Referendumas dėl žemės vyks birželio pabaigoje

Referendumas dėl žemės pardavimo užsieniečiams vyks ne anksčiau kaip birželio 29 dieną. Taip sutarė valdančiųjų partijų lyderiai. Tai reiškia, kad euroskeptikų iniciatyva beveik pasmerkta, – tikimybė, kad vasarą balsuoti ateis daugiau kaip pusė tautos, yra minimali.

Euroskeptikai surinko 300 tūkst. referendumo rėmėjų parašų.<br>D.Umbraso nuotr.
Euroskeptikai surinko 300 tūkst. referendumo rėmėjų parašų.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

2014-03-07 11:10, atnaujinta 2018-02-15 15:30

Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė penktadienį Seime užregistravo nutarimo projektą, kuriuo siūlo referendumą dėl žemės pardavimo rengti birželio 29-ąją.

Pasak L.Graužinienės, surengti referendumą kartu su prezidento arba Europos Parlamento rinkimais nebus spėta, nes iniciatyvą turi išanalizuoti teisininkai. Be to, įstatymas numato, kad, Seimui nustačius referendumo datą, jis įvyksta tik po dviejų mėnesių.

Taigi sprendimas dėl referendumo datos turi būti priimtas iki kovo 29 dienos. Iki to laiko Seimo teisininkai vertins euroskeptikų iniciatyvą.

„Kovo 10 dieną teiksime Seimo iniciatyvą dėl referendumo. Pagal Referendumo įstatymą privaloma sudaryti ekspertų grupę. (...) Seimas nutarimu įpareigos, kad ekspertai iki kovo 20 dienos baigtų darbą. Iki kovo 29 dienos turi būti priimtas nutarimas dėl referendumo surengimo", – aiškino L.Graužinienė.

Tiesa, neatmetama galimybė, kad ekspertai dar gali patarti Seimui dėl referendumo kreiptis į Konstitucinį teismą, nes siūlymas uždrausti užsieniečiams pirkti žemę Lietuvoje prieštarauja Lietuvos stojimo į Europos Sąjungą sutarčiai. Jei bus nutarta kreiptis į Konstitucinį teismą, referendumo data gali būti dar kartą nukelta.

Paklausti, kokia tikimybė, kad vasarą žmonės ateis prie balsadėžių, politikai tvirtino, jog tai priklausys nuo agitacinės kampanijos.

Premjeras Algirdas Butkevičius dar kartą priminė, kad toks referendumas yra žalingas šaliai, nes jei jis įvyks, Lietuva gali užsitraukti Briuselio nemalonę, mums gali būti taikomos finansinės sankcijos, atimta anksčiau išmokėta Europos Sąjungos parama žemės ūkiui. Lietuvai gali tekti grąžinti apie 25 mlrd. litų, kuriuos jau gavo ūkininkai. Šaliai gali būti sustabdytas ir naujos Europos Sąjungos paramos skyrimas.

Politikai taip pat žada, kad rengiant referendumą Seimas svarstys įstatymų saugiklius, kurie apribotų Lietuvos ir užsienio piliečiams galimybę įsigyti žemės ūkio paskirties žemę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.