Hanibalas prie vartų. Tikra grėsmė ar akių dūmimas?

Senais laikais išgirdę žodžius „Hanibalas prie vartų“ (Hannibal ad portas – lot.) žmonės suvirpėdavo it epušės lapeliai – gudrus ir klastingas kartaginiečių vadas vos neužkariavo Romos imperijos. Sparnuotą frazę prisimename ir dabar kalbėdami apie mirtiną grėsmę, pavojų.

Daugiau nuotraukų (1)

Gediminas Pilaitis

2014-03-17 09:12, atnaujinta 2018-02-15 09:12

Šiuolaikiniame pasaulyje grėsmių – kaip žvaigždžių danguje. Viename neaiškios kilmės Niujorke registruotame interneto portale avaaz.org neseniai pasirodžiusi provokuojanti peticija sudrebino Lietuvos politikos elitą. Kažkoks niekam nežinomas internautas Ivanas Duba nei iš šio, nei iš to viso pasaulio piliečius paragino balsuoti už Klaipėdos krašto prijungimą prie Rusijos.

Kas tai – gauruota Maskvos letena ? Krymo aneksijos jiems neužtenka, žvilgsnis nukrypo į Klaipėdoje gyvenančius lietuvius ir rusus - bandoma juos sukiršinti, o paskui gelbėti surengus referendumą ? Toks scenarijus nėra originalus. Sąjūdžio laikais Pskovo desantininkų uniformomis vilkintys jedinstveninkai irgi svaičiojo apie Klaipėdos krašto ir Kaliningrado srities sujungimą.

Peticiją pasirašęs Ivanas D. internete atkartojo Vladimiro Putino šalininko, aršaus nacionalisto Vladimiro Žirinovskio oracijas – šiam radikalui Klaipėda ir Kaliningradas tėra Sovietų Sąjungos užkariauti miestai. Antrojo pasaulinio karo grobis, kurį Rusija privalo valdyti panašiai kaip sovietmečiu laisva valia Ukrainai perleistą, o dabar nuo jos atplėšiamą Krymo pusiasalį.

Juokingos peticijos autorius, greičiausiai nusižiūrėjęs į Lietuvos įstatymus, ragino surinkti 300 tūkst. balsų, bet atsiliepė vos daugiau kaip šimtas respondentų. Tarp jų buvo ir tokių, kuriems Klaipėdos kraštas – „terra incognita“. Kai kurie internautai siūlė jį prijungti prie Australijos. Balsavimas internetu dėl raginimo pažeisti Lietuvos suverenitetą buvo greitai nutrauktas.

Slaptosios tarnybos čia niekuo dėtos. Niekam neįdomi ir kvaila žinia tiesiog savaime išsikvėpė, užleido vietą svarbesnėms pasaulį jaudinančioms problemos. Pavyzdžiui, kita avaaz.org. peticija dėl šunienos patiekalų festivalių Kinijoje sulaukė didesnio dėmesio - tradicinę kinų virtuvę pasmerkė daugiau kaip 27 tūkst. žmonių. Gelbėti orangutangus pasišovė dar daugiau svetainės lankytojų. Demokratinėje visuomenėje laisvai reikšti savo mintis gali visi – mulkiai, radikalai, sutrikdytos sąmonės žmonės, finansiniai aferistai. Tuo pasinaudojęs Klaipėdos turgavietėje „Senjorų rojus“ įsikūręs beveik nežinomas V.Putino režimui simpatizuojančių marginalų sambūris „Būkime vieningi“ paviešino Ivano D. kliedesį dėl Klaipėdos krašto prijungimo prie Rusijos Federacijos. Kita lietuviška svetainė peticijos.com., neskirianti rimtų pareiškimų ir insinuacijų, irgi paskelbė jo rašliavą. Padirgino žmonės – esą Rusija purena dirvą ne vien tiktai Krymo, bet ir Klaipėdos krašto aneksijai. Purptelėjusią antį pasigavo solidžioji žiniasklaida, o tada jau sugaudė politikos vargonai – šizofrenija apie galimą Lietuvos ir Rusijos sienų reviziją įgijo realų pavidalą.

Maža to, televizijos studijose interneto chuligano paistalus keistai žibančiomis akimis ėmė komentuoti žinomi valstybės vyrai ir net profesorius Vytautas Landsbergis. Tada jau suglumo ir stipresnių nervų Lietuvos piliečiai - ne tik lietuviai, bet ir rusai. Dėl lenkų neaišku, bet ir jie galėjo susijaudinti – vėl tankai gatvėse, desantininkai, televizijos bokštų šturmai...

Hanibalas prie vartų – menki juokai. Gal jau stovi, beldžiasi, žvangina ginklais ar dar tik žvalgosi, akylai stebi, ar gynėjai nesudrebės ? Iš pradžių žvalgyba - virtualus referendumas interneto erdvėje. O paskui inscenizacijos - bus kaip Kryme. Kai kurie gal ir išsigando.

Rusijai simpatizuojantis verslininkas Vilius Kaikaris bene pirmasis viešai pareiškė žirgo nebalnosiąs. Ne Klaipėdos krašto ateitis jam rūpi, o Kaluga, kur jau įsigijo nemažai žemės, pardavinėja lietuviškas dešras ir sūrius. Vargo nemato, gauna pigesnių rusiškų dujų.

Negi visi Rytų rinkose įsitvirtinę Lietuvos verslininkai milijonieriai jau prileido į kelnes ?

