Loginės mąstymo klaidos veda pavojingu keliu

Skaitau doc. Mindaugo Puidoko apžvalgą „Ukraina: kas išleido džiną iš butelio ir kaip sugrąžinti jį atgal”. Pagrindinė mintis – JAV, pati laužydama JT sutartis, suteikė Rusijai teisę elgtis taip pat. Už šią apžvalgą Rusijos ambasadorius Lietuvoje jam tikriausiai jau ploja. JAV nekentėjai – taip pat. Aš ne. Mat negaliu sutikti su M.Puidoko mąstymo modeliu.

Daugiau nuotraukų (1)

Arkadijus Vinokuras

Mar 7, 2014, 10:03 AM, atnaujinta Feb 15, 2018, 3:34 PM

Tai – ydingas modelis. M.Puidokas esminiu argumentu nurodo JAV karą Irake, Libijoje. Mat visi tie veiksmai nebuvo palaiminti Jungtinių Tautų. Jeigu JAV būtų viską dariusi tik su JT mandatu, viskas būtų gerai? Rusija niekada nebūtų puolusi Moldovos (Padniestrė), Gruzijos (Abchazija ir Pietų Osetija), na ir Rusijai net nebūtų kilusi mintis atsiplėšti Krymo.

Anot jo, ta neklaužada Amerika nesilaikydama JT sutarčių pati sukūrė precedentą ir taip išleido džiną iš butelio. Tas džinas, žinoma, „Putleris“. Čia tai bent logika! Bet, pasikartosiu: logika klaidinga, nes mąstymo modelis ydingas.

Nagi, sudėliokime šalia viena kitos šias šalis: Irakas, Libija,buvusi Jugoslavija. Aiškesniam vaizdui pridėsiu Siriją ir Afganistaną. Ir Iraną. Ką jos visos turi ar turėjo bendro su Rusija? Visos jos yra diktatūros, kleptokratijos, ochlokratijos, šeimos biznis. Ir visos iki vienos žudė ir žudo savo piliečius tik skirtingais mastais.

Vieni, kaip Rusija, savo žurnalistus, per dešimt metų jau virš šimto, sodina, daužo neįtinkamus. Kartais paverčia vieną kitą miestą Kaukaze į automobilių stovėjimo aikštelę.

Kitos, kaip Irakas, žudė savo piliečius dešimtimis tūkstančių, Libija taip pat skatino ir apmokėjo pasaulinį terorizmą, buvusi Jugoslavija – vien Srebrenicoje išžudyta virš dešimties tūkstančių musulmonų vyrų, penkiasdešimt tūkstančių išprievartautų moterų, Sirijoje B. al Asadas jau išžudė virš šimto penkiasdešimties tūkstančių žmonių. Pažymėtina, kad visos šios šalys kėlė ir kelia tikrą grėsmę pasaulio taikai ir savo kaimynėms.

Taip, JAV su britais išėjo į karą prieš Iraką be JT sutikimo. O ir kas ten galėjo sutikti? Virš šimto trisdešimties diktatūrų ir korumpuotų režimų? Kas JT saugumo taryboje? Rusija? Kinija? Tikriausiai juokaujat. Ir, antraip nei Rusija, JAV išvedė savo karius iš šių šalių. Ar kas regėjo, kad Rusija savo „artimuose užsieniuose“ elgtųsi taip pat? Atėjo ir – išėjo?

Taip, Irake suirutė, musulmonai žudo musulmonus, apgailėtina. Bet Irakas kaip valstybė negrasina savo kaimynams. Jugoslavija: tik įsikišus JAV buvo sustabdytas trijų su puse metų pilietinis karas. Europa šito nesugebėjo padaryti.

Galima iki žemės graibstymo kritikuoti Deitono sutartį, bet dabar Serbija beldžiasi į ES durys. Taip, susimauta su Kosovu, tai rimta. Libija – nekelia jokios grėsmės niekam išskyrus sau. Rusija remia Iraną, net jeigu tas įsigis atominę bombą. Sirijos režimą už rankų palaiko rusiškas neišsakytas veto. Amerikiečiai priemonių nesiima. Rezultatas – žūsta dešimtys tūkstančių žmonių. Rusai džiaugiasi.

Skirtingos pasaulėžiūros, skirtingi, kaip amerikiečiai mėgsta sakyti, facts on the ground. Rusai kaltina JAV ir Vakarus dvigubais standartais, JT sutarčių nesilaikymu. Atleiskite, kas kaltina? Banditų, gangsterių kleptokratų gauja? Esanti pagal korupcijos lygį paskutine pasaulyje?

„Pakviesta“ mafijozų bei rusų ekstremistų kovoti ginklu Kryme už žmogaus teises? Su kariais be jokių valstybės atpažinimo ženklų? Net nesiruošianti tartis bent dėl bendro vaizdo su Jungtinėmis Tautomis, nekviečia ginti visų pirma diplomatinėmis priemonėmis „vargšus kankinamus rusus“ Kryme, nebando įtikinti pasaulio bendruomenę savo reikalo svarba.

Ne, ji taip pat nesiruošia aiškintis dėl jos sukurtų valstybėlių valdomų mafijos. Juk milijardai dolerių Vakarų bankuose yra iš tų valstybių ir valstybėlių visų pirma plaunamu Rusijoje. Čia tai tikrai dvigubi standartai, dėl kurių, regis, ES didžiosios valstybės tik pagrasins Rusijai pirštu. Nes parsidavė už trisdešimt sidabrinių. Ne duok Dieve, vėl kaulys JAV, kad ją išgelbėtų.

Taip, džinas ištiesų išleistas iš butelio. Jis buvo išleistas tą akimirką, kai V. Putleris ir jo aplinka paėmė Rusiją į savo rankas. O, jeigu JAV gerbtų JT sprendimus, pasekmės būtų itin tragiškos mums visiems. Jeigu būtų paklausyta rusų, karas pvz. buvusioje Jugoslavijoje tęstųsi dar dešimt metų taip sakant. Pažiūrėkite, kas šiandien dedasi Šiaurės Korėjoje, kurios JT net nesiruošia rimtai tramdyti.

Taigi, kaip toje Krylovo pasakėčioje apie vilką ir ėriuką: „Tu kaltas vien todėl, kad alkanas esu“, sako vilkas ėriukui, pastarojo paklausius už ką, juk anas nekaltas. Problema su mąstymo modeliu ta, kad rusai esą, pasimokė iš JAV ir todėl jie taip „nu nu“ negražiai elgiasi, kad gražus elgesys juos atgrasytų nuo negražaus, tai toks mąstymo modelis yra niekas kita, kaip saviapgaulė.

Tiesa, tikra tiesa, iškyla problema su mūsų demokratinės civilizacijos įdiegta smegeninėje pagarba įstatymo viršenybei. Ir tiesa, niekas nėra apsaugotas nuo savanaudiškumo. Juk ne kartą žmonės buvo gelbėjami žmonių ar valstybių ir iš ekonominės naudos sau. Be, sutikite, gelbėjami, o ne naikinami. Neužčiaupiami, nepūdomi kalėjimuose be teisės į advokatą. Kažkam nurodžius „iš aukščiau“.

Mano prielaidos nėra emocijos. Akivaizdu, kad M.Puidoko argumentacija potekstėje sukergia dvi visiškai skirtingas pasaulėžiūras į vieną, bet matuojamos tuo pačiu matu, toks mąstymo modelis yra ydingas. Naudingas kaip tik Rusijai, kuri, sutikite, iš Krymo, jeigu neprivers kažkaip, niekada neišeis.

Diktatūros, įtrauktos į civilizuotas tarptautines demokratines struktūras, naudojasi be skrupulų tų struktūrų žaidimų taisyklėmis savo diktatūroms pateisinti. Kaip matėme ir matome, tai neapsaugo jų kaimynių nuo okupacijų, savo tautų priespaudos. Rusija, nors pristatanti save esančia civilizuota, įstatymus ir tarptautines sutartis gerbiančia šalimi su Putleriu visada kels egzistencinę grėsmę jos kaimynams ir pasauliui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.