Kas ir kodėl Kaune svajoja apie Bahamas?

Kodėl nepasvajojus tokiu atveju apie poilsį Bahamose?

Daugiau nuotraukų (1)

Jadvyga Pekarskaitė

Mar 7, 2014, 2:28 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 3:19 PM

Kas žino, gal būtent noras gražiai gyventi privertė technikos direktorių ieškoti būdų, kaip prasimanyti pinigų. Todėl jis ir ryžosi, kaip įtariama, paimti kyšį vykstant viešųjų pirkimų procedūrai „Kauno vandenų“ įmonėje.

O ar ne dėl to paties noro ilsėtis Bahamose ant įtakingo politiko prieš kelerius metus, kai jis vadovavo bendrovei „Kauno gatvių apšvietimas“, taip pat buvo kritęs įtarimų šešėlis dėl neskaidrios veiklos keičiant apšvietimo stulpus ir lempas? Tada tyrėjams nelabai pasisekė, ir V.Venslovas įtarimų lengvai atsikratė.

Kaune niekam nėra paslaptis, kad šis įtakingas politikas taip pat turi silpnybę važinėti gerais tarnybiniais automobiliais. Tačiau tai – tik menka smulkmena. Kuris gi solidus vyras norėtų sukioti kokios nors senos kiuženos vairą?

Nors V.Venslovas nepripažįsta savo kaltės ir tradiciškai aiškina tapęs politinio susidorojimo auka, jis laikinai sustabdė savo narystę Socialdemokratų partijoje, taip pat yra nušalintas nuo pareigų „Kauno vandenų“ bendrovėje. Tačiau lankytis miesto tarybos posėdžiuose politikas galės. Tai reiškia, kad ir toliau dalyvaus priimant miestiečiams (o gal tik tam tikrai jų daliai?) svarbius sprendimus.

Kol prokurorai ieškos galimo neteisėto V.Venslovo praturtėjimo šaltinių, savivaldybės administracijos direktorius D.Ratkelis šią savaitę pasirašė įsakymą, kuriuo suformuota nauja „Kauno vandenų“ valdyba. Joje nėra nė vieno politiko. Taip administracijos direktorius sureagavo ne tik į įvykius „Kauno vandenų“ įmonėje, bet ir į politikų priekaištus, esą jis abejingai stebi, kaip savivaldybės įmonėse klesti korupcija.

Naujosios „Kauno vandenų“ valdybos nariais tapo įvairių savivaldybės skyrių vedėjai, jų pavaduotojai ar specialistai. Kauniečiams vandenį tiekiančios įmonės rūpesčių našta užmesta ant Viešosios tvarkos, Miesto tvarkymo, Aplinkos apsaugos skyrių vadovų D.Bortkevičiaus, A.Pakalniškio, R.Savickienės, Teisės skyriaus specialisčių R.Daukantės ir L.Gelmanienės, Turto ir Viešųjų pirkimų ir koncesijų skyrių vedėjų pavaduotojų J.Žemaitienės ir A.Mockaus pečių.

Ar tai nėra tik dar vienas šydas, kuriuo bandoma pridengti korupcijos mastus savivaldybės įmonėje?

Kaune niekam ne paslaptis, kad savivaldybės įmonėse įdarbinami visi kažkam reikalingi žmonės ar giminės, kad politikai ten noriai eina įvairias pareigas net be atlygio. Suprask: mokėsi suktis, tai turėsi naudos, o jei ne – dirbk miesto labui. Tačiau apie tokius naivuolius nedažnai tenka išgirsti.

Kauniečiai nuo seno gerbia tradicijas ir yra joms ištikimi. Jei senelis turėjo nelegalų verslą garažiuke ar šiltnamyje, tai sūnus jau sukosi turguje pardavinėdamas ką nors iš po skverno ar net automobiliais vežė nelegalias prekes per sieną. Nenuostabu, kad anūko užmojai turėtų būti dar didesni.

Šiais laikais lengviausias kelias praturtėti yra reikiamu metu atsidurti reikiamoje vietoje. Tokių apstu valstybės tarnyboje. Jei eisi tinkamas pareigas, tai norinčiųjų atsidėkoti atsiras.

Štai buvusiam Kauno miesto savivaldybės Švietimo departamento direktoriui E.Balasevičiui buvusi pavaldinė N.S.Grybėnienė tikino turėjusi mokėti 5 tūkst. litų mėnesinę duoklę. Prokurorai suskaičiavo, kad iš kyšiams sugraibytų 71 tūkst. litų moteris vien savo vadovui atseikėjo 36,5 tūkst.

E.Balasevičius neteko aukšto posto savivaldybėje, tačiau kalėjimo duonos jam ragauti neteks – Kauno apygardos teismas pasigailėjo kyšininko ir 2 metų ir 9 mėnesių laisvės atėmimo bausmę atidėjo. Realia laisvės atėmimo bausme nebuvo nuteistas nė vienas iš septynių šio kyšininkavimo skandalo veikėjų.

Kodėl nepasvajojus tokiu atveju apie poilsį Bahamose?

„Laikinoji sostinė“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.