Priminę tautai skaudžias istorijos pamokas V.Landsbergis neatskleidė, kaip lietuviams grėsmės akivaizdoje gintis nuo interneto diversantų - sąmonės drumstėjų. Ką daryti - sprandą jiems nusukti, daboklėn pasiųsti, ištremti į Zarasus kaip pirmąjį tarpukario premjerą Augustiną Voldemarą ?

Ivano D. svaičiojimai sujaudino ir Klaipėdos merą Vytautą Grubliauską. Žaibiškai telegrafavo prezidentei Daliai Grybauskaitei ir Seimo pirmininkei Loretai Graužinienei: „Tai – spjūvis mums į veidą, pigus bandymas įžiebti tautinės nesantaikos kibirkštį, už to slypi kur kas didesni pavojai“. Džiazo virtuozas V.Grubliauskas Lietuvai pasiuntė aiškų signalą - klaipėdiečiai gins savo kraštą. Nedaug trūko, kad meras liberalas jam būdingu šmaikščiu stiliumi būtų paraginęs miestelėnus kurti naująjį Mažosios Lietuvos gelbėjimo komitetą. Kokie juokai, kai Hanibalas prie vartų ? Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto narys konservatorius Arvydas Anušauskas iš esmės pripažįsta teisę skelbti absurdiškas idėjas, jeigu jos nesikerta su įstatymais, ir tuo pat metu sielojasi dėl kai kurių suįžūlėjusių vietinės kilmės "tešlagalvių"  išdaigų.

Visiškai nevaldomi, nepaiso padorumo, pliurpia, kas tik šauna į galvą: Maidano gynėjus išvadino fašistais, kvailose savo peticijose V.Putino ir A.Lukašenkos maldauja apginti Lietuvą nuo pragaištingų vėjo jėgainių, skalūnų dujų gavybos.

Seniai perkandęs KGB veiklos metodus ir  Kremliaus imperialistų užmačias istorikas A.Anušauskas, regis, užsimojo paspirginti kailį ne tik saviems, bet ir viso pasaulio kvaišeliams - interneto šiukšlintojams. Jis iš generalinio prokuroro Dariaus Valio jau pareikalavo medžiagos apie šlykščią provokaciją prieš Lietuvą. Gal net ikiteisminio tyrimo sulauksime ?

Valstybės saugumo departamento vadovas Gediminas Grina, nors ir taršomas D.Grybauskaitės, nepasidavė iš Niujorko atskridusios anties gagenimui – ragino blaiviai vertinti insinuaciją.

Lietuvos rusų sąjungos lyderis Viačeslavas Titovas provokacijos internete nekomentavo. „Tegul D.Grybauskaitė vertina tokias nesąmones“, - kaip kirviu nukirto šis už dvikalbystę Klaipėdoje agituojantis uostamiesčio tarybos narys. Premjerui Algirdui Butkevičiui nebuvo kur dingti – įsiliejęs į gagentojų chorą, patikino, kad viskas kontroliuojama - įstaigos žino, ką daryti, gavusios pavedimus. Po tokių politikos šviesulių šnekų tautos noras susipažinti su avaaz.org paskelbta niekinio turinio medžiaga natūraliai sustiprėjo.

Peticijos kūrėjo pavardę tikriausiai netyčia iškraipęs V.Landsbergis (internautą pavadino Ivanu Duraku) galbūt ir nenutolo nuo tiesos. Tokios sėkmės Lietuvoje šis rašeiva net ir susapnuoti negalėjo – jo sukurptą paistalą politikai aistringai komentavo, viešino niekuo nenusileisdami jų niekinamiems marginalams.

O priešas nesnaudė - pasirodė kita peticija (dabar jau dėl Kaliningrado srities atskyrimo nuo Rusijos). Situacija, švelniai tariant, tapo komiška. Aštrialiežuvis rašytojas Vytautas Petkevičius nebūtų praleidęs progos pasakyti: "Durnių laivas".

Kas liko kvailio vietoje – linksmų plaučių  anoniminis "durakas" ar jumoro jausmą praradę mūsų politikai ? Ir kaip kitą, dabar jau prieš Rusiją nukreiptą politinę insinuaciją, įvertins V.Putino režimas ?

Jeigu vertins panašiai kaip mes, tada D.Valiui gal net teks pasirašyti sutartį su kolegomis Rusijoje - dėl bendros  darbo grupės įkūrimo. Kartu  tirs kibernetinių diversantų užmačias dėl pasikėsinimo į dviejų valstybių suverenitetą ir teritorinį vientisumą.

Lietuvoje už tokius nusikaltimus gresia laisvės atėmimo bausmė nuo dvejų iki penkerių metų. V.Putino valdomoje Rusijoje valstybės pamatų klibintojai, tautų kiršintojai patupdomi už grotų dar ilgiau. 

Jeigu tik slaptosios tarnybos susitelktų, įžūlus nesantaikos kurstytojas ir provokatorius Ivanas D. būtų greitai iškrapštytas iš po žemių net Niujorke. O gal taip ir nutiks ? Pažiūrėsime. Tada bus aiškiau, kas susimovė, atsidūrė kvailio vietoje.

Prokurorams reikėtų mikliau suktis, nes žmonės nerimauja -  60 proc. Lietuvos gyventojų karo su Rusija tikimybę vertina kaip realią grėsmę valstybės saugumui.

Skystablauzdžiams jau vaidenasi iš Kaliningrado srities Karalienės Luizės tiltu į Pagėgius riedantys tankai ir šarvuočiai su galvažudžiais be atpažinimo ženklų ? Pavojus Klaipėdos kraštui...

V.Landsbergis irgi reikalauja tyrimo – Hanibalas bet kada gali pabelsti į vartus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.