Sulaikyto ruso žmona: „Jis tik su tanku skirstė žmonių srautus“

Kaliningradietei Nadieždai Mel nesuprantama, už ką jos vyras Jurijus, buvęs Sovietų Sąjungos armijos tankistas, Lietuvoje pateko už grotų. Rusų portalui „NewsBalt“ moteris tikino, kad per tragiškus 1991-ųjų sausio įvykius jos vyras, sėdėdamas tanke, tik eismą reguliavo.

Tankisto J.Mel (nuotr.) žmona Nadiežda įsitikinusi, jog sovietų tankai per Sausio įvykius atliko kone taikos balandžių vaidmenį.<br>P.Lileikio nuotr.
Tankisto J.Mel (nuotr.) žmona Nadiežda įsitikinusi, jog sovietų tankai per Sausio įvykius atliko kone taikos balandžių vaidmenį.<br>P.Lileikio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 17, 2014, 4:32 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 8:43 AM

Buvusį rusų karininką 45 metų Jurijų Mel Lietuvos specialiosios tarnybos sulaikė praėjusią savaitę kaip įtariamąjį dalyvavus šturmuojant Vilniaus televizijos bokštą prieš 23 metus.

„Man paskambino mūsų pažįstamos moters, su kuria Jurijus vyko į Lietuvą, vyras. Pasakė, kad Jurą sulaikė pasienyje. Pamaniau, jog tai pokštas. Sakau: gana juokauti. O jis: „Nadia, tai rimta“, – pasakojo portalui „NewsBalt“ Nadiežda.

Jai su sutuoktiniu buvo leista pakalbėti telefonu vieną minutę.

„Jis tik pasakė, kad viskas gerai, kad neišgyvenčiau, nes sulaikė dėl 1991-ųjų įvykių. Jis vis kartojo „neišgyvenk“. Bet jo balse girdėjau atsakingo už šeimą žmogaus raminimą, žodžius silpnai moteriai.

Bet juk aš jo žmona, mylinti moteris. Ir kol turiu jėgų, belsiuosi į bent kokias duris, prašysiu pagalbos. Noriu įrodyti vyrui, kad aš jo verta sutuoktinė. Ne namisėda, prie viryklės laukianti jo sugrįžtančio. Ir mes jį išgelbėsime“, – tikino N.Mel.

Moteris sakė, kad Jurijus jai yra kalbėjęs apie Lietuvai kruvinus 1991 metų sausio įvykius, kai sovietų tankai traiškė beginklius žmones, tačiau tikino, kad jis žmonių nežudė. Tankai tik taikiai stovėję aikštėje, skirstę žmonių srautus, kad būtų išvengta spūsties. Tiesiog ne karo mašinos, o metaliniai taikos balandžiai.

Advokatai nuolat pabrėžia, kad J.Mel serga diabetu. Pasirodo, liga paūmėjo 2009 metais, baigus tarnybą. Kaip tik po karinių mokymų „Vakarai 2009“, vykusių Lietuvos pašonėje – Baltarusijoje.

„Po mokymų pastebėjome, kad Jurijus kartais netekdavo sąmonės. Medikai nustatė cukrinį diabetą. Kaip mes karčiai juokaujame, Jurijus savo tarnybos metu ginkluotose Sovietų Sąjungos ir Rusijos pajėgose gavo gvardijos pulkininko vardą ir cukrinį diabetą.

Ir dabar, kai jis yra Lietuvos areštinėje, didžiausias mano nerimas – jo sveikata“, – kalbėjo tankisto, prieš 23 metus reguliavusio eismą Vilniuje, žmona.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kandidatų į prezidentus debatai – ar ryškėja skirtumai?