Būsimuose rinkimuose – aiškūs jaunimo ir pensininkų numylėtiniai

Vilniaus meras Artūras Zuokas ir Seimo narys Linas Balsys artėjančiuose prezidento rinkimuose gali sulaukti didesnės nei tikėjosi pensininkų paramos. Tuo tarpu jaunimo balsus gali susišluoti dabartinė prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

Mar 31, 2014, 10:25 AM, atnaujinta Feb 15, 2018, 12:06 AM

Pensininkai yra patys pareigingiausi rinkėjai, todėl jų balsai kiekvienuose rinkimuose turi didelį svorį. Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) duomenimis, tarp pasirašiusiųjų už pretendentus į prezidentus internete pensininkai yra nemenki L.Balsio ir A.Zuoko gerbėjai.

O jaunimas kur kas aktyviau pasirašo už dabartinę prezidentę D.Grybauskaitę.

Ši statistika nustebino politologus, nes bent jau Vilniaus meras dėl savo jaunatviško būdo buvo laikomas jaunimo numylėtiniu.

Kas už ką balsuos

VRK paskelbė, kaip pasiskirstė daugiau kaip 43 tūkst. Lietuvos piliečių, pasirašiusių už pretendentus į prezidentus internete, balsai pagal amžių.

Populiariausia tarp jaunimo yra D.Grybauskaitė. Keturi iš dešimties, pasirašiusių už ją internete, yra jaunimas iki 29 metų. Dar ketvirtadalis pasirašiusių yra asmenys nuo 30 iki 39 metų. Iš viso už D.Grybauskaitę pasirašė kiek daugiau kaip 21 tūkst. žmonių.

Nemažai jaunimo tarp savo gerbėjų internete turi ir verslininkas Vladas Lašas, „valstietis“ Bronis Ropė, Lenkų rinkimų akcijos vadovas Valdemaras Tomaševskis, „darbietis“ Artūras Paulauskas. Jaunimo dalis šių pretendentų į prezidentus surinktų parašų pyrage taip pat siekia apie 40 proc., tačiau šie politikai surinko kelis kartus mažiau parašų nei D.Grybauskaitė.

Mažiausiai jaunimo savo gerbėjų gretose skaičiuoja L.Balsys. Asmenys iki 29 metų sudaro tik apie dešimtadalį L.Balsio rėmėjų. Toliau pagal šį rodiklį seka A.Zuokas. Jo rėmėjų gretose jaunimas sudaro ketvirtadalį pasirašiusiųjų.

Tačiau L.Balsys ir A.Zuokas yra kur kas populiaresni tarp pensininkų. Net penktadalis pasirašiusiųjų už L.Balsį internetu yra pensininkai. A.Zuoko gerbėjų gretose pensininkai sudaro 12 proc., o D.Grybauskaitės, kaip ir likusių pretendentų, nesiekia dešimtadalio.

A.Zuokas internetu surinko apie 4 tūkst., o L.Balsys – 3,3 tūkst. parašų.

Išsamų grafiką, rodantį, kaip pasiskirstė žmonių parašai už pretendentus į prezidentus, žiūrėkite nuotraukose. 

Politologai – nustebę

Tokia statistika nustebino politologus, nes bent jau A.Zuokas visada buvo laikomas populiariausiu tarp jaunimo. L.Balsio rinkėjai nėra labai aiškūs, nes jis politikoje dalyvauja dar neseniai, jo elektoratas dar nebuvo išsamiai tirtas.

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto dėstytoja Ainė Ramonaitė sako, kad iki šiol darytuose sociologiniuose tyrimuose daugiausia paramos A.Zuokas sulaukdavo būtent tarp jaunesnio amžiaus piliečių.

Ji mano, kad keliasdešimt tūkstančių piliečių, kurie pasirašė už pretendentus į prezidentus internete, nėra tikslus visų Lietuvos žmonių nuomonės  atspindys.

„Pasirašiusiųjų amžius greičiausiai atspindi tą grupę, kurią pasiekė pretendentų kvietimas paremti vieną ar kitą kandidatą“, – spėliojo A.Ramonaitė.

Jos kolega Mažvydas Jastramskis svarsto, kad D.Grybauskaitė pritraukė daugiau jaunimo simpatijų, nes ją remia tarp jaunų žmonių taip pat populiarios partijos – Tėvynės sąjunga ir Liberalų sąjūdis. Tuo tarpu A.Zuoko įkurtos partijos „Taip“ rėmėjų gretos kur kas mažesnės.

Komentuodamas didelį L.Balsio populiarumą tarp pensininkų M.Jastramskis svarstė, kad L.Balsys galbūt daug balsų internete galėjo surinkti Karoliniškių apygardoje. Šiame sename Vilniaus rajone gyvena nemažai pensinio amžiaus žmonių.

Politologai pripažino, kad faktas, jog tarp pasirašiusiųjų už L.Balsį ir A.Zuoką yra didžiausia pensininkų dalis, gali būti ir atsitiktinumas.

Labiausiai mėgsta vilniečiai

Visuomenės nuomonę tiriančios kompanijos „Vilmorus“ vadovas Vladas Gaidys sako, kad kovo mėnesį atliktos apklausos rezultatai rodo, jog už D.Grybauskaitę pasiruošę balsuoti apie du trečdaliai apklaustųjų iki 29 metų.

„Ji surenka didžiąją dalį studentų ir jaunimo balsų. Parama šioje amžiaus grupėje jai yra kurs kas didesnė nei Lietuvos vidurkis. Tuo tarpu tarp pensininkų D.Grybauskaitė irgi populiari, tačiau tokios aiškios paramos neturi“, – portalui lrytas.lt sakė V.Gaidys.

Kovo pradžioje, „Vilmorus“ duomenimis, už D.Grybauskaitę ketino balsuoti keturi ir dešimties apklaustųjų.

Išskirti, kas – jaunimas ar pensininkai – sudaro didžiąją dalį L.Balsio ir A.Zuoko rinkėjų, pasak V.Gaidžio, sunku, nes parama šiems kandidatams bendrai paėmus nėra tokia didelė.

Tiesa, L.Balsys truputį populiaresnis tarp valstybės tarnautojų, o A.Zuokas – tarp vilniečių. Už pastarąjį ketino balsuoti apie 7,5 proc. apklaustų Vilniaus gyventojų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.