BPC Panevėžio skyriuje – nerimo ir laikinumo nuotaikos

Panevėžyje dirbančios Bendrojo pagalbos centro Šiaulių skyriaus  operatorės dabar gyvena nerimo nuotaikomis. Netrukus visoms aštuoniolikai moterų bus įteikti atleidimo iš darbo lapeliai.

Daugiau nuotraukų (1)

Virginija Petrauskienė

2014-03-06 18:56, atnaujinta 2018-02-15 15:51

Tačiau tai nereiškia, kad joms teks registruotis darbo biržoje – trečiadienį į Panevėžį atvykęs BPC vadovo pareigas laikinai einantis Jūris Targonskas moterims pasiūlė pereiti dirbti į BPC Vilniaus skyrių.

Pertvarka palietė ir Panevėžį

Šis Panevėžyje veikiančio BPC skyriaus panaikinimas nėra susijęs su Lietuvą sukrėtusiais Dembavos įvykiais. J.Targonskas paaiškino, kad darbo vietų naikinimas Panevėžyje yra jau prieš kelerius metus suplanuotos pertvarkos įgyvendinimas. Anksčiau dešimtyje Lietuvos apskričių veikė BPC skyriai. Šiuo metu liko tik penki – Vilniuje, Klaipėdoje, Šiauliuose, Alytuje ir Panevėžyje.

Nuo vasaros BPC operatorių nebeliks ir Panevėžyje. Įgyvendinus ilgalaikį planą, po kelerių metų visus pagalbos prašančių Lietuvos gyventojų skambučius turėtų priiminėti tik Vilniuje ir Klaipėdoje dirbantys operatoriai.

Nesidžiaugia pasiūlymu dirbti sostinėje

Tačiau tokia perspektyva nepradžiugino nė vienos Panevėžyje dirbančios Bendrojo pagalbos centro operatorės. Kelios iš jų net nesvarstydamos pareiškė nevažinėsiančios dirbti į sostinę. „Mes paskaičiavome, kad, išskaičiavus buto nuomai, kelionei į Vilnių skirtus pinigus, iš algos vos keli šimtai litų belieka“, – kalbėjo nusiminusios moterys. Kelios Panevėžio operatorės jau dabar į darbą važinėja iš apskrities miestų – Rokiškio ir Biržų.

Tos, kurioms iki pensijos liko vos keleri metai, neturi didelio pasirinkimo. Norėdamos gauti statutinio pareigūno pensiją, jos turės tęsti darbą važinėdamos ten, kur joms pasiūlyta.

Jaunos, mažus vaikus auginančios Panevėžio BPC darbuotojos irgi sutrikusios. Darbo sostinėje perspektyva jų nedžiugina. Slenkančiu darbo grafiku pamainomis dirbančioms panevėžietėms tektų kas keturias paras važinėti į Vilnių. Nelinksmą naujieną aptardamos moterys bandė suplanuoti, kaip atpiginti tas keliones. Jos svarstė, kad reikėtų visoms kartu nuomotis butą, visoms kartu vienu automobiliu važinėti į darbą.

„Panevėžio etatai bus perduoti Vilniaus skyriui. Pokalbis šiandien buvo nemalonus, nes darbo sąlygos moterims šiek tiek bloginamos. Bet mes į Vilnių pereisiančioms darbuotojoms kaip kompensaciją pasiūlėme aukštesnę kategoriją. Tai lems nuo 120 iki 150 litų didesnį atlyginimą. Žinoma, tai nekompensuos važinėjimo išlaidų. Kelionėms į darbą maksimaliai galime kompensuoti 135 litus per mėnesį. Sutarėme, kad sudarysime galimybę grupei moterų iš Panevėžio dirbti vienoje pamainoje. Tada jos galės kartu važiuoti į darbą vienu automobiliu, kad būtų pigiau“, – sakė J.Targonskas.

Jo teigimu, reformuojant, pavyzdžiui, Utenos, Anykščių, Zarasų ir kitose apskrityse veikusius BPC skyrius, dalis darbuotojų sutiko persikelti į Vilnių. Kita dalis pasirinko kitokius sprendimus: susirado darbą policijoje, pasienio tarnyboje ar išėjo į pensiją.

Po Dembavos tragedijos – permainos

Darant pertvarką, t.y. stambinant skyrius, nežadama priimti naujų žmonių, jeigu senieji darbuotojai užpildys reikiamus etatus. Šiuo metu tarnyboje dirba 323 specialistai. BPC priima pagalbos prašančių žmonių skambučius. Jie peradresuojami policijos ir greitosios medicinos pagalbos stoties budėtojams.

Pačios BPC operatorės valdo tik gaisrų gesinimo darbus. Jeigu bus įgyvendinta Vyriausybės programa, BPC operatoriai perims ir greitosios medicinos pagalbos valdymą, patys siųsdami medikų brigadas pas ligonius.

Po to, kai praėjusiais metais Panevėžio rajone mašinos bagažinėje nusikaltėliai sudegino septyniolikmetę Dembavos gyventoją, paaiškėjo rimtas BPC darbo trūkumas. Žudyti vežama auka iš bagažinės sugebėjo prisiskambinti į BPC. Tačiau operatoriams nepavyko nustatyti, kur yra nusikaltėlių automobilis.

„Šiuo metu jau išspręstas skambinančiojo vietos nustatymo klausimas. Mūsų budėtojai mato visų ryšio operatorių skambinančių klientų buvimo vietą“, – sakė J.Targonskas.

Po kilusio triukšmo praėjusių metų spalį atsistatydino tuometis BPC vadovas Artūras Kedavičius. Tuomet centrui laikinai vadovavo viršininko pavaduotojas Tadas Maroščikas. Nuo sausio 14 d. į Bendrojo pagalbos centro (BPC) viršininko pareigas laikinai perkeltas Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento prie Vidaus reikalų ministerijos Civilinės saugos valdybos viršininkas, vidaus tarnybos pulkininkas 40-metis Jūris Targonskas. Į šias pareigas jis perkeltas esant tarnybiniam būtinumui.

„Per tą trumpą BPC tarnybai vadovavimo laiką supratau, koks sunkus yra operatorių darbas. Pats stebiuosi, kokie kantrūs yra darbuotojai, kaip kvalifikuotai atsakinėja į skambučius “, – sakė J.Targonskis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.