Tarp traukinių signalų – pasakos beglobiams vaikams

Pirmadienio pavakarę Vilniaus geležinkelio stotyje aidėjo ne tik pranešimai apie traukinių eismą, bet ir žinomų žmonių garsiai skaitomos pasakos. Taip buvo ruošiamasi Tarptautinei vaikų knygos dienai.

Daugiau nuotraukų (1)

Liucija Lenkauskaitė

Mar 31, 2014, 6:12 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 11:45 PM

Vilniaus apskrities vaikų globos namų auklėtiniams knygas skaitė etnomuzikologė Loreta Sungailienė, televizijos laidų vedėja Laura Imbrasienė, rašytojas Vytautas Račickas, dainininkai Evelina Basevičiūtė-Eva ir Tomas Eigertas.

Nors L.Sungailienė žiniasklaidai ir teigė, jog jiems šilta nuo bendravimo ir idėjų, nuo pavasarinės žvarbos susirinkusieji smagiai gynėsi visi kartu darydami pritūpimus.

Vaikai vienu balsu, bet kiek drovėdamiesi į juos nukreiptų kamerų portalui lrytas.lt teigė, kad jiems patinka, kai jiems skaito. Tarp savo mėgstamų pasakų ir herojų vaikai vardino „Harį Poterį“, „Nevykėlio dienoraštį“ ir kitas knygeles.

Beglobiai sakė ir patys skaitantys knygas. Vienas maždaug septynerių metų globos namų auklėtinis iš Naujosios Vilnios žibančiomis akimis pareiškė, kad jam labiau patinka skaityti pačiam. Paklaustas, kodėl, vėl susidrovėjo ir šypsodamasis atsakė nežinantis.

Po renginio pradžiugę vaikai „Lietuvos geležinkelių“ buvo pakviesti vaišintis blynais.

Pasakų neskaitymas – tarsi bausmė

Portalui pasiteiravus etnomuzikologės L.Sungailienės, ar ji pati skaitanti pasakas savo vaikams, moteris atsakė teigiamai.

„Esu savotiškai įsipareigojusi tai daryti kasdien, kadangi esu šios iniciatyvos ambasadorė. Prisipažinsiu, kartais mane pavaduoti tenka vyrui ar vyriausiajam sūnui“, – šypsodamasi teigė moteris.

Pasak jos, skaitymo poveikis jos vaikams didelis. „Net ir pats mažiausias, dvejų metų neturintis ir dar nekalbantis mūsų vaikas varto knygutes, jas myli, jau nebeplėšo, – teigė L.Sungailienė. – Mano vaikai netgi išmoko: kai jie nori dėmesio, jie tiesiog paprašo paskaityti. Jiems būna tarsi bausmė, jeigu mama jiems nepaskaito.“

Etnomuzikologė pasakojo, kad iš kiekvienos Knygų mugės stengiasi parnešti naujų knygų, naujų pasakų. Tačiau jų, anot jos, net neužtenka visiems metams, tad tenka knygų imti iš bibliotekų, skolintis iš draugų.

Skaityti – bent po dvidešimt minučių

Du ateinančius mėnesius truksiantis projektas „Į vaikų globos namus – su knyga“ kvies Lietuvos žymius žmones, savanorius ir visuomenę apskritai prisijungti prie iniciatyvos skaityti vaikams knygas. Organizatoriai ragina skaityti vaikams kiekvieną dieną nors po dvidešimt minučių.

Akcija vyksta jau trejus metus, jos metu su knygomis aplankyta keliolika vaikų globos namų. Renginių metu vaikams ne tik skaitomos pasakos, organizatorių komanda stengiasi jiems vaidinti, dainuoti ir tiesiog su jais bendrauti.

„Mes dažnai užsibūname ilgiau, bendraujame, išsipasakojame ir dažnai susitariame sugrįžti“, – šypsodamasi teigė L.Sungailienė.

Birželio 1-ąją organizatoriai tikisi sukviesti vaikus netik iš globos namų, bet ir tiesiog mėgstančius skaityti į pasakų personažų paradą Kaune. Tai bus baigiamasis projekto renginys.

„Manau, tokiai akcijai net nereikia argumentų“, – šypsodamasi teigė L.Sungailienė.

Tarptautinė vaikų knygos diena paprastai minima balandžio 2-ąją, garsaus danų pasakininko Hanso Christiano Anderseno gimimo dieną.

L.Sungailienė yra švietėjiškos ir socialinės iniciatyvos „Visa Lietuva skaito vaikams“ ambasadorė. Įvairių skaitymo akcijų ir socialinių projektų metu suaugusieji raginami skaityti vaikams balsu namie ir ugdymo įstaigose. Taip norima efektyviai skatinti suaugusiųjų ir vaikų tarpusavio ryšių stiprinimą, gerinti vaikų emocinę sveikatą ir intelekto vystymąsi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.