Lietuvos paviljono Milane konkurse - įtakingos moters šešėlis?

Aplinkos ministerija išsirinko, kas kurs Lietuvos paviljoną kitais metais Milane (Italija) vyksiančioje tarptautinėje parodoje "Expo 2015", tačiau konkurso rezultatai tenkina ne visus. Įtarimus dėl atrankos skaidrumo pakurstė tai, kad jį laimėjusios bendrovės vadovo žmona yra įtakinga premjero Algirdo Butkevičiaus patarėja aplinkos klausimais, socialdemokratė Jūratė Juozaitienė.

Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

Mar 24, 2014, 6:30 AM, atnaujinta Feb 15, 2018, 4:32 AM

"Expo" vyksta kas dvejus metus vis kitame pasaulio krašte. Šiais metais konkursas buvo labai didelis. Norą kurti Lietuvos paviljoną prestižinėje tarptautinėje parodoje pareiškė per dvidešimt įmonių.

Konkurso komisija geriausiu projektu išrinko bendrovės „JAS“ projektą „Balansas“. Nuo jo tik per žingsnį rašant balus atsiliko dar keli Lietuvos architektų kūriniai. Tai ir sukėlė įtarimų.

Sukėlė abejones

„Kai sužinojome, kas yra Aplinkos ministerijos konkurse daugiausiai balų gavusio projekto autorius, apstulbome... Buvusios aplinkos viceministrės Jūratės Juozaitienės vyro Virginijaus Juozaičio įmonė JAS, skandalingai pagarsėjusi Kaune, kur suprojektavo vadinamąjį stiklainį, stovinti Laivės alėjoje. Tapo aišku, kad projektas pasirinktas per galimai žmonos, ilgai dirbusios Aplinkos ministerijoje, protekcijas“, - portalui lrytas.lt pareiškė vienas konkursą pralaimėjęs dalyvis. Jo bendrovė dalyvauja ir kituose konkursuose, todėl skųsdamas laimėtoją verslininkas panoro likti neįvardintas.

Anot nepatenkinto konkurso dalyvio, abejones didina tai, kad niekur nėra viešai paskelbti projektu vertinusių architektų skirti balai.

„Kyla klausimas, ar jų išvis paisyta, nes pats laimėjęs projektas tikrai nėra išskirtinis, konkurse buvo ne vienas akivaizdžiai geresnis, labiau išbaigtas. Pastebėjome, kad viešų diskusijų metu architektai, specialistai laimėjusio projekto neišskyrė, net neužsiminė apie jį, kaip išskirtinį, vertą dėmesio – minėti ir išskirti visai kiti projektai. Tad ko vertos tos visuomeninės komisijos, viešos diskusijos? Gal tam, kad galėtų užmaskuoti susitarimą po stalu? Architektai, spėjame, tyli todėl, kad daugelio veikla tiesiogiai susijusi su Aplinkos ministerijos kuruojam statybų priežiūros sritimi, todėl nenori veltis į nenaudingus ginčus“, - tvirtino konkurso dalyvis.

Laukė kaltinimų

Premjero A.Butkevičiaus patarėja J.Juozaitienė portalui lrytas.lt pripažino, kad po to, kai konkurso laimėtoja buvo paskelbta jos sutuoktinio įmonė, jai toptelėjo mintis, kad jos dabartinės pareigos ir galimos sąsajos su konkursu neliks nepastebėtos.

„Tiesą sakant tikėjausi, kad kas nors apie tai pagalvos, tačiau galiu ramia sąžine pasakyti, kad visiškai nesikišau į šį konkursą. Net mano vyras kuriant šį projektą nebuvo pagrindinis asmuo. Viską darė mūsų jaunimas, buvę studentai. Labai džiugu, kad jaunų žmonių idėja buvo įvertinta“, - portalui sakė J.Juozaitienė.

Aplinkos ministras Valentinas Mazuronis teigė nedalyvavęs renkant projektą, tačiau pastebėjo, kad išrenkant konkurso nugalėtoją lemiamą vaidmenį atliko ne valdininkai, o nepriklausomi ekspertai – architektai, visuomenės veikėjai.

„Mes vardan skaidrumo kaip tik išplėtėme komisiją. Į ją kvietėme ir Editą Mildažytę, Robertą Dargį, Paulių Jurkevičių“, - prisiminė ministras. Tiesa, ne visi nepriklausomi ekspertai dėl didelio užimtumo dalyvavo renkant nugalėtoją.

Vienas iš komisijos narių, Lietuvos architektų sąjungos pirmininkas Ginautas Blažiūnas sako, kad išrinkus nugalėtoją išties buvo girdėti pamąstymų, kad kas nors gali pagalvoti, esą konkurso rezultatus galėjo paveikti J.Juozaitienė.

„Aš asmeniškai manau, kad konkursas buvo objektyvus. Valdininkai komisijoje neturėjo daug balsų. Aptariant projektus buvo keli aiškūs lyderiai, kurie gavo panašų balsų kiekį. Viena iš jų ir laimėjo“, - sakė architektas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: Kopenhagoje milžiniškas gaisras pasiglemžė istorinį pastatą