Konservatoriai bijo netekti palankios žiniasklaidos šėryklos

Seimas ruošiasi keisti pinigų švietėjiškus ir kultūros projektus vykdančiai žiniasklaidai skirstymo tvarką. Tačiau opozicija įtaria, kad Kultūros ministeriją kontroliuojanti Darbo partija pinigus skirstys taip, kaip jai naudinga.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 18, 2014, 10:11 AM, atnaujinta Feb 15, 2018, 8:17 AM

Dabar valstybės lėšų žiniasklaida gauna iš viešosios įstaigos Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondo. Jį norima pertvarkyti ir padaryti pavaldų Kultūros ministerijos biudžetinei įstaigai.

Seimo opozicijos atstovas Jurgis Razma antradienį Seime pareiškė, kad tokiu būdu Darbo partija taikosi kontroliuoti šias lėšas. Kyla abejonė, ar pinigai kultūros projektams bus skirstomi skaidriai.

Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto pirmininkė „darbietė“ Audronė Pitrėnienė ramino kolegas, kad minėta idėja kilo dar buvusiai dešiniųjų Vyriausybei, o pateiktas įstatymo projektas tik patobulintas.

Seimo narė pabrėžė, kad atlikus auditą fondo darbe rastą pažeidimų, kyla įtarimų dėl neskaidrios veiklos. Tai esą patvirtino ir Specialiųjų tyrimų tarnyba. "Darbietė" aiškina, kad Spaudos, radijo ir televizijos fondo tarybos nariai kai kuriais atvejais pinigus skirdavo su jais susijusioms organizacijoms. 

Kai kurie valdančiosios daugumos atstovai aiškina, kad šiuo metu neretai finansinę paramą gauna konservatoriams simpatizuojanti žiniasklaida. 

„Siekiant fondo veiklos skaidrumo, projekte siūloma taikyti kompetencijos išskaidymo principą, t.y. atskirti fondo administracinį valdymą nuo projektų ekspertinio vertinimo ir pavesti šį vertinimą atlikti ekspertų grupėms bei Ekspertų tarybai“, – nurodoma įstatymo projekte.

Šiuo metu Visuomenės informavimo įstatymas numato, kad fondas yra viešoji įstaiga. Fondui vadovauja taryba, ji taip pat priima sprendimus dėl projektų rėmimo ir valstybės lėšų skirstymo. Tarybą sudaro 11 asmenų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.