Šv.Patriko dieną vilniečiai šventė prie žaliai nudažytos upės

Kai prieš trejus metus Vilniaus miesto simbolis – Vilnelės upė – nusidažė žalia spalva, daugelis sostinės gyventojų puolė į paniką. „Kas čia nutiko? Kodėl žaliai? Ar tai pavojinga?“ – tokie ir panašūs klausimai sukosi po miesto centrą pasivaikščioti išėjusių vilniečių galvose. Vieni skubėjo skambinti specialiosioms tarnyboms, kiti traukė fotoaparatus, norėdami įamžinti neįprastą reiškinį.

Vilnelė jau trečius metus nusidažo žaliai.<br>D.Umbraso nuotr.
Vilnelė jau trečius metus nusidažo žaliai.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Monika Svėrytė

Mar 15, 2014, 3:57 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 9:47 AM

Jau trečius metus iš eilės Lietuva prisijungia prie airių globėjo dienos minėjimo. Žmonės rengiasi žaliais drabužiais, nešioja trilapio dobilo simbolius, šoka airiškus šokius, skrandžius pripildo tradicinės virtuvės patiekalais ir nuo airių kultūros neatsiejamu alumi.

Tradiciškai prie įvažiavimo į vadinamąją Užupio Respubliką šeštadienį rinkosi linksmai nusiteikę žmonės. Visi jie laukė renginio kulminacija tapusio performanso, kai į Vilnelę buvo įpilta aplinkai nekenksmingų dažų ir ji sutvisko ryškia žalia spalva.

Pasak vienos iš renginio organizatorių Vaidos Budrienės, kasmet renginys sulaukia vis didesnio susidomėjimo. „Džiaugiamės glaudžiais Lietuvos ir Airijos santykiais. Prieš penkerius metus daugelis net nežinojo tokios šventės, o dabar mielai įsitraukia į žalių linksmybių sūkurį. Tokios šventės – puikus būdas artimiau susipažinti su kitų šalių kultūra“, – sakė ji.

Vilnius šiemet prisijungė prie 70 mln. žmonių šešiuose žemynuose, švenčiančių nacionalinę airių šventę. Oficialiai šv.Patriko diena dar nuo 1737 metų kasmet minima kovo 17-ąją, tačiau daugelyje šalių dėl didesnio visuomenės susidomėjimo pasirinkta švęsti savaitgalį, keliomis dienomis anksčiau.

Pirmą kartą tokia iniciatyva buvo įvykdyta Čikagoje, vėliau prisijungė ir kitos šalys. Šiemet sužibėti žaliai ketina ir Berlyno televizijos bokštas, Miegančiosios gražuolės pilis Paryžiaus Disneilende, Pizos bokštas ar Sidnėjaus Operos rūmai.

Organizatoriai užsiminė pradžioje svarstę nušviesti Televizijos bokštą, tačiau vėliau vis dėlto nuspalvinti pasirinko upę. Jos žalinimo ceremonija – saugi ir visiškai nekenkia aplinkai. Specialūs dažai spalvą išlaiko maždaug pusvalandį, o paskui tiesiog nublanksta. Juokais net sakoma, kad šv.Patriko dienos proga atskrenda Žalioji Fėja, kuri burtų lazdele nuspalvina įvairius objektus, taip skelbdama šventės pradžią.

Šv.Patrikas – su pagonybe kovojęs misionierius, kurio dėka airiai atsivėrė į krikščionybę. Šventasis krikštijo airių žmones, kūrė vienuolynus, kurių nariai, skelbdami Evangeliją, vėliau pasklido po visą Europą.

Renginyje taip pat lankėsi visi, auginantys airių seterius ir vilkogaudžius. Čia buvo rengiamas specialus airiškų šunų veislių paradas. Susirinkusiems koncertavo grupė „Saulės broliai“, čia vyko tradicinių šokių pamokos ir specialaus airiško troškinio ragavimas.

Idėja šią dieną minėti Lietuvoje kilo Vilniaus barams bendradarbiaujant su Airijos ambasada Lietuvoje. Renginį ypač palaiko ir ambasadorė Philomena Murnaghan.

Šeštadienį Užupyje prasidėjusios airiškos linksmybės vėliau persikels į sostinės barus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.