KAM nusprendė įsigyti du sraigtasparnius

Peržiūrėjus šių metų Krašto apsaugos

29 mln. litų KAM biudžeto lėšų bus skirti pirminei įmokai už du sraigtasparnius.<br>KAM nuotr.
29 mln. litų KAM biudžeto lėšų bus skirti pirminei įmokai už du sraigtasparnius.<br>KAM nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 7, 2014, 6:00 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 3:05 PM

„Stipriname paramą Lietuvoje dislokuotiems sąjungininkams, dalyvaujantiems oro policijos misijoje, ir siekiame padaryti viską, kad misija vyktų be sutrikimų“, - sakė krašto apsaugos ministras Juozas Olekas, komentuodamas Krašto apsaugos ministerijos sprendimą ministerijos biudžete rasti lėšų, reikalingų dviem sraigtasparniams kariuomenės reikmėms įsigyti.

„Priimdama oro policijos misijos kontingentą, Lietuva sąjungininkams įsipareigojo užtikrinti paieškos ir gelbėjimo pajėgumus. Jų nesant, Lietuvoje negalėtų būti dislokuojami NATO naikintuvai, taip pat kariuomenė negalėtų vykdyti jai pavestos valstybinės paieškos ir gelbėjimo funkcijos“, - KAM pranešime spaudai cituojamas ministras.

J.Olekas taip pat priminė, kad penkių iš šešių kariuomenės turimų MI-8 sraigtasparnių naudojimo resursas baigsis 2016 metais ir kad sraigtasparnių modernizavimo perspektyvos ir techninė priežiūra priklauso nuo Rusijos gamintojo.

„Vertindami realią situaciją, matome būtinybę nedelsiant priimti sprendimus, kad valstybė galėtų vykdyti savo įsipareigojimus ir turėtų reikiamus pajėgumus krizės atveju“, - teigė J. Olekas.

Ministras taip pat pabrėžė, kad už KAM lėšas įsigyta technika prireikus galėtų būti panaudota ir karinėms funkcijoms, o ne tik civilinėms paieškos ir gelbėjimo ir aplinkos monitoringo užduotims.

„Atsižvelgdami į tai, kad ES struktūrinės paramos lėšomis įsigyjamai technikai taikomi apribojimai naudoti karinėms reikmėms, manome, kad esamoje situacijoje racionaliau būtų peržiūrėti savo investicijų programas ir skirti sraigtasparnių įsigijimui lėšas iš KAM asignavimų“, - sakė ministras.

KAM sprendimui peržiūrėti KAM skirtus valstybės asignavimus investicijų projektams ir iš jų skirti 29 mln. litų pirminei įmokai už du sraigtasparnius dar turi pritarti Vyriausybė.

Ministras taip pat teigė, kad praėjusiais metais dabartinė Vyriausybė peržiūrėjo ES finansavimą ir ten, kur įmanoma, perskirstė lėšas, sudarydama galimybes vieno iš trijų perkamų sraigtasparnio įsigijimui skirti 61 mln. litų ES struktūrinių paramos lėšų.

Su šiuo sraigtasparniu kariuomenė vykdys aplinkos monitoringo ir kontrolės užduotis iš oro, taip pat gelbėjimo ir paieškos užduotis: padės ieškoti jūroje dingusių žmonių, skubės gesinti gaisrų, perskraidinti ligonius, organus transplantacijai, teikti pagalbą valstybės ir savivaldybių institucijoms ekstremalių situacijų atvejais, kt.

2013 metais Krašto apsaugos ministerija su įmonių grupe „Eurocopter“ pasirašė sutartį dėl trijų sraigtasparnių „Eurocopter“ AS 365 „Dauphin“ aplinkos monitoringo ir gelbėjimo ir paieškos darbams vykdyti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.