R.Paksui bus duota dar viena galimybė

Seimo valdančiosios partijos sutarė suteikti dar vieną galimybę „Tvarkos ir teisingumo" lyderiui Rolandui Paksui patekti į nuvažiuojantį prezidento rinkimų traukinį. Nutarta inicijuoti kreipimąsi į Konstitucinį teismą, kad šis paaiškintų, ar draudimas R.Paksui dalyvauti rinkimuose neprieštarauja pagrindiniam šalies įstatymui.

R.Paksas nepraranda vilties vėl tapti prezidentu.<br>P. Lileikio nuotrauka iš archyvo
R.Paksas nepraranda vilties vėl tapti prezidentu.<br>P. Lileikio nuotrauka iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

Mar 7, 2014, 11:33 AM, atnaujinta Feb 15, 2018, 3:27 PM

„Bus pateiktas tekstas, įtrauktas į artimiausią darbotvarkę, ir Seimas balsuos dėl kreipimosi į Konstitucinį teismą", – penktadienį sakė Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė.

Primename, kad ketvirtadienį Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas paskelbė, kad „Tvarkos ir teisingumo“ lyderis Rolandas Paksas negalės dalyvauti prezidento rinkimuose. Teismas atmetė R.Pakso skundą prieš Vyriausiąją rinkimų komisiją. Ji nesutiko registruoti R.Pakso pretendentu į prezidentus.

Iškart po teismo sprendimo R.Paksas teigė, kad jis neketina taip lengvai pasiduoti. Iš rinkimų kovos pašalintas R.Paksas svarsto galimybę gelbėtis Seime. 

„Niekas kol kas nesibaigė, aš noriu pasakyti, kol esu gyvas, kažkas turi praminti kelią tame neteisingumo liūne. Tenka man“, – ketvirtadienį aiškino „Tvarkos ir teisingumo“ lyderis. Jis tikisi, kad galės dalyvauti prezidento rinkimuose dar šiais metais.

 R.Paksas mano, kad jam neleidžiama dalyvauti rinkimuose, nes jis turi gana aukštus reitingus. 

Primename, kad Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) praėjusią savaitę atsisakė registruoti R.Paksą pretendentu į prezidentus, kadangi pagal dabar galiojančius šalies įstatymus ir Konstituciją jis negali dalyvauti rinkimuose. R.Paksas prieš dešimt metų buvo pašalintas iš prezidento posto už priesaikos sulaužymą.

Tačiau Europos Žmogaus Teisių Teismas vėliau nutarė, jog draudimas kandidatuoti į Seimą ir prezidentus negali būti amžinas. Tiesa, Seimas šių metų pradžioje taip ir nesugebėjo pakeisti šalies Konstitucijos taip, kad R.Paksui būtų atvertos durys į rinkimus.

R.Paksas Vyriausiosios rinkimų komisijos sprendimą neregistruoti jo pretendentu į prezidentus apskundė teismui, tačiau teismas R.Pakso advokatų argumentais nepatikėjo.

Teismas pažymėjo, jog, pagal Konstitucinio teismo išaiškinimą, Konstitucijoje yra įtvirtintas toks teisinis reguliavimas, kad asmuo, kurį Seimas apkaltos proceso tvarka pašalino iš prezidento pareigų už priesaikos sulaužymą, šiurkštų Konstitucijos pažeidimą, niekada negali būti renkamas prezidentu. Anot teismo, kol Konstitucija nėra pakeista, šis draudimas galioja, ir nėra jokio pagrindo abejoti jo teisėtumu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.