20 tūkst. gyventojų vis dar be elektros

Per naktį elektros tiekimas atkurtas 20 tūkst. žmonių.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Per naktį elektros tiekimas atkurtas 20 tūkst. žmonių.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Virginija Petrauskienė, Simona Viltrakytė, Gintaras Šiuparys, Aušra Pilaitienė, Vygandas Trainys. Loreta Juodzevičienė, Genovaitė Rafanavičienė

Mar 16, 2014, 8:55 AM, atnaujinta Feb 15, 2018, 9:36 AM

Alytaus rajone iki sekmadienio popietės nustatyta 900, o Varėnos rajone - daugiau
kaip 2 tūkst. gedimų elektros tinkluose.

16 val. bus atnaujinta informacija, kiek vartotojų kol kas likę be elektros energijos.

„Dar vis gauname naujų pranešimų. Štai į įvykį skubėdami Alytaus policijos komisariato pareigūnai pastebėjo ant kelio nuvirtusį medį bei jo nutrauktus elektros linijos laidus ir nedelsdami apie tai mus informavo.

Labai dėkingi tokiems neabejingiems žmonėms, nes tai padeda kuo greičiau surasti pavojingiausius gedimus.

Gal ir tai iki šiol padėjo išvengti nelaimingų atsitikimų“, - teigė LESTO Alytaus regiono tinklų valdybos departamento direktorius Vitas Blažauskas.

Bendrovės darbuotojams ir rangovams paskutinius gedimus tikriausiai pavyks pašalinti tik iki antradienio.

Pirmiausia skubama nustatyti visus aukštos įtampos linijų pažeidimus.

Šiandien tai - svarbiausias darbas.

Daugiausia gedimų miškingame Varėnos rajone, kur laidus traukė vėtros ant jų verčiami medžiai.

V.Blažauskas tvirtino, kad Alytaus rajone daugiausia gedimų sodų bendrijose, gyvenvietėse, nes po elektros linijomis pasodinę medžius gyventojai užaugusių jų neprižiūri ir nesirūpina, kad jau praaugę ir elektros stulpus sukelia pavojų laidams.

Dėl tos pačios priežasties daug nutraukta laidų ir kituose rajonuose.

Tiek darbo nebuvo turėję

Klaipėdos apskrityje praūžusi audra per praėjusią parą pridarė nemažai nuostolių. Šis regionas buvo tarp tų, kuriuos vėjas talžė stipriausiai. Uostamiesčio priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos specialistai tiek darbo šįmet dar neturėjo. 25 kartus žmonės skambino dėl išvirtusių medžių, 12 kartų teko vykti tvarkyti nuniokotų stogų ir nuplėštų skardų, apskrities rajonuose kilo šeši gaisrai, tačiau žmonės nenukentėjo. Šeštadienio vakarą ugniagesiai vyko į Drevernos kaimą – baimintasi, kad apleistame užsidegusiame name gali būti žmonių, tačiau nuogąstavimai nepasitvirtino. Teko gesinti gaisrą Kalnalio kaime netoli Švėkšnos, Dituvos soduose šalia Klaipėdos – bėdų prišaukė netvarkingas kaminas, žiežirbos įsimetė į namo perdengimus. Uostamiestyje liepsnojo keli šiukšlių konteineriai. Šilutėje nuvirtusi mūrinio namo siena apgadino šalia stovėjusį automobilį, Kretingoje nugriuvęs medis nutraukė elektros laidus. “Smiltynės perkėla” šiandien veikia be trikdžių. Didelis vėjas pakoregavo ir didžiųjų jūrų keltų tvarkaraštį. Vakar 20 val. į Klaipėdą iš Kylio turėjęs atplaukti keltas prisišvartavo tik pirmą valandą nakties, kai jau turėjo išplaukti. Mūsų uostą jis paliko septintą valandą ryto. Keltų eismas į Karlshamną /Švedija/ nesutriko.

Be elektros - 20 tūkstančių

Per naktį atkurti elektros tiekimą pavyko 20 tūkst. žmonių – pusei tų gyventojų, kuriuos Lietuvoje šeštadienį siautėjusi vėtra buvo palikusi be elektros. Sekmadienį daugiausia vis dar be elektros esančių gyventojų yra Vilniaus ir Alytaus regionuose: atitinkamai 6,6 ir 4,6 tūkstančio.

Vilniaus regione po 2 tūkst. gyventojų, sekmadienio rytą gyvenančių be elektros, buvo Trakų, Širvintų, Vilniaus ir Šalčininkų rajonuose. Alytaus regione daugiausia – taip pat 2 tūkst. - be elektros likusių žmonių yra Varėnos rajone.

Tokie - 7 val. duomenys.

Kaip lrytas.lt sakė „Lesto“ Režimų planavimo skyriaus vadovas Ervinas Pareigis, didžiąją gedimų dalį tikimasi pašalinti per sekmadienį, tačiau neabejojama, kad nebus suspėta elektros tiekimo atkurti visiems – darbo liks ir kitoms dienoms.

