Kauniečius išjudinti sunku, bet įmanoma

Pavojai – tikri ar išgalvoti – vis dėlto priverčia kauniečius

Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Karaliūnas

2014-03-14 14:21, atnaujinta 2018-02-15 10:24

Gal tik neįprastai šiltas oras, o gal naujas požiūris į šalies nepriklausomybę, kai Europoje vėl žvanga ginklai, paskatino miestiečius itin aktyviai dalyvauti Nepriklausomybės atkūrimo dienos minėjime. Kovo 11-osios vidurdienį Vienybės aikštėje jų susirinko beveik 10 tūkstančių.

Net atmetus pora tūkstančių moksleivių, kurių pedagogai kartais labai primygtinai prašo dalyvauti panašiuose renginiuose, susidarytų išties galinga minia.

Žlunga mitas, kad tokiose šventėse dalyvauja tik pensininkai, kurie neturi kito užsiėmimo ir susirenka su bendraamžiais padejuoti apie senus gerus laikus. Didžioji dalis susirinkusiųjų buvo jauni, darbingo amžiaus žmonės. Dalis jų net nežino, kaip atrodė gyvenimas sovietiniais metais, tačiau tiki, kad tai nebuvo smagiausi laikai.

Galima spėti, kad šįkart juos sutelkė grėsmingi įvykiai visai netoli Lietuvos esančioje Ukrainoje, mat šventės dalyvių lūpos be paliovos kartojo šios valstybės pavadinimą, rankose vis iškildavo ją remiantys plakatai.

Krašto apsaugos viceministras M.Velička drąsino kauniečius esą Lietuvos gyventojai gali miegoti ramiai – mūsų šalį patikimai saugo NATO skydas ir Ukrainos scenarijus negali pasikartoti, tačiau jo žodžiai įtikino ne visus susirinkusiuosius.

„Gal kitais metais jau negalėsime taip švęsti?“ – svarstė Vienybės aikštės pakraštyje stoviniuodami du bičiuliai. Galima buvo pajusti, kad jie patys nelabai tiki tokia įvykių seka, tačiau nerimas – aiškiai juntamas.

Daugelis dalykų atrodo neįtikimi, tačiau jie vyksta paneigdami bet kokius logikos dėsnius.

Kur ir kada pastarąjį kartą regėjote panašaus dydžio kauniečių susibūrimą? Turbūt galima prisiminti tik vadinamąją Garliavos „violetinę bangą“, kuri staigiai ir grėsmingai iškilo, dar greičiau nuslūgo, o vandens likučiai spėriai išgaravo 2012-ųjų vasaros kaitroje.

Pagrindiniams šios istorijos veikėjams turėtų būti labai gėda, mat jų išėjimo į gatves priežastis šių dienų fone atrodo neįtikėtinai menka. Kita vertus, dauguma jų jau gailisi patikėję netikrais pranašais ir klydę pasirinkdami bendražygius.

Tik vėliau šie kovotojai suvokė kovoję ne už teisingesnę valstybę, o prieš teisinę valstybę.

Tokių pranašų būta ir anksčiau – ne taip jau seniai kauniečiai garbino ant statinės besiropščiantį V.Šustauską, kurį vėliau pasodino į Kauno mero kabinetą. Rinkėjai turbūt taip pat nuoširdžiai tikėjo, kad kovoja už geresnį varguolių gyvenimą. Nieko nepakeisi – dauguma žmonių mokosi ne iš svetimų klaidų ir nori savo kailiu viską išbandyti.

Nereikėtų pašiepti kauniečių neva tik jie gali išrinkti tokius keistuolius. Geriau patyrinėjus kitų miestų savivaldybių tarybų ar Seimo narių sąrašą, galima rasti gausybę įdomybių.

Vis dėlto geriau turėti nuomonę ir ją ginti, negu abejingai stebėti pro šalį praplaukiančius įvykius, keisti spalvą ir be paliovos aimanuoti visą kaltę suverčiant valdžiai.

Išvis neturime teisės kažkuo piktintis, jeigu rinkimuose dalyvauja mažiau kaip trečdalis balsavimo teisę turinčių žmonių. Jie ir nusprendžia, kas mus visus valdys.

Didesnis kauniečių aktyvumas praverstų ne tik tuomet, kai kalbama apie valstybės išlikimą ar laisvę. Gerų permainų troškimas reikalingas net kasdieniuose buities reikaluose: pradedant šiukšlių surinkimu kieme ir baigiant daugiabučio atnaujinimu.

Negi bendruomeniškumo instinktai nubunda tik didžiausios grėsmės išlikti akivaizdoje?

10 tūkstančių žmonių – tai tik 3 procentai Kauno gyventojų. Neskubėkime smerkti ir kitų – dalis kauniečių dėl įvairių priežasčių galbūt negalėjo atvykti į Vienybės aikštę.

Svarbią valstybei dieną galima paminėti ne tik aikštėje skanduojant patriotinius šūkius ar mojuojant vėliavomis. Nereikėtų užmiršti, kad dažnam kauniečiui jo namai yra tvirtovė, kuri paliekama tik esant labai svarbiam reikalui.

„Laikinoji sostinė“ ˙

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.