Pirmajam Baltijos šalyse jaunimo informacijos centrui – nė lito

Antradienį Vilniaus savivaldybės patalpose įrengtam pirmajam Lietuvoje ir regione Jaunimo informacijos centrui atidaryti nereikėjo jokių investicijų. Taip portalui lrytas.lt teigė Vilniaus savivaldybės jaunimo reikalų skyriaus vedėjas Jonas Laniauskas.

Daugiau nuotraukų (1)

Liucija Lenkauskaitė

Apr 1, 2014, 2:09 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 11:20 PM

„Įrengimas iš esmės mums, kaip savivaldybei, nieko nekainavo. Visi stalai ir kompiuteriai yra savivaldybės turtas. Negalėjome naudoti kitų resursų, nes jų paprasčiausiai nėra. Mūsų tikslas yra parodyti gerą pavyzdį, taip pritraukiant lėšų iš kitų institucijų“, - portalui teigė J.Laniauskas.

Tokie centrai populiarūs Estijoje, Suomijoje ir Vakarų Europoje. Centro darbuotojai konsultuos visais svarbiausiais jaunimui klausimais: nuo kur gauti darbą iki kur geriausia pasivažinėti riedlente. Informacija bus teikiama dvylika pagrindinių temų: apie jaunimo savanorystę, darbą, mokymąsi, laisvalaikį, tarptautinį mobilumą. Čia jaunuoliai galės sužinoti ir atsakymų apie sveikatą, priklausomybes, taip pat - kur ir kaip gauti psichologinės ir socialinės pagalbos.

Atidarymo ceremonijoje juostą perkirpęs meras Artūras Zuokas teigė pats dar besijaučiantis jaunuoliu ir tvirtino užsuksiąs į centrą susižinoti jam reikiamos informacijos. Jaunimo reikalų departamento prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos vadovas Mindaugas Kuliavas susirinkusiems pabrėžė, kad labai svarbu, jog centre jaunas žmogus turėtų tą aplinką, kurioje jis yra įpratęs būti, ir jaunimo informacijos centro aplinka puikiai atitiks jų poreikius.

Ši pozityvi iniciatyva buvo pradėta Lietuvos jaunimo organizacijų tarybos (LiJOT) dar 2011-ais metais. Kaip portalui teigė tarybos prezidentas Mantas Zakarka, taryba parengė visos sistemos aprašą, kaip turėtų veikti tokio tipo centrai.

„Šią idėją atsivežėme iš Vakarų Europos. 2011-ais nuodugnų projektą pateikėme Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai. Apraše buvo viskas: nuo centrų veikimo aprašo iki darbuotojų apmokymo gairių, kad jiems beliktų tik tai realiai įgyvendinti“, - portalui teigė M.Zakarka.

Portalui pasiteiravus, kas tai yra jaunimas, ir ar nebus taip, kad žmogus nepatenkantis į oficialias jauno žmogaus amžiaus ribas (14 – 29 metai – Red.), bus neaptarnautas, M.Zakarka su šypsena atsakė neigiamai.

„Taip, centras iš tiesų teikia tik į jaunimą nutaikytą informaciją. Vyresni ar jaunesni gali čia tiesiog nerasti jiems reikalingos informacijos. Tačiau jeigu ateitų vyresnis, ar jaunesnis žmogus, jo, toli gražu, niekas nevarytų. Jeigu nesuteiktume jį dominančios informacijos, paprasčiausiai nukreiptume ten, kur reikia“, - pasakojo LiJOT prezidentas.

Pakaitomis centre dirbs trys savivaldybės jaunimo reikalų skyriaus darbuotojai. Nuo šiol jie dalį savo paslaugų tiesiog teiks informacijos centre. Vienu metu jaunimui informaciją teiks vienas darbuotojas.

Portalui pasiteiravus J.Laniausko, ar nesusidarys eilės, jaunuolius aptarnaujant tik vienam žmogui, jaunimo reikalų skyriaus vedėjas atsakė, kad bus reaguojama į poreikį. „Jeigu matysime, kad poreikis daugiau darbuotojų yra, mes svarstysime šitą klausimą. Tai yra pirmas toks centras Lietuvoje, ir mus dabar reikia apčiuopti poreikius. Tada spręsime plėtros klausimus“, - portalui teigė jis.

Iki šių metų vasaros šalia centro taip pat bus įrengta kavinė. Konsultacijos bus teikiamos darbo dienomis nuo 14 iki 18 val., taip pat ir el.paštu: jaunimas@vilnius.lt.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.