Elektrikų darbus sunkino aprimęs, tačiau vis dar stiprokas vėjas, sniegas, pažliugęs dirvožemis ir priversti medžiai.

„Sąlygos sudėtingos, o, be to, atsiranda klientų, kurie skambina tik dabar. Jei elektros tiekimo nėra gatvei ar gyvenvietei, tokius gedimus žinome mes patys. Tačiau apie tai, jog elektros neturi pavieniai klientai, prašome žmonių pranešti patiems telefonu 1802“, - kalbėjo E.Pareigis.

Elektrą tiekianti bendrovė "Lesto" paskelbė nepaprastąją padėtį ir poilsio dienomis į darbą iškvietė visus specialistus. Šalinti gedimus padeda ir su elektros tiekėjais bendradarbiaujančios bendrovės. Visoje Lietuvoje suformuotos 247 elektrikų brigados. 

Ieškodami elektros tinklų gedimų "Lesto" darbuotojai šiandien naudojosi Valstybės sienos apsaugos tarnybos sraigtasparniu. Juo buvo dairomasi Varėnos regione. 

Pastebėjus nutrūkusį elektros energijos oro linijos laidą ar elektros energijos linijos atvado laidą, jokiu būdu negalima priartėti prie jo arčiau kaip 8 metrus. Negalima liesti ant žemės ar automobilių nukritusių laidų, reikia sulaukti, kol į gedimo vietą atvyks operatyvinės brigados.

Keliai – slidūs

Eismo sąlygas sunkina snygis ir šlapdriba. Kelių dangos daug kur slidžios.

Ankstų sekmadienio rytą ypač sudėtingos eismo sąlygos buvo Vakarų ir Šiaurės Lietuvoje bei Utenos apskrityje dėl naktį buvusių kritulių, praneša ELTA. Čia valstybinės reikšmės kelių dangos šlapios, vietomis padengtos iki 4 cm storio šlapio sniego sluoksniu.

Vilniaus apskrityje bei Raseinių, Marijampolės ir Šakių rajonuose eismo sąlygas sunkina ant kelių dangų susiformavęs plikledis.

Alytaus apskrityje magistralinių, krašto ir rajoninių kelių dangos sausos.

Didžiojoje šalies dalyje valomi ir barstomi magistraliniai, krašto ir didesnio eismo intensyvumo rajoniniai keliai.

Oro temperatūra nuo 2 laipsnių šilumos iki 3 laipsnių šalčio.

Hidrometeorologijos tarnybos duomenimis, dieną numatomi krituliai - snygis ir šlapdriba. Formuosis plikledis. Vėjas vakarinių krypčių, 15-20 m/s, vietomis gūsiai sieks iki 23 m/s. Esant stipriems vėjo gūsiams kai kur kils pūga. Aukščiausia temperatūra nuo 0 iki 4 laipsnių šilumos.

Vėtra nusiaubė Kalvarijos apylinkes Šeštadienį praūžusi vėtra Marijampolės apskrityje bene daugiausia nuostolių pridarė Kalvarijos savivaldybės kaimuose, esančiuose Lietuvos ir Lenkijos pasienyje.

„Vėjas buvo toks stiprus, jog buvo neįmanoma paeiti. Seniai jau taip bebuvo“, – sakė lrytas.lt Pagraužių kaime gyvenantis pensininkas. Nuo jo ūkinio pastato vėtra nudrėskė kelis šiferio lapus.

Vyras pasakojo, jog gretimame kaime dingo elektra, o vėjas apgadino du medinius kluonus – vieną visiškai sugriovė, o kitas liko be stogo. Pastatų stogai nukentėjo ir Kovų kaime, Liubavo seniūnijoje.

Kalvarijos ugniagesiai buvo kviečiami į Aistiškių kaimą nupjauti ant kelio nuvirtusį medį.

Vėtra netoli Kalvarijos nuplėšė vienos degalinės stogą.

Marijampolėje griūvantys medžiai išdaužė gyvenamojo namo langą, apgadino automobilius.

Pirminiais duomenimis, per vėtrą žmonės nenukentėjo.

Tikslesnės galingos stichijos pasekmės paaiškės pirmadienį.

Jonavoje medžiai traiškė automobilius Šeštadienio vakarą ir sekmadienio ūžusi vėtra paryčiais Kauno regione aprimo, tačiau įvairių tarnybų darbuotojai vis dar triūsė prie apgadintų elektros stulpų, pastatų, valė kelius nuo medžių.

Anot bendrovės „Lesto“ Režimų planavimo skyriaus vadovo Ervino Pareigio, šįryt Kauno apskrityje elektra dar negalėjo naudotis 2147 vartotojai, iš jų 800 – Kauno rajono gyventojai ir 200 kauniečių.

