KT prašoma aiškintis, ar referendumas dėl žemės teisėtas

Seimas per pirmąjį balsavimą pritarė konservatorių ir liberalų siūlymui, kad Konstitucinis teismas aiškintųsi, ar siūlomas referendumas dėl žemės pardavimo užsieniečiams neprieštarauja Konstitucijai.  Galutinis balsavimas dėl šio pasiūlymo planuojamas po poros savaičių. 

Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

Mar 13, 2014, 4:07 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 11:09 AM

Liberalų sąjūdžio pirmininkas Eligijus Masiulis abejoja, ar Lietuvoje gali vykti referendumas dėl žemės ūkio paskirties žemės pardavmo tvarkos, nes ribojimas užsieniečiams pirkti žemę Lietuvoje prieštarauja Lietuvos stojimo į Europos Sąjungą sutarčiai.

Opozicija įsitikinusi, kad tuo atveju, jei referendumas įvyktų, Lietuva negalės įvykdyti piliečių valios, o valstybė, rengdama referendumą tik išmes pinigus į balą.

Kai kurie politikai sako, kad uždrausti užsieniečiams pirkti žemę Lietuva galėtų tik išstojusi iš Europos Sąjungos.

Referendumas dėl žemės pardavimo planuojamas birželio pabaigoje. Manoma, kad jis neįvyks dėl menko rinkėjų aktyvumo.

Konservatorė Vilija Aleknaitė-Abramikienė pareiškė, kad referendumas dėl žemės pardavimo yra antieuropietiškas ir kelia grėsmę šalies nacionaliniam saugumui. 

Seimas ketvirtadienį sudarė ekspertų komisiją, kuri aiškinsis, ar referendumo iniciatyva neprieštarauja kitiems teisės aktams. Teisininkai savo atsakymus turi pateikti iki kovo 20 dienos.

Premjeras Algirdas Butkevičius mano, kad pirma reikia palaukti teisininkų išvadų ir neskubėti kreiptis į Konstitucinį teismą.

Referendumo iniciatoriai surinko kiek daugiau kaip 300 tūkst. Lietuvos piliečių parašų, tačiau dalis juos tikrinusių  Vyriausiosios rinkimų komisijos narių abejoja, ar parašų skaičius yra tikslus ir pakankamas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.