Iš teisėsaugos girnų – į šiltą partinį užantį

Kur įtariamajam finansinėmis aferomis geriausia laukti užsitęsusio ikiteisminio tyrimo pabaigos? Be abejo, įsidarbinus savo partijos kontroliuojamoje valdiškoje įstaigoje, skirstančioje pinigus. Tokia auksine taisykle vadovaujasi „darbiečiai“.

Daugiau nuotraukų (1)

Vytautas Bruveris

2014-03-28 05:48, atnaujinta 2018-02-15 01:31

Vienas skandalingos kredito unijų bylos įtariamųjų, buvęs vienas Nacionalinės kredito unijos vadovų Žilvinas Putramentas patyliukais ėmė darbuotis Žemės ūkio ir maisto produktų rinkos reguliavimo agentūroje, rašo „Lietuvos rytas“.

Ši agentūra priklauso Darbo partijos valdomai Žemės ūkio ministerijai. Jos vadovybė, išmėčiusi iš agentūros kai kuriuos buvusių valdančiųjų statytinius, rengia dirvą saviems kadrams. Nieko stebėtina – juk per šią įstaigą skirstoma europinė parama kartu su nacionalinio biudžeto lėšomis siekia beveik 70 mln. litų.

Įtariama afera – didžiulė

Didelių teisėsaugos pajėgų užgulta keturių kredito unijų byla prasidėjo dar 2012 metų pabaigoje, o pirmasis jos epizodas, nuskambėjęs viešumoje, buvo būtent Nacionalinės kredito unijos žlugimas.

Lietuvos bankas, Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba ir Generalinė prokuratūra prigriebė šią uniją, nes joje galėjo būti išgrobstyta dešimtys milijonų indėlininkų lėšų išduodant fiktyvias paskolas ar kitokiais būdais.

Vienas pirmųjų sulaikytųjų ir įtariamųjų – Nacionalinės kredito unijos valdybos narys „darbietis“ Ž.Putramentas. Jis ir kiti unijos vadovai įtariami iššvaistę maždaug 24 mln. litų turto.

Minimas ir V.Uspaskichas

Per praėjusius Seimo rinkimus Ž.Putramentas partijos rinkimų sąraše po reitingavimo iš 130 vietos buvo užkopęs net į 27-ąją.

Nepatekęs į parlamentą jis prieglobstį surado minėtoje unijoje, kuri siejama su paties „darbiečių“ dvasinio vadovo Viktoro Uspaskicho verslo interesais.

Prokuroras Simas Minkevičius dar tyrimo pradžioje „Lietuvos ryto“ televizijai yra sakęs, kad V.Uspaskichas yra susijęs su ne viena iš nacionalinės kredito unijos paimta paskola.

Įtariamųjų – dešimtys

Vienas naujausių šios bylos epizodų – jau šių metų pradžioje uždaryta didžiausia šalyje kredito unija Vilniaus taupomoji kasa.

Teisėsaugos teigimu, pastaroji unija buvo susijusi su jau žlugusiomis Nacionaline kredito unija, „Laikinosios sostinės kreditu“ ir „Švyturio taupomąja kasa“.

Šiame ikiteisminiame tyrime figūravo net 56 asmenys, du buvo ieškomi.

Anot prokurorų, įtariama, kad organizuota grupuotė išgrobstė daugiau nei 75 mln. litų.

Kaip juda didžiulio ikiteisminio tyrimo vežimas ir ar jam dar toli iki teismo salės?

„Kol kas galime pasakyti tik tiek, kad tyrimas vyksta didelėmis apsukomis, atliekama daug procesinių veiksmų.

Tačiau dar negalime pasakyti, kada jis gali būti baigtas ir perduotas į teismą“, – „Lietuvos rytui“ tepasakė Generalinės prokuratūros atstovė Rita Stundienė, pasiteisinusi ikiteisminio tyrimo duomenų slaptumu.

Nemato nieko bloga

Tuo metu vienas tyrimo herojų Ž.Putramentas bylos pabaigos laukia Žemės ūkio ir maisto produktų rinkos reguliavimo agentūroje.

Verslo vadybininko ir administratoriaus išsilavinimą turintis „darbietis“ įsidarbino Bendrųjų reikalų skyriaus specialistu.

Tiesa, įtariamasis „Lietuvos rytui“ neigė, kad juo pasirūpino partija: „Konkurso į šią vietą nereikėjo – buvo pateiktas skelbimas, kad agentūra ieško tokio darbuotojo. Aš padaviau dokumentus, tikau, ir viskas.“

Agentūroje įsitaisęs Ž.Putramentas dėl tokio karjeros posūkio nemato nieko bloga: „Tai ką, kol baigsis tyrimas, man niekur nedirbti? Buvau pateikęs dokumentus ir kitur, bet taip išėjo, kad dirbu čia.“

Įžvelgia politinę potekstę

Be to, buvęs Nacionalinės kredito unijos valdybos narys nesijaučia kuo nors nusikaltęs.

Anot Ž.Putramento, kaip pajininkų atstovas jis tik dalyvaudavo posėdžiuose, tikrindavo dokumentus ir priimdavo atitinkamus sprendimus.

„Darbiečio“ tvirtinimu, teisėsauga veiksmus jo atžvilgiu atliko tik vienintelį kartą – kai sulaikė ir pareiškė įtarimus: „Nuo to laiko – tyla. Aš pats suinteresuotas, kad viskas kuo greičiau baigtųsi. Nejaugi manote, kad malonu taip gyventi?“

Ž.Putramentas svarstė, jog į teisėsaugos nagus pateko tik dėl to, kad yra Darbo partijos narys: „Galima daryti tokią prielaidą.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.