Ugniagesiai iki 6 valandos ryto Kauno apskrityje sulaukė 31 pranešimo apie nuvirtusius medžius ir kitus nemalonius vėtros padarinius. Dažniausiai medžiai užvirsdavo ant važiuojamosios dalies, reikėjo pjaustyti jų šakas ir kamienus, o paskui vilkti į šonus.

Kaune medžiai virto Kovo 11-osios, Žemaičių, Kipro Petrausko, Jotvingių, Romainių gatvėse, Baterijos plente, užtverdami kelius. Savanorių prospekte buvo nuplėštas reklaminis plakatas, Partizanų gatvėje medis užvirto ant dviejų automobilių, Kęstučio gatvėje vėtra apgadino kioską.

Jonavoje medžiai smarkiai apgadino automobilius „Volkswagen“ ir „Toyota“, stovėjusius P.Vaičiūno ir Žeimių gatvėse. Prienų rajone ugniagesiai kelius nuo medžių vadavo du kartus, iš Kauno rajono sulaukta keturių iškvietimų.

Vėjas įsišėlo iš pat ryto

Panevėžio regione vėjo šėlsmas prasidėjo šeštadienį iš pat ryto. Jau apie 9 valandą ugniagesiai buvo iškviesti į Rokiškio rajoną pašalinti ant kelio nuvirtusio medžio. Paskui vėjas kiek aprimo. Tačiau jau popietę jis vėl ėmė siautėti, prasidėjo šlapdriba.

Šeštadienį maždaug nuo 16 valandos į Bendrąjį pagalbos centrą Panevėžyje pasipylė skambučiai. Panevėžio regiono ugniagesiai gelbėtojai keliolika kartų buvo kviesti pjaustyti nuvirtusių medžių. Jie važiavo į Pasvalio rajone esančius Talkonių ir Svirpliškio, Biržų rajono Meliūnų, Liesiškio kaimus. Panevėžio rajone Krekenavos miestelyje nuvirto medis, o nuo Panevėžio vos už kelių kilometrų įsikūrusiame Paliūniškio kaime stipraus vėjo neatlaikė trys medžiai.

Kupiškio rajone esančios ugniagesių komandos gelbėtojai tarp 19 ir 20 valandos tris kartus skubėjo gyventojams į pagalbą. Vyrai pjaustė ir šalino nuvirtusius storus medžius Noriūnų, Uoginių ir Aukštupėnų kaimuose.

Vos už kilometro nuo Kupiškio miesto esančiuose Aukštupiuose gelbėtojai pradėjo pjaustyti kelią užtvėrusią storą vinkšną. Jiems bedirbant, netikėtai lūžo antrasis sutrūnijusios vinkšnos kamienas. Jis užgriuvo atokiau ant kelio, maždaug už penkių metrų nuo medžio stovėjusius du žmones: Panevėžio apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos Kupiškio gelbėjimo tarnybos skyrininką M.A. ir šalia jo stovėjusią vietos gyventoją 39 – erių moterį R.B. Prie pat medžio su benzininiu pjūklu dirbęs ugniagesys nenukentėjo.

Didžioji krintančio medžio smūgio jėga teko moteriai. Ji žuvo vietoje. Ugniagesys dėl galvos sutrenkimo ir kaklo traumos gyromas Respublikinėje Panevėžio ligoninėje.

Šiaulius pajudino nestipriai

Šeštadieninė vėtra Šiaulių regione pridarė bene mažiausiai žalos.

Bendrovės „Lesto“ skaičiavimais, šeštadienio vakare be elektros buvo likę apie 600 vartotojų. Didžiausių nuostolių patyrė pakruojiečiai – be elektros buvo likusios 142 šeimos.

„Didžiajai daliai jų elektros tiekimas bus atnaujintas jau šiandien, - sakė įmonės atstovas Ernestas Naprys. – Paskelbta ekstremali padėtis, pasitelkėme papildomas brigadas, dirba ir tie, kurie turėjo savaitgalį ilsėtis“.

Šiaulių regioną vėtra užgriuvo šeštadienio popietę. Nuo 16 iki 22 val. gelbėtojai 10 kartų vyko patraukti nuo kelio vėjo nuverstų ir eismui trukdančių medžių.

Daugiausia skambučių – iš pajūrio, Kauno ir Alytaus

Šeštadienį ugniagesiai sulaukė 155 skambučių iš gyventojų, pranešusių apie vėtros nuverstus medžius. Sekmadienio rytas – nepalyginamai ramesnis: į gelbėtojus kreipiasi tik pavieniai asmenys, pranešantys apie kelią užvertusius medžius.

Daugiausia pagalbos prašiusiųjų būta Klaipėdoje, Kaune ir Alytuje.

Vėtra nuplėšė Klaipėdos Sendvario progimnazijos stogą, o Jonavoje audros išverstas medis užkrito ant automobilio. Kiti nuostoliai, anot ugniagesių, palyginti nežymūs.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.