Gyveni šalia socialinio būsto – pirk vaistų ir ausų kamštukus

Socialiniame būste įsikūręs muzikantas ir jo posūnis pavertė pragaru daugiabučio gyventojų kasdienybę, tačiau kauniečio tramdyti niekas nesiima. Savivaldybė iškeldina tik savavališkai butus užėmusius ar nuomos nemokančius gyventojus, rašo „Lietuvos rytas“.

Daugiau nuotraukų (1)

Vygandas Trainys

Mar 29, 2014, 10:44 AM, atnaujinta Feb 15, 2018, 12:48 AM

Dviejų kambarių butą Nemuno gatvės 25-ojo daugiabučio trečiame aukšte Kauno savivaldybė suremontavo iš savo lėšų – kambariai buvo iškalti dailylentėmis, įstatytos naujos durys.

2012-ųjų pabaigoje čia apsigyveno gitaristas, kažkada vaikų chore „Varpelis“ dainavęs Ovidijus Arulis su žmona. Atrodė, kad gyventojai problemų niekam nekels.

Tačiau dabar šis socialinis būstas atrodo apgailėtinai – „Laikinosios sostinės“ žurnalistai rado net buto duris sugadintas.

Gyventojai tvirtino, kad O.Arulio namuose nuolat vyksta išgertuvės. Įkaušęs muzikantas esą juos persekioja, stumdo laiptinėje, grasina sumušti, vagia daiktus, bet nei policija, nei savivaldybė pagalbos rankos jiems neištiesia.

Nuolat girdi grasinimus

„Išeinu iš namų – o jis iš paskos žingsniuoja, sako, kad nuleis mane nuo laiptų. Šiuos žodžius girdi ir mano mažametis sūnus. Ne kartą buvau iškoneveikta. Būdavo, skambina į duris 7 valandą ryto, kaulija pinigų, kavos. Negavęs jų, ima plūstis.

O.Arulio namuose beveik kasdien rengiamos puotos, į kurias ateina vietos mėlynanosiai. Rytais laiptinėje randame tuščių butelių, šlapimu trenkia iš tolo.

Nesuprantu, kaip toks žmogus galėjo gauti socialinį būstą ir kodėl jis iki šiol neiškeldinamas? Nejaugi savivaldybės atstovams sunku patikrinti, kaip elgiasi valdiško buto nuomininkai, ar negadina turto?“ – piktinosi kaunietė Vida Dagilienė.

Kita namo gyventoja Vida Aninkevičienė tvirtino, kad O.Arulis pavogė iš jos buto lentas, supjaustė jos maišus su žemėmis, skirtomis augalams sodinti, gąsdino, jog pakels prieš ją ranką, vieną kartą stipriai pastūmė.

„Ovidijus žadėjo duoti man į snukį, o jo posūnį Mindaugą praėjusią savaitę laiptinėje radau girtutėlį gulintį prie patėvio buto durų“, – guodėsi tame pačiame aukšte įsikūręs Romas Ziziliauskas.

Tyrėja: trūksta liudininkų

V.Dagilienė į policiją kreipėsi jau du kartus.

Pareigūnai buvo apsilankę daugiabutyje, apklausė gyventojus, bet vyriškio sutramdyti nepajėgė.

Išgertuvės, grasinimai, pykčio protrūkiai vis kartojasi, namas aidi nuo keiksmų.

„Centro nuovados tyrėja man pasakė, kad nieko negalima padaryti. Esą trūksta liudininkų“, – dūsavo V.Dagilienė.

„Aš galėčiau liudyti, bet niekas iš policijos manęs neapklausė“, – aiškino V.Aninkevičienė.

Duris sugadino girtas posūnis

Antros grupės negalią turintis O.Arulis į savivaldybės būstą Nemuno gatvėje su žmona Jolanta Arule įsikėlė sulaukęs savo eilės neįgaliųjų asmenų sąraše.

Anot O.Arulio, jis su žmona yra sukūręs šeiminį duetą. J.Arulė – savamokslė dainininkė.

Šeima nėra įsiskolinusi valdžiai už buto nuomą.

O.Arulis prisipažino, jog išgerti mėgstantis jo 22 metų posūnis Mindaugas Versockis sulaužė buto duris, už kurias sumokėjo savivaldybė.

„Mindaugas neblaivus nuolat veržiasi į mūsų būstą, tačiau mes jo neįleidžiame. Prieš mėnesį aš buvau paguldytas į ligoninę, o žmona apsigyveno Birštone pas savo dukrą.

Man išvykus Mindaugas įsidrąsino ir neseniai laužtuvu sugadino duris“, – tvirtino muzikantas.

Kaimynai viską išgalvojo?

Muzikantas neigė, kad jis pats triukšmauja, niokoja turtą.

V.Dagilienė esą norėjo nusipirkti socialinį būstą, bet šis planas sužlugo, kai jame apsigyveno Aruliai.

Tada kaimynė ėmė keršyti, kurti nebūtas istorijas.

O.Arulio posūnis sulaužė duris neva taip pat paprašytas V.Dagilienės, kuri jam esą net davė į rankas laužtuvą.

„Kalbos apie išgertuves, vagystes, persekiojimą, grasinimus, stumdymus – melas. Šiame name gyvena baisūs žmonės. Jie mane įžeidinėja, nors nesu nieko bloga padaręs.

Viena kaimynė pati pasiūlė atiduoti man lentas už tai, kad iš kiemo išnešiu į šiukšlyną jos maišus su žemėmis, tačiau paskui apkaltino mane medienos vagyste“, – skundėsi vyriškis.

Būsto tenka laukti ir 10 metų

Kaune socialinio būsto šiuo metu laukia 3721 žmogus. Mieste tokių butų yra per 2000.

Remiantis socialine padėtimi sudarytos skirtingos mažas pajamas gaunančių žmonių eilės: jaunų šeimų, neįgaliųjų, našlaičių, daugiavaikių šeimų ir bendra eilė, į kurią įtraukti kitoms kategorijoms nepriklausantys asmenys.

Kartais būsto tenka laukti 10 metų ir ilgiau. Didžiausia – bendra eilė, joje net 1434 asmenys. Antras pagal ilgį yra jaunų šeimų sąrašas – 938.

Nenori papildomų rūpesčių

Pagal nuomos sutartis į savivaldybės būstus įsikeliantys žmonės privalo rūpestingai prižiūrėti jiems patikėtą turtą, nerengti išgertuvių.

Tačiau nuomininkus iškeldinti nelengva, reikia įveikti ilgą teisinį kelią.

Žinodami tai, savivaldybės darbuotojai numoja ranka į asocialių asmenų siautėjimą. Valdininkai nenori užsikrauti papildomų rūpesčių naštos.

Žurnalistui pateikus faktus apie O.Arulį, savivaldybės Nuomos administravimo poskyrio darbuotojai pareiškė, jog patikrinimas nebus atliktas. Jie esą turėtų gauti raštišką gyventojų pareiškimą.

V.Dagilienė prisipažino parašiusi į savivaldybę anoniminį pranešimą dėl O.Arulio, bet valdininkai į jį nereagavo.

Nė vienas triukšmadarys dar neiškeldintas

Rosita Petraitienė

Savivaldybės Nuomos administravimo poskyrio vyriausioji specialistė

„Dėl O.Arulio veiksmų gyventojai savivaldybei skundo nepateikė. Jeigu jį gausime, paprašysime šį namą administruojančios įmonės, kad ten apsilankytų ir patikrintų gautą informaciją.

Jei bus aptikta pažeidimų, bus surašytas atitinkamas aktas, nuomininkai sulauks oficialaus įspėjimo.

Nustačius pažeidimų galima kreiptis į teismą.

Tačiau neatsimenu atvejo, kad teismo sprendimu mieste būtų iškeldintas bent vienas žmogus, socialiniame būste girtaujantis, keliantis bėdų savo kaimynams.

Dažniausiai išsikraustyti įpareigojami tie asmenys, kurie nemoka nuomos mokesčio, savavališkai apsigyvena socialiniuose būstuose.

Dėl triukšmo, muštynių, grasinimų reikia kreiptis į policiją.

Jei savivaldybės būstų nuomininkai kelia problemų kitiems gyventojams, jie patys gali kreiptis į teismą dėl tokių kaimynų iškeldinimo.“

Policijos tyrimui pritrūko duomenų

Raimondas Abugelis

Kauno Centro policijos komisariato viršininkas

„V.Dagilienė dėl O.Arulio veiksmų į policiją kreipėsi vieną kartą, o pastarasis dėl jos skundėsi keturis kartus.

Policija atsisakė pradėti tyrimus dėl galimų administracinių pažeidimų. Nebuvo surinkta duomenų, kad buvo padaryta kokių nors nusižengimų.

Šių sprendimų nė vienas pareiškėjas neapskundė.

Dviejų žmonių konfliktai, jei jie nesukelia rūpesčių kitiems asmenims, neužtraukia atsakomybės.

Gavę pranešimą apie galimą teisės pažeidimą, pareigūnai visuomet į jį reaguoja.

Todėl jei kaimynystėje gyvena asocialūs arba dažnai girtaujantys asmenys, kurie kelia triukšmą, trikdo viešąją rimtį, vertėtų kreiptis bendruoju pagalbos telefonu 112.

Už viešosios rimties trikdymą numatytas įspėjimas arba bauda iki 300 litų.

Gyventojai būstą pavertė lindyne

Atsakingos institucijos nesugeba užtikrinti tvarkos ir socialiniame būste M.Riomerio gatvėje. Trečiojo daugiabučio pirmame aukšte esančiame savivaldybės bute siautėja paaugliai – triukšmauja, daužo langus, rengia audringas puotas iki pat paryčių.

Triukšmadarių kaimynai ne kartą kreipėsi į policiją, savivaldybę, bet padėtis nepasikeitė.

Socialinis būstas buvo suteiktas Danutei J., kuri jame apsigyveno su dviem nepilnamečiais sūnumis.

Motinai išvykus gyventi kitur, vieni likę vaikinai tarsi nuo grandinės nutrūko – į kaimynų pastabas jie nereaguoja. Gyventojai po bandymų sudrausminti sulaukia grasinimų, dūžta jų mašinų langų stiklai.

Dabar šis būstas yra paverstas lindyne. Savivaldybė už jo remontą sumokėjo beveik 67 tūkst. litų – maždaug 1,5 tūkst. litų už kvadratinį metrą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.