Daugiavaikis tėvas vaikus užgrobė dėl socialinių pašalpų

Neįgalūs, nusilpę, niežais sergantys vaikai – didžiausias tėvo turtas. Motinoms vaikų klaipėdietis Virgilijus Janušas neatiduoda net per teismus, mat su vaikais netektų ir socialinių pašalpų, praneša „Lietuvos ryto“ televizija.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 31, 2014, 7:53 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 11:42 PM

Klaipėdos prokurorai pašiurpę – penkis vaikus nuo skirtingų mamų auginantis V.Janušas, nenorėdamas atiduoti 5-mečio sūnaus mamai, su neįgaliais vaikais tris savaites nuo teisėsaugininkų net slapstėsi automobilyje.

„Paskutiniu metu vaikai gyveno automobilyje, trūko būtinų sąlygų tiek maisto, tiek ugdymo priemonių, – sakė prokuroras Saulius Galminas. – Yra bylos medžiagoje, kad skelbtos kelios paieškos buvo. Labai sunku nustatyti jo gyvenamąją vietą.“

Motinai sūnus atiduotas tik prieš porą savaičių. Jis buvo nusilpęs, sergantis niežais, o mamą vadino pavarde.

Po ilgos pertraukos pagaliau apkabinusi sūnų moteris pasakoja, kad po skyrybų su V.Janušu sutarė, jog pusę savaitės vaikas gyvens su mama, kitą pusę – su tėvu. Tačiau po vieno tokio pasimatymo, V.Janušas sūnaus motinai negrąžino.

Su tokia pat situacija susidūrė ir kita mama. V.Janušas tik po ilgų įkalbinėjimų jai atidavė du vaikus.

Dabar prokurorai siekia, kad iš daugiavaikio tėvo būtų atimti visi vaikai, nes jis neturi nei būsto, nei maisto vaikams.

Įtariama, kad vyrui vaikai reikalingi dėl pinigų, nes jo vienintelis pragyvenimo šaltinis – socialinės pašalpos.

Prokuroras S.Galminas teigia, kad valstybės šelpiamo vyro pajamos per mėnesį siekė apie 3 tūkst. litų. „Galima spėlioti, ar šių pinigų užtenka bent minimaliai aprūpinti vaikus pastoge, maistu ir ugdymo priemonėmis“, – svarstė prokuroras.

V.Janušas tikina, kad vaikai buvo nebereikalingi pačioms mamoms. Esą mažylius jis augino nuo gimimo, o mamos jais niekada nesirūpino. „Aš jai net siūlydavau, sako – man nereikia“, – teigė daugiavaikis tėvas.

Šiuo metu pas tėvą likę du sunkią negalią turintys vaikai. Prokurorai su vaikų teisėmis žada prašyti teismo, kad ir jie būtų atimti. Esą yra įrodymų, kad V.Janušas gaudamas pašalpas už vaikus neturi kur jų auginti, o atžalos alksta. Maistui pinigų jis prašė vaikų lankomos mokyklos vadovų.

„Sunku pasakyti, kaip dabar gyvena tie vaikai, bet yra dedamos pastangos. V.Janušas bus vertinamas, ar tikrai gali ugdyti juos tinkamai. Baisu ir pagalvoti, kas gali atsitikti šią akimirką“, – sakė S.Galminas.

Už tai, kad Virgilijus Janušas net dvejus metus biologinei mamai neatidavė vaiko, prokuroras paprašė nuteisti lygtine vienerių metų bausme ir įpareigoti būti namie nuo 22 valandos iki 7 ryto, kad bet kada vaiko teisių specialistai galėtų patikrinti, kokiomis sąlygomis gyvena likę neįgalūs vaikai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.