Pareigūnus už konfiskuotą kontrabandą skatins priedais

Be to, nutarta, kad turgaviečių administracijoms bus taikoma didesnė atsakomybė dėl prekybos turguose.

A.Butkevičius negalėjo pasakyti, kiek lėšų tikimasi „ištraukti“ iš šešėlinės ekonomikos.<br>V.Ščiavinsko nuotr. iš archyvo
A.Butkevičius negalėjo pasakyti, kiek lėšų tikimasi „ištraukti“ iš šešėlinės ekonomikos.<br>V.Ščiavinsko nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

2014-03-07 16:36, atnaujinta 2018-02-15 15:10

„Buvo sutarta, kad grįžtame prie tam tikros Muitinės departamento, pasienio ir policijos pareigūnų motyvacijos aktyviau kovoti su šešėline ekonomika ir kontrabanda, mokant jiems papildomų lėšų už sulaikytas prekes – 1 proc. nuo už tas prekes išieškotos sumos“, – penktadienį žurnalistams Vyriausybėje sakė Algirdas Butkevičius.

Jis pirmininkavo komisijos, kuri koordinuoja valstybės ekonominės bei finansinės kontrolės ir teisėsaugos institucijų bendradarbiavimą, posėdžiui.

A.Butkevičius sakė, kad už šiemet sulaikytą kontrabandą pareigūnai premijas gaus tik kitąmet, tačiau 2015 metais premijos bus mokamos iš karto, sulaikius nelegalias prekes.

„Dabar sutarta, kad šiais metais asignavimų biudžete nenumatyta, bet nuo šių metų liepos 1 dienos pradėsime fiksuoti, įvertinsime, kas kontrabandą sulaikė, kokie asmenys, kokia buvo kontrabandos vertė, ir šios lėšos bus kaupiamos iki sausio 1 dienos. Jos bus patvirtintos kitų metų biudžete kaip asignavimai ir išmokėtos kitais metais, o paskui jau bus daromi einamieji mokėjimai“, – aiškino premjeras.

Be to, nutarta, kad turgaviečių administracijoms bus taikoma didesnė atsakomybė dėl prekybos turguose.

„Manome, beveik visi pasisakė už tai, kad už nelegalių prekių realizavimą turgavietėse būtų atsakingi ir turgaviečių administratoriai. Taip pat yra priemonė, kuri turėtų būti kuo greičiau įgyvendinta – tai banderolių technologinė apsauga", – aiškino ministras pirmininkas.

A.Butkevičius negalėjo pasakyti, kiek lėšų tikimasi „ištraukti“ iš šešėlinės ekonomikos. Jis aiškino, kad pernai tokiu būdu gauta 337 mln. litų papildomų pajamų.

„Kalbant apie atskiras mokesčių kontrolės priemones, papildomai yra priskaičiuota 337 mln. litų“, – sakė A.Butkevičius.

Muitinės departamento vadovas Antanas Šipavičius teigė, kad nelegalios rinkos dalis vis dar yra gana didelė, todėl galima papildomai „ištraukti“ pinigų iš šešėlio.

„Nelegalios tabako gaminių, taip pat naftos produktų rinkos masteliai ir informacija, kurią turime, rodo, jog atskleidimo rezultatai neblogi, tačiau nėra labai kuo džiaugtis. Populiariai kalbant, „ištraukti“ iš šešėlio pinigus dar yra iš kur“, – žurnalistams Vyriausybėje sakė A.Šipavičius.

Jis tikino taip pat palaikantis idėją papildomai paremti pareigūnus: „Bet koks skatinimas už sulaikytą kontrabandą taip pat paskatins pareigūnus kovoti veiksmingiau.“

Policijos generalinio komisaro pavaduotojas Algirdas Stončaitis teigė, kad pareigūnų skatinimo sistema jau buvo taikyta ir anksčiau.

„Iš principo tai  grįžimas prie tvarkos, kuri porą metų egzistavo. Ši sistema tikrai veiksminga. Pareigūno, kaip žmogiškojo faktoriaus aptinkant stambiąją kontrabandą, kai rizika kyla pačiam pareigūnui, papildomas motyvavimas tik sveikintinas“, – penktadienį Vyriausybėje sakė A.Stončaitis.

Anot jo, pareigūnams seniau būdavo papildomai išmokama apie 5 mln. litų per metus.

A.Stončaičio teigimu, reikia siekti, kad nusikaltėliai negalėtų išvengti bausmių. Jis tvirtino, jog Vilniaus halės turguje kontrabandinėmis prekėmis prekiaujančiai moteriai jau skirta 1,9 mln. litų baudų, Klaipėdos gyventojui – 1,8 mln. litų, tačiau dėl spragų įstatymuose baudų jie nemoka.

„Artimiausiu metu bus žiūrima kompleksiškai: tie piliečiai nemoka baudų, tačiau sėkmingai naudojasi visomis išmokomis,  gauna bedarbio pašalpą, nors daro sąmoningą veiksmą prieš valstybę“, – kalbėjo pareigūnas.

Iš nelegalios apyvartos pernai paimta 190,5 tūkst. vienetų cigarečių (3 proc. daugiau nei 2012 metais), 158 tūkst. litrų nelegalių alkoholinių gėrimų (19 proc. daugiau), 324 tonos naftos produktų (3 proc. daugiau).

Per metus pradėta 419 ikiteisminių tyrimų, susijusių su šešėline ekonomika, nustatyti 3267 neteisėtai dirbę asmenys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.