Tautą pažadinti pasiryžusio Z.Vaišvilos tuščios salės netrikdo

Zigmo Vaišvilos spaudos konferencija. Šis žodžių junginys puikiai žinomas Seimo darbuotojams ir parlamente informaciją renkantiems žurnalistams. Vos ne kiekvieną savaitę šis visuomenės veikėjas sukviečia žurnalistus išklausyti pastebėjimų apie Lietuvos politikos aktualijas. Jo spaudos konferencijos išsiskiria tuo, kad dažniausiai salėje nebūna klausytojų.

Daugiau nuotraukų (1)

Dovydas Pancerovas

Mar 7, 2014, 6:05 AM, atnaujinta Feb 15, 2018, 3:42 PM

„Gal kas turite klausimų?“, - ketvirtadienį nuaidėjo Z.Vaišvilos balsas tuščioje Seimo konferencijų salėje, kai baigėsi dar vienas jo pakalbėjimas apie prezidentę Dalią Grybauskaitę. Prie vaizdo kameros stovėjęs Seimo darbuotojas klausimų neturėjo, todėl spaudos konferencija buvo baigta. Z.Vaišvila susirinko popieriaus lapus ir paliko tuščią, stiklinę salę.

Šis vaizdas – keliantis šypseną. Tai galima pamatyti beveik kiekvieną kartą, kai parlamento spaudos konferencijų salėje kalba Z.Vaišvila. Politikas išplatina pranešimą spaudai, sukviečia žurnalistus, bet retai užsuka bent vienas žiniasklaidos atstovas.

Nepaisant to, jis rengia vis naujus ir naujus susitikimus. Z.Vaišvilos spaudos konferencijos vyksta taip dažnai, kad Seime dirbantys kolegos tai vadina „socialiniu reiškiniu“.

Pavyzdžiui, ketvirtadienio spaudos konferencijoje sudalyvavo tik portalo lrytas.lt fotografas ir Seimo operatorius. Tačiau Nepriklausomybės Akto signataras penktadienį rengia naują susitikimą su žurnalistais. Šį kartą - apie prezidento rinkimus.

Z.Vaišvila nuo praėjusių metų sausio iki šios dienos Seime surengė 42 spaudos konferencijas.

Kodėl jis toliau tai daro, jei klausytojų nėra?

„Aš noriu, kad per dvidešimt nepriklausomybės metų Lietuvoje žmonės pagaliau išgirstų tiesą“, - portalui lrytas.lt sakė Nepriklausomybės Akto signataras. Jis tikino, kad pagrindinis jo veiklos tikslas – atverti žmonėms akis, atskleisti tiesą apie kai kuriuos valstybės vadovus ir politikos reiškinius.

Viena iš dažniausių Z.Vaišvilos spaudos konferencijų temų – prezidentė D.Grybauskaitė ir jos praeitis. Tačiau politikas teigė, kad jo arsenale – daugybė Lietuvai svarbių pašnekesių. Pavyzdžiui, vadinamasis žemės referendumas, atominių elektrinių statybos ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje, taip pat – profesoriaus Vytauto Landsbergio praeitis.

Signataras aiškino, kad jo spaudos konferencijos pasiekia didelę auditoriją - tiesiogiai transliuojamos trijuose naujienų portaluose ir net per kabelinę televiziją. Jis esą sulaukia klausimų internetu ir palaikančių žmonių atsiliepimų.

Šią žinią skleidžiantys portalai priklauso tam piliečių frontui, kuris smarkiai kritikuoja prezidentę D.Grybauskaitę, pagrindines politines partijas, palaiko žemės referendumo iniciatyvą, kovą su skalūnų dujų paieškomis, kartais atvirai pasisako prieš Europos Sąjungą. Tai žurnalistai, kurie save vadina „nesisteminiais“.

Tai kodėl Z.Vaišvila sėda ne prieš vaizdo kamerą, bet Seimo konferencijų salėje? „Jūs norėtumėte, kad aš kalbėčiau lauke, lyjant lietui? Žinoma, galima ir taip“, - ironizavo pašnekovas.

Paklaustas, kas turėtų nutikti, kad jis neberengtų spaudos konferencijų, politikas patylėjo ir tada atsakė: „Mano keliami klausimai turėtų pasiekti žmones ir priverstų susimąstyti.“

Spaudos konferencijų kalbėtojas tiki, kad jau dabar yra žmonių, kuriuos pasiekė jo skleidžiama žinia. Todėl darbas nėra toks beprasmis, kaip gali pasirodyti žiūrint į tuščias konferencijų salės kėdes.

Lietuvos Nepriklausomybės Akto signatarai Seimo rūmuose gali rengti spaudos konferencijas. Renginys yra transliuojamas parlamento interneto svetainėje. Transliacijų išlaidas apmoka Seimo administracija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.