Kremlius Mano Tėvo gatvėje kuria jau trečią pasaką

Akivaizdu, kad Rusijos ekonomika šlubuoja. Taupoma viskam, net ir propagandai. Rusijos Pirmojo kanalo televizijos siužetas, neva parodantis, kad Lietuvoje, Mano Tėvo gatvėje, rengiami Maidano kovotojai, buvo nufilmuotas ir parodytas 2012 m. vasarį prieš Rusijos prezidento rinkimus. Tada reportaže pabrėžta, kad prieš Rusijai svarbius rinkimus Lietuvoje organizuojami slapti mokymai, kuriuose rengiami rinkimų stebėtojai.

Vaizdai iš Rusijos dėmesio sulaukusios kaimo tirizmo sodybos Trakų rajone.<br>D.Umbraso nuotr.
Vaizdai iš Rusijos dėmesio sulaukusios kaimo tirizmo sodybos Trakų rajone.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

Mar 6, 2014, 3:43 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 4:00 PM

Šį Rusijos propagandos mašinos šedevrą analizavęs žurnalistas Mantas Dubauskas pastebėjo, kad vienoje kaimo turizmo sodyboje Trakų rajone esančios Mano Tėvo gatvės vaizdai Rusijos televizijoje pasirodė jau ne kartą.

Po kiek laiko pirmajame reportaže parodyta informacija buvo panaudota teismo nuosprendyje Rusijos opozicijos atstovui Konstantinui Lebedevui. Tik ji jau buvo kitaip interpretuojama. „Šiame seminare nenustatyti asmenys kvietė Rusijos piliečius rengti Rusijoje akcijas, nukreiptas į veikiančios valdžios diskreditavimą...“ – rašoma teismo sprendime. Opozicionieriui buvo skirta dvejų su puse metų nelaisvės bausmė.

„Praėjo dar šiek tiek laiko ir tas pats seminaras rinkimų stebėtojams pavirto Maidano protestuotojų mokymais“, – ironizavo M.Dubauskas.

Kuria vis naujas istorijas

Pirmojo kanalo archyve rastas reportažas, kuriame pirmą kartą buvo parodyti vaizdai iš Trakų rajono, išties liudija, kad Rusijos propagandos mašina plaudama žmonėms smegenis nesivargina. Nereikia stebėtis, jei po metų sužinosime, kad toje sodyboje buvo planuojami dar baisesni dalykai.

Praėjusią savaitę Pirmasis kanalas paskelbė, kad prieš dvejus metus Trakų rajone, kaimo turizmo sodyboje, buvo rengiami Maidano kovotojai. Rusijos televizijos žiūrovai išvydo 2012 m. filmuotus kaimo turizmo sodybos vaizdus, kaip „Maidano kovotojų rengėjai“ neleidžia žurnalistams filmuoti mokymų.

Tas pat rodyta ir prieš dvejus metus. Tik tada buvo teigiama, kad lietuvių politologai, rinkimų stebėtojai ir vienos šalies rinkimų komisijos darbuotojas apmoko Rusijos gyventojus, kaip stebėti prezidento rinkimus Rusijoje. Pirmojo kanalo žurnalistai bandė sukurti intrigą, nes seminaro vedėjai jų neįsileido į mokymus, vadinasi, ten galėjo būti rezgama kokia nors klasta.

Vakarų bijančių rusų fantaziją turėjo dar labiau pakurstyti informacija, kad seminaras buvo rengiamas už Europos Sąjungos lėšas. Įtarimų mėginta sukelti ir tuo, kad mokymai buvo organizuojami ne Rusijoje, o užsienyje, ir nė vienas seminaro dalyvis iš Rusijos nenorėjo duoti interviu Rusijos televizijai.

Portalo lrytas.lt žiniomis, Rusijos saugumas nustatė daugumą iš 16 mokymų dalyvių, o po to kai kurie  jų buvo nuteisti.

Siūlo ne neigti, o juokauti

Kodėl Rusija visiems propagandiniams reportažams naudoja tuos pačius vaizdus iš Mano Tėvo gatvės?

„Yra tokia teorija, jei tą patį melagingą dalyką daug kartų kartoji, jis po truputį kai kurių žmonių sąmonėje gali virsti tiesa. Matyt, Mano Tėvo gatvę bandoma padaryti kaip simbolį, kur rengiami priešai“, – svarstė propagandą tyrinėjantis Vilniaus universiteto dėstytojas Mantas Martišius.

Po šio reportažo netgi Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pareiškė, kad Maidano kovotojai buvo rengiami Lietuvoje ir Lenkijoje. Mūsų šalies vadovai šią informaciją iškart paneigė, pavadino melu, liguistomis fantazijomis.

Viešųjų ryšių specialistas Liutauras Ulevičius mano, kad į panašius Rusijos politikų teiginius reikia reaguoti ironiškai.

„Kai Lietuva kaltinama tokiais dalykais, nėra labai gerai tik neigti, kad tai yra nesąmonė. Nes tu neįtikinsi, kad tai  nesąmonė, tik dar kartą pakartosi tą patį dalyką ir apie tai išgirs dar kiti žmonės. Geriausias būdas tokiu atveju reaguoti netradiciškai – išsakyto kaltinimo visai neminėti arba nuleisti viską juokais ar paversti absurdu“, – kalbėjo specialistas.

Viską paversti absurdu būtų galima, pavyzdžiui, pripažinus, kad Mano Tėvo gatvėje kuriama atominė bomba.

L.Ulevičiui labai patiko Čekijos užsienio reikalų ministro pasakymas, kad reikia apriboti rusų turistų įleidimą į šalį, nes po kurio laiko Rusija gali sugalvoti su kariuomene juos gelbėti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.