Naujosios Kauno kapinės – nykus plynas laukas

Ar naujosioms Kauno kapinėms parinkta tikrai tinkamiausia vieta?

Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Karaliūnas

Mar 24, 2014, 4:55 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 4:04 AM

Už 18 kilometrų nuo miesto centro esančios Vainatrakio kapinės užima 40 hektarų žemės sklypą – didžiausią, kokį leidžia įstatymas. Šių kapinių mirusiems Kauno ir pakaunės gyventojams laidoti užteks maždaug šimtmečiui.

Vietos paieška naujoms Kauno kapinėms užtruko apie 15 metų, daug laiko prarasta teismuose vykstant ginčams su žemės savininkais.

Šiuo metu iš jų yra išpirktas dar vienas didelis žemės sklypas, kuris ateityje leistų greta atidaryti dar vienas kapines. Žemės sklypams išpirkti iš viso išleista per 2,6 mln. litų.

Pasak savivaldybės įmonės „Kapinių priežiūra“ direktoriaus Algirdo Verbicko, kol kas aptvertas tik hektaro ploto sklypas, kurio užteks 2–3 metams, mat iš pradžių Vainatrakio kapinėse bus laidojama tik apie 20 proc. mirusiųjų. Likusieji amžino poilsio atguls šeimos kapuose kitose miesto kapinėse.

Vis tik per porą savaičių Vainatrakio kapinėse jau iškilo beveik dvi dešimtys kauburėlių, apdėtų vainikais.

Pasak A.Verbicko, kapinių vaizdas po kelerių metų taip pat turėtų smarkiai pasikeisti. Jų prieigas numatyta apželdinti, mat šiuo metu stypso tik vienas senas ąžuolas.

Maždaug kilometro ilgio kelias greta kapinių neseniai buvo išasfaltuotas, tačiau dar tenka įveikti tokio paties ilgio ruožą žvyrkeliu ir ištrupėjusiu asfaltu.

Kauno meras Andrius Kupčinskas užsiminė, kad savivaldybė prašys skirti lėšų Lietuvos automobilių kelių direkcijos, tačiau kol kas teks riedėti duobėtu keliu.

Ar naujosioms Kauno kapinėms parinkta tikrai tinkamiausia vieta?

Šio krašto istorijos žinovė, Rokų vidurinės mokyklos mokytoja Vanda Mažeikienė tuo neabejoja.

„Šioje vietovėje Vainatrakio kaimas įsikūrė turbūt dar XIII amžiuje ir strategiškai gyvenvietė buvo labai svarbi visam kraštui, išlikę senkapiai“, – įsitikinusi pedagogė.

Kaimo teritorija viduramžiais driekėsi kryžiuočių karo kelias, o ant netoliese esančio piliakalnio buvo degami laužai, kurie pranešdavo apie pavojų Kauno pilies gynėjams.

V.Mažeikienės nuomone, vieta kapinėms tinka dar ir todėl, kad gruntas yra smėlingas, nėra apsemtų vietovių, todėl mirusiųjų artimiesiems nekels siaubo vaizdai, kai karstas leidžiamas tiesiai į vandenį – taip kartais nutinka Ledos kapinėse.

Šiuo metu Kaune yra 26 kapinės, tačiau tik 15 iš jų veikiančios.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.