Panevėžio politikai nutarė vėl ieškoti dumblo Nevėžyje

Posėdyje pirmiausia pasisakė savivaldybės Ekologijos skyriaus vyresnysis specialistas Valdas Mačikėnas. Valdininkas paaiškino, kad reikia skubiai spręsti, ką daryti su projektu „Nevėžio upės išvalymas nuo praeities taršos kenksmingomis medžiagomis užteršto dumblo Panevėžio miesto ribose“.

Daugiau nuotraukų (1)

Rasa Stundžienė

Mar 14, 2014, 12:35 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 10:32 AM

Posėdyje pirmiausia pasisakė savivaldybės Ekologijos skyriaus vyresnysis specialistas Valdas Mačikėnas. Valdininkas paaiškino, kad reikia skubiai spręsti, ką daryti su projektu „Nevėžio upės išvalymas nuo praeities taršos kenksmingomis medžiagomis užteršto dumblo Panevėžio miesto ribose“.

Šio projekto, kuriam iš ES fondų nutarta skirti 1,5 mln. litų, vykdymo darbai buvo nutraukti pernai lapkričio viduryje. Mat rangovas – Visagino bendrovė „Vandens erdvė“ informavo, kad pradėtoje valyti Nevėžio atkarpoje dumblo nėra. Upės valytojai rado tik smėlį, kurio siurbti negali, nes tai būtų traktuojamas kaip neteisėtas upės vagos gilinimas.

Rangovas pareikalavo sumokėti pinigus už jau atliktus paruošiamuosius darbus – įrengtas dvi dumblo sėsdinimo aikšteles, išpjautas pakrantės žoles ir medžius. Šiuos darbus bendrovė „Vandens erdvė“ įvertino 286 tūkst. litų. Savivaldybei nesutikus sumokėti šios sumos, minėta bendrovė pranešė ketinanti bylinėtis teisme ir įspėjo, kad tuomet pateiks savivaldybei 0,5 mln. litų dydžio ieškinį.

Dumblas dingo?

Norėdama įsitikinti, ar iš tiesų dumblo Nevėžyje nėra, savivaldybė kreipėsi į Agrocheminių tyrimų laboratoriją ir gruodžio pradžioje gavo atsakymą, kad iš tiesų numatytoje valyti upės atkarpoje ant dugno – tik smėlis, dumblo ten beveik nėra.

Dar 2008 metais Nevėžio dugno valymo Panevėžyje projektą parengę viešosios įstaigos „Grunto valymo technologijos“ specialistai apskaičiavo, kad kai kuriose upės vietose dugne yra susikaupę nuo 40 iki 170 cm dumblo. Už šio projekto parengimą minėtai įstaigai buvo sumokėta 169 tūkst. litų. Dar kiek daugiau nei 20 tūkst. litų buvo sumokėta papildomą ekspertizę atlikusiai kitai bendrovei, patvirtinusiai, kad dumblo išties ten yra.

Įstaigos „Grunto valymo technologijos“ atstovai teigia jokios klaidos nepadarę – dumblo tuo metu, kai buvo atliekami tyrimai, iš tiesų buvo. Tačiau spėja, kad vėliau jis galėjo būti nuneštas stiprių potvynių metu žemyn upe.

Išvalytų maždaug kilometrą

Rangovui nutraukus Nevėžio dugno valymo darbus ir gavus laboratorijos išvadas, kad iš tiesų numatytoje valyti Nevėžio atkarpoje dugnas švarus, Panevėžio miesto savivaldybės administracijos direktorė Kristina Vareikienė dar pernai gruodį kreipėsi į Aplinkos projektų valdymo agentūrą, prašydama leisti valyti dumblą kitoje Nevėžio atkarpoje (nuo Nemuno gatvės tilto iki Savitiškio gatvės užtvankos) ir pratęsti šiam projektui įgyvendinti skirtą laikotarpį. Atsakymas buvo teigiamas, projekto vykdymas buvo pratęstas iki 2014 metų gruodžio 31 dienos.

Pasak K.Vareikienės, anksčiau projekte nebuvo nurodyta konkreti atkarpa, kur bus išvalytas dumblas. Dabar būtų pasirinktas upės ruožas tarp Nemuno ir Savitiškio. Tiesa, visam 2,5 kilometrų ruožui projekte numatytų pinigų neužtektų, greičiausiai būtų išvalytas maždaug kilometras upės vagos.

„Pats sėdau į valtelę ir su specialistais matėme, jog toje vietoje dumblo yra“, – tarybos nariams dievagojosi ekologas V.Mačikėnas.

Mero pavaduotojas Maurikijus Grėbliūnas priminė, kad minėtoje Nevėžio atkarpoje tyrimai nebuvo atliekti. Ar dumblo ten iš tiesų yra pakankamai, kad galima būtų atlikti valymo darbus, paaiškėtų atlikus kiek daugiau nei 15 tūkst. litų kainuojantį tyrimą. Dar maždaug 50–60 tūkst. litų kainuotų VĮ „Grunto valymo technologijos“ specialistų jau parengto projekto koregavimas.

Kvepia Naujaisiais Vasiukais

Tačiau ekologas V.Mačikėnas pabrėžė, kad visi projekto dokumentų rengimo ir derinimo darbai užtruks ne vieną mėnesį. Po to teks ieškoti rangovo. „Geriausiu atveju rangovas galėtų upėje pradėti darbus ateinantį lapkritį“, – sakė Ekologijos skyriaus atstovas.

Tai iškart sukėlė tarybos nario Gintaro Šileikio pasipiktinimą. „Nestatykim Naujųjų Vasiukų. Juk akivaizdžiai matyti, kad projekto nespėsime iki metų pabaigos įgyvendinti. Neaišku, kokia bus žiema, gal anksti užšals. O juk kai vandens temperatūra nulis laipsnių, darbai negali vykti. Jei europinių pinigų negausime, kas tuomet turės sumokėti už visus darbus? Savivaldybė. O pinigų biudžete neturime“, – sakė tarybos narys, abejojantis reikalingumu tęsti šį projektą.

Tikisi agentūros gailestingumo

Administracijos direktorė K.Vareikienė tarybos narius ramino, kad Aplinkos projektų valdymo agentūros atstovai žadėjo, jog valymo darbus atnaujinus, yra galimybė projekto vykdymą pratęsti iki 2015 metų liepos arba gruodžio ir taip neprarasti ES skiriamų pinigų.

Tarybos narė Danutė Marija Kažukauskienė siūlė tęsti Nevėžio valymo projektą. „Tie tarybos nariai, kurie balsuos prieš, turės asmeniškai prisiimti atsakomybę, kad nebus panaudoti europiniai pinigai“, – sakė panevėžietė politikė.

„Šešerius metus apie dumblą šnekam, bet net nežinom, ar jo čia yra. Juk buvo laiko tyrimams atlikti“, – stebėjosi tarybos narys Juozas Bečelis, priminęs, kad tai jau ne pirmas Panevėžio valdžios vykdytas ES lėšų panaudojimo projektas, patyręs fiasko.

Po audringų diskusijų, kurių metu politikai vieni kitiems negailėjo kritiškų žodžių, atėjo laikas balsuoti. Tuomet buvo nuspręsta Nevėžio dugno valymo projekto svarstymą atidėti mėnesiui. Iki to laiko turėtų būti atlikta ekspertizė, ar iš tiesų nuo Nemuno gatvės tilto iki Savitiškio gatvės užtvankos Nevėžyje yra daug dumblo. Šiam tyrimui atlikti bus skirta daugiau nei 15 tūkst. litų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.