darbo partija neigia prezidentės Dalios Grybauskaitės mestus įtarimus dėl galimų sąsajų su Kremliumi. Partijos pirmininkė ir Seimo vadovė Loreta Graužinienė šalies prezidentės pareiškimus laiko absurdiškais, vadina politikavimu ir jos rinkimų kampanijos dalimi. D.Grybauskaitei nepaneigus savo žodžių, „darbiečiai“ Seime inicijuos komisiją dėl prezidentės įgaliojimų viršijimo.

Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas, Tadas Ignatavičius

Mar 5, 2014, 2:19 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 4:54 PM

„Tai, ką šiandien išgirdau iš prezidentės lūpų, yra žemiausio lygio politikavimas. Juk labai gerai žinome, kad šioje rinkimų kampanijoje ją remia dešinieji, o šmeižto skleidimas ir priešų kūrimas visada buvo jų pagrindinė priemonė mobilizuoti savo elektoratą. Tai sėkmingai ir daro šalies vadovė. Tačiau šį kartą ji peržengė visas ribas“, – vertindama D.Grybauskaitės žodžius, kalbėjo L.Graužinienė.

Seimo pirmininkė pabrėžė, kad ji turi visus leidimus dirbti su slapta informacija. Visi trys valstybės vadovai iš specialiųjų tarnybų gauna vienodą slaptą informaciją.

„D.Grybauskaitė turi pateikti faktus, pagrindžiančius jos žodžius apie valdančiąją Darbo partiją, priešingu atveju ji turės juos paneigti ir atsiprašyti. Jeigu to neįvyks, Seime bus inicijuojama komisija dėl prezidentės įgaliojimų viršijimo“, – pareiškė L.Graužinienė.

Darbo partijos kandidatas į prezidentus Artūras Paulauskas pareiškė, kad prezidentė nusišnekėjo. 

Valdančiosios Darbo partijos įkūrėjas parlamentaras Viktoras Uspaskichas sako, jog prezidentės Dalios Grybauskaitės žodžiai dėl galimos Kremliaus įtakos „darbiečiams“ turi būti įrodyti, ir ji turi atsakyti dėl šmeižto.

Priminė juodąsias technologijas

„Man tai keistas toks pranešimas ir toks pasisakymas. Aš manau, kad juodosios technologijos rinkimuose jau praeitis, bet pasirodo, kad jos ir dabartiniuose rinkimuose gali būti naudojamos“, – trečiadienį Vilniuje pareiškė A.Paulauskas. 

Jis priminė pavyzdį, kaip pernai buvo paviešinta Valstybės saugumo departamento pažyma apie Maskvoje planuojamą prezidentės kompromitavimą. 

„Ten buvo tiesiai sakoma – visi, kas kritikuos prezidentę, bus Maskvos (matyt, turėjo galvoje Lietuvą. – Red.) priešai. Tai galbūt ši formulė ir taikoma. Jeigu kritikuoji, esi Maskvos agentas, Maskvos priešas. Aš galiu tik tiek pasakyti: Niekada man nedarė įtakos, niekada nedarys. Čia yra nusišnekėjimas“, – pareiškė A.Paulauskas. 

Jis aiškina, kad Valstybės gynybos tarybos posėdžiuose, į kuriuos nekviečiami Darbo partijos atstovai, formaliai dalyvauja ne Darbo partijos, o valstybės institucijų vadovai.

„Ten dalyvauja Seimo pirmininkas, Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas. Tai yra įstatymo norma“, – priminė Seimo narys. Per pastaruosius metus, pasak A.Paulausko, neįvyko nė vienas Tarybos posėdis, nors įstatymuose numatyta, kad posėdžiai turi vykti kas mėnesį. 

A.Paulauskas sako gaunantis pažymas iš VSD, tačiau jose nėra jokios informacijos apie partijai daromą įtaką iš Maskvos. 

„Aš  pats esu Darbo partijos narys. Ir aš galiu pasakyti dar kartą, kad man nedaroma įtaka, nei kada nors buvo daroma, nei kada bus. Man keistai skamba visa tai. Aš tokių žinių neturiu. Nebent prezidentė gauna kitokios informacijos, nei aš gaunu. Nors VSD, man atrodo, visiems vienodą informaciją teikia“, – kalbėjo A.Paulauskas.

V.Uspaskichas pasipiktino

„Jeigu taip pasako valstybės vadovas, kuris naudojasi rimta informacija, reikia būtinai nedelsiant sukurti, ypač tokių neramumų metu Europoje, komisiją Seime ir turi būti išsiaiškinta.

Turi faktai būti padėti ant stalo ir įrodyta, iš tikrųjų, jeigu taip yra, tada visa (Darbo partijos. – Red.) vadovybė turi būti pašalinta iš tų pareigų, o galbūt ir iš valdančiosios daugumos, o jei ne – turi atsakyti už tokius žodžius ir už šmeižtą“, – BNS trečiadienį sakė V.Uspaskichas.

Pats jis prezidentės pareiškimą sakė vertinantis kaip „nesantaikos kurstymą valstybės viduje“. Klausiamas, kokių motyvų vedama šalies vadovė galėtų taip elgtis, V.Uspaskichas sakė, kad taip bandoma užgniaužti kitokią nuomonę.

Prakalbo apie Maskvos įtaką

Prezidentė D.Grybauskaitė, trečiadienį apsilankiusi Zoknių karinių oro pajėgų aviacijos bazėje, pareiškė turinti žinių, kad valdančiosios Darbo partijos vadovams įtaką gali daryti Rusijos vadovybė, todėl partijos atstovai nebus kviečiami į pasitarimus dėl šalies gynybos klausimų.

„Kai sprendžiami Lietuvos, taip pat ir NATO apginamumo klausimai, Darbo partijos kandidatų, ypač vadovų, kviesti negalėsiu. Turime žinių, kad šios partijos vadovams gali daryti įtaką Kremlius“, – sakė prezidentė žurnalistams.

„Todėl aiškiai noriu pareikšti Lietuvos žmonėms, kad Lietuvos ir NATO šalių gynyba nebus šios partijos interesų rate“, – pridūrė D.Grybauskaitė.

Dėl Rusijos agresijos Kryme prezidentė pirmadienį sukvietė pasitarimą, į kurį pakvietė visus Valstybės gynimo tarnybos narius, išskyrus Seimo pirmininkę, Darbo partijos vadovę Loretą Graužinienę. Į pasitarimą nebuvo pakviestas ir Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas „darbietis“ Artūras Paulauskas.

Po apsilankymo bazėje Šiauliuose, iš kur vykdoma Baltijos šalių oro policijos misija, D.Grybauskaitė teigė, kad šiuo vizitu „siunčią žinią, kad Lietuva ir Baltijos regionas, būdami NATO nariai, yra pilnai apginti“.

Išplatintame pranešime spaudai prezidentė teigė, kad „būtina didinti NATO matomumą Baltijos šalyse ir stiprinti jo gynybinius pajėgumus